Reklama

Reklama

Rozum a cit

  • USA Sense and Sensibility (více)
Trailer

Obsahy(1)

Anglie Jane Austenové, Anglie konce 18. století, Anglie se svými tradicemi, společenskými třídami a neporušitelnými pravidly. Dívky z dobrých rodin měly před sebou jasně narýsovanou budoucnost: dobře se vdát a být svým manželům tichou a věrnou oporou. Pokud ovšem to dobré jméno bylo jejich jediným majetkem, jediným věnem, nebyla ta budoucnost ani zdaleka tak jistá a přímočará. Což mají brzy poznat i Elinor i Marianna, které musí – i se svou matkou a nejmladší Margaret – po otcově smrti opustit rodinné sídlo, jež podle zákona připadne prvorozenému synovi z prvního manželství. Elinor a Marianna se od sebe liší tak, jak se vůbec dvě dcery jedné matky lišit mohou. Rozumové, společenské a disciplinované Elinor schází vášnivá citovost, mladší Marianna má naopak dost upřímných citů, ale nedokáže se ubránit prudkým výlevům vášní. Obě však musí dozrát, obě musí pro svůj další život najít rovnováhu mezi rozumem a citem… Román Jane Austenové "Elinor a Marianne" byl (v první osobě a v dopisech) napsán v r. 1795 poté, co se Austenová zamilovala do Thomase Lefroye, irského právníka, který byl v rodině na návštěvě. (Vztah – jak typické pro tehdejší dobu! – přerušili rodiče, protože živobytí mladého muže záviselo na dobré vůli příbuzných). Později jej autorka přepracovala na vyprávění ve třetí osobě a s dialogy, publikován byl ale až v r. 1811 pod názvem "Rozum a cit". Scénář je autorským debutem herečky Emmy Thompsonové, která za něj získala Oscara, Zlatý glóbus i Cenu newyorských a losangelských filmových kritiků. Režie byla svěřenu tchajwanskému režisérovi Ang Leeovi, který za film získal Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu. Kromě toho získal film i jednotliví jeho tvůrci řadu dalších mezinárodních ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (407)

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých filmových lásek! NÁDHERA. Dokonale obsazená ústřední čtveřice: Hugh a Alan, Emma a Kate,...Hugh Laurie ve vedlejší roli :), Patrick Doyle a jeho krásná HUDBA, snové anglické prostředí, úžasně napsané dialogy, vtip i dojetí. Nezapomenutelná závěrečná scéna s Emmou Thompson (už toho na ni bylo moc :)) That My heart is, and always will be....yours. :) http://www.youtube.com/watch?v=Xjo4KIVLrXM * http://www.youtube.com/watch?v=S1bRamJA1Qo ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, srovnávat nemůžu, protože jako obvykle knižní verzi neznám :-) Hned od začátku jsem měl strach, jestli se na mě nepovalí kopec patosu od začátku až do konce (produkce USA/VB nedělá dohromady dobrotu); leč s patosem jsem se setkal až k úplnému konci. Ano, takových filmů o vztazích v 19. století nejen v Anglii tu je spoustu (1 příklad za všechny buď Jana Eyrová, kterou jsem zhlédl nedávno). Ale film nebyl až zas tak přeslazený, příběh zajímavý i na svou nepříliš optimální délku, místy tu byl i humor. Hereckých hvězd tu bylo spustu; zaujala mě rozhodně Emma Thompsonová, která se nakonec spravedlivě dočkala svého štěstí (přece jenom být vrbou a ještě neustále něco řešit za jiné není žádná slast), dále Hugh Laurie, který oplýval krásným cynismem, ale jak došlo na vážné věci, ukázal se jako muž činu a nakonec Alan Rickman, který ač neustále odmítán, se nakonec dočkal svojí vytoužené. Věřím, že si film najde příznivce, kteří ho podarují plným počtem, z mého pohledu to vidím na 4*. ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Tento film bol pre mňa jedna veľká nuda. mal som veľakrát nutkanie, aby som ho nedopozeral .... V prvom rade znova opakujem, že mám miernu antipatiu ku kostýmovým filmom , zobrazujúcim XIX. storočie. No v tejto dialógovej "divadelnej hre" ma neupútalo nič, akurát to, že casting bol výborný. Emma Thompson ako utiahnutá stará panna, Alan Rickman so svojou bolestínskou vizážou, Hugh Grant ako nesmelý a nevyrovnaný lámač sŕdc a uplakaná a láskou sklamaná Kate Winslet ... K tomu množstvo prázdnych dialógov, ukričaných vidieckých paničiek a nafúkaných veľkomestských buržujov .... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Britská smetánka v okouzlující romanci, kde i Alan Rickman je sentimentálním snílkem a kde je radost sledovat veselou Kate Winslet a rozumnou Emmu Thompson. Ang Lee je čaroděj, který se dokázal přizpůsobit britskému duchu vyprávění a vybral z jazyku Jane Austen potřebné pasáže. Díky absolutnímu happyendu se sice nedočkáme většího překvapení, ale na tom už nesejde. Sedněte si, užívejte, prožívejte a plačte dojetím. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Ano, svoje kuzlo to ma a sledovat tento film v roku 2007 tiez, rozoznavanim v obsadeni napr. Hugh Laurieho (Dr. House) ci ja napriklad hned 3 hercov objavujucich sa aj v Potterovskej serii (ktovie, kolkych objavili vacsi fanuskovia:) ). Vykony vsetkych zucastenych, at uz pred kamerou ci mimo nej pekne, ale... na vyse 2 hodiny skutocne potrebujem vacsiu iskru zivota ci humoru a neskutocne mi celu dobu prekazal vek ustrednych dvojich. Chlapcensky vyzerajuci Grant bez krku s vtedy 36 rocnou Thompson ako slecnou stale vhodnou na vydaj a Rickman citajuci basnicku Winslet, aj ked na tu dobu azda s beznym niekolkokrizikovym vekovym odstupom mi jednoducho nedovolili uzit si akukolvek romantiku ci doveru v ich vztahy. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (74)

  • Napriek uznaniu, ktoré film dostal, nebol Lee nominovaný na Oscara za najlepšiu réžiu (hoci bol nominovaný na Zlatý glóbus), čo niektorí považovali za rasizmus a podceňovanie čínskej kinematografie všeobecne. Lee to však takto vážne nebral. Povedal, že netreba z toho robiť škandál ani národnú záležitosť. (Arsenal83)
  • Dom používaný ako miesto natáčania pre chatu Dashwoodovcov v Devone takmer presne zodpovedá popisu Jane Austenovej v románe, má dve izby s rozlohou 16 stôp štvorcových na oboch stranách centrálnej haly, každá so širokými oknami do prednej záhrady a schodiskom do zadnej časti s niekoľkými odbočkami v hornej galérii. Po ľavej časti domu sa úmyselne nerobilo veľa scén - nachádza sa tam totiž moderná príjazdová cesta, garáž a elektrické káble. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama