Reklama

Reklama

Tenkrát na Západě

  • Itálie C'era una volta il West (více)
Trailer 1

V legendárním westernu Sergia Leoneho, který se částečně natáčel v Monument Valley, se z příběhu pomsty stává epické rozjímání o minulosti Divokého Západu. Aby získal půdu, na níž má vést hlavní tah, najme si chromý železniční baron Morton (Gabriele Ferzetti) zabijáky v čele se sadistickým Frankem s pomněnkovýma očima (Henry Fonda), který zavraždí majitele pozemku Bretta McBaina (Frank Wolff) i s celou jeho rodinou. Chvíli poté však nečekaně dorazí McBainova novomanželka Jill (Claudia Cardinaleová), která půdu zdědí. Desperát Čejen (Jason Robards) i tajemný psanec Harmonika (Charles Bronson) se rozhodnou vzít Jill pod svá ochranná křídla a zmařit tak Frankovy plány na získání jejího dědictví. Postupem času však vyjde najevo, že Harmonika chce Franka dostat z jiného důvodu... který má co dělat se smrtí. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 763)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ač dávám přednost westernům s Clintem Eastwoodem, tomuhle, kromě délky filmu, nemám co vytknout. Skvělé herecké obsazení, těžko říct, která postava mě dostala nejvíce. Avšak, kdybyste nakrásno zapomněli děj filmu, na hudbu si vždycky vzpomenete. Geniální (nenapadá mě lepší slovo) Ennio Morricone vtiskl tomuto filmu úplně jiný ráz. Nestačil jsem se divit, v kolika výborných filmech jeho hudba hrála. 5*, žádné jinačí hodnocení mě nenapadá. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Il Buono, il brutto, il cattivo bol film, ktorý som zhliadol len z jedného dôvod a to, aby som mal neskôr odpozeraných prvých 300 najlepších a prvých 300 najobľúbenejších filmov. Once Upon a Time in the West som pozeral z úplne rovnakého dôvodu a osobne mi to pripadalo, ako klasický western v ktorom sa niekto niekomu mstí, nič viac nič menej. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Anti-westernový komplex s konečnou platností potvrzen: I´m just not that kind a guy! Z čistě objektivního hlediska je pro mne nejslavnější kovbojka na světě extrémní přehlídkou vybroušených záběrů s parádní hudbou a chvalitebnými hereckými výkony. Z nějakého důvodu jsem se nemohl dokázat sžít s jedinou postavou, snad jen ze začátku se soon-to-be-dead zrzavým chlapcem, se kterým jsem hluboce soucítil... Snímku jsem se delší dobu vyhýbal schválně - přeci jen nikdo rád nesleduje žánr, k nemuž nemá moc blízko. Něco ve mě prostě před mnoha lety přehodilo pomyslnou výhybku, a jediný wester, který dokáži ocenit, je 3:10 to Yuma. Jinak zůstávám obyčejným (nejen) filmovým geekem se slabostí pro komiksy a těším se, až někdy za pár desítek let uvidím Tenkrát na Západě znovu. K určitým filmům musí člověk jednoduše dospět a vidět je jinak, a já věřím, že tohle je v mém případě přesně onen případ. Prozatím jsem zkažený moderní pop-cornový divák a "komerční" je moje oblíbené slovo :-). P.S. MNOHEM lepší než Hodný, zlý a ošklivý, nenudil jsem se. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Už jako malej kluk jsem při prvním shlédnutí zíral s otevřenými ústy nad dechberoucím příběhem okořeněným geniální hudbou Ennia Morriconeho s těmi nejtypověji obsazenými herci, kteří šli vybrat. Všichni zde podali nejlepší výkony svých kariér a ukazují nám snad to nejbravurnější herectví, jaké může být na filmovém plátně předvedeno. Claudia Cardinalová v roli bývalé prostitutky Jill je krásná, silná a odvážná, dokáže překlenout všechny kopance, které jí život uštědří. Frank Henryho Fondy je lotr k pohledání, Cheyenne Jasona Robardse má skvělé hlášky a Charles Bronson alias Harmonika je jednou z nejtajemnějších postav filmové historie. Sergio Leone stvořil více než western. Stvořil nejnádhernější memento na zašlou slávu divokého amerického západu a příběh hluboký a do slova a do písmene skvostný. P.S.: "Tenkrát na Západě" bude navždycky mým nejmilejším filmem. 101%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Hm, mám rád Itálii, mám rád Italky, mám rád italskou kuchyni, především špagety... ovšem spagheti western, to je teprve žrádlo a co rovnou ten nejlepší? Sergio dal dohromady andělského padoucha Henryho Fondu, osudově tajemného Charlese Bronsona, romantickou a přece ocelovou Claudii Cardinal (tj. klasické westernové melodramatické schéma padouch-klaďas-křehká žena) navíc k nim přihodil čtvrtého hráče, dobráka proti své vůli-Jasona Robardse a stvořil westrnovou legendu numero uno...Navíc ta hudba - každý ze čtyř hlavních postav má svůj nazapomenutelný hudební motiv (nejznámější bude ten Claudiin), který začne mnohdy hrát chvíli před tím, než se postava na scéně objeví, čímž ji jaksi předjímá - prvek, s kterým jsem se nikde jinde nesetkal. Ovšem - když jsem vkládal DVD do mechaniky, čekal jsem " tanec se smrtí od začátku do konce" jak mi sliboval Leoneho citát... O takovém tempu se tu mluvit nedá, naopak, někdy se to až zbytečně vleče. To je však jediná věc, kterou tomuhle klenotu své DVD sbírky vyčítám. Cheyene je nejlepší! 90% ()

Galerie (157)

Zajímavosti (98)

  • Harmonika (Charles Bronson) ve filmu používá zbraň Colt Single Action Army v provedení pěti palcové hlavně, model Artillery, stejnou zbraň používá také Cheyenne (Jason Robards). Frank (Henry Fonda) používá ve filmu zbraň Colt Single Action Army ve stříbrném provedení se sedmi a půlpalcovou hlavní, model Cavalry. Dále je ve filmu hojně používána opakovací puška Winchester Model 1892 a ve scéně, kdy farmář McBain (Frank Wolff) loví křepelky, střílí z perkusní dvouhlavňové brokovnice, kalibr 12. (Kirman)
  • Charles Bronson (Harmonika) se během natáčení neustále ptal režiséra Sergia Leoneho, jak se má pohybovat, a profesionálního harmonikáře, jak byl měl nástroj správně držet a jak se při hře na něj nadechovat. (Monco)
  • Na začátku filmu čekají na Harmoniku (Charles Bronson) na nádraží muži a jeden z nich si přitom sedne na nádrž s vodou pro koně, pak se ohlédne a pozoruje kouř z vlaku. V dalším záběru si hraje s vodou, přičemž není po kouři jediné stopy. (chleba24)

Související novinky

Zemřel Ennio Morricone

Zemřel Ennio Morricone

06.07.2020

Z Říma dnes dorazila velice smutná zpráva pro svět filmu a hudby. Ve věku 91 let nás opustil legendární hudební skladatel Ennio Morricone. Zemřel v římské klinice v noci z neděle na pondělí na… (více)

Tarantino konečně ulovil Morriconeho

Tarantino konečně ulovil Morriconeho

13.07.2015

Quentin Tarantino miluje hudbu Ennia Morriconeho a mnoho let usiluje to, aby slavný italský skladatel ozvučil jeho film. Především westernová legenda, jejíž tvorbu jste slyšeli třeba v Tenkrát na… (více)

Reklama

Reklama