Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to před pár dny a ještě hrozně dávno v 70.letech.Myslím, že nejden výborné herecké obsazení, ale i zpracování tématu bylo zárukou kvalitního zážitku.Schéma těchto filmů je vždy stejné, ale tenhle se povedl mimořádně.A i dnes se na to dalo koukat.Základem je opět boj dobra se zlem,obarveno je to konfliktem etiky a kapitálu, a to celé pak umocňují herecké výkony protagonistů.Přiznám, že jsem se těšil spíše, než na příběh, tak na jednotlivé herce, které má moc rád. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

...Vím, že jednou přijde chvíle Kdy se prostě seknu Jenom pořád doufám, že to nebude teď A když se leknu, tak si řeknu Že Pán Bůh by snad počkal na zpověď Kterej z těch drátů je ten pravej? Modrej by to možná moh bejt Ještě malou chvilku bych rád zůstal zdravej Jenže co když je to ten červenej šmejd ... že by to psal Daniel Landa dle tohoto starého kousku? Možná jo. Film si pamatuju ještě snad z dětství nebo... prostě je to dlouho. A pamatuju si z té dávné doby a toho filmu hlavně toto dilema. ()

Reklama

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, kde zmizel ten nervy drásající napínavý film, u kterého jsme si jako puberťáci okusovali nehty. Zub času se teda vyřádil na max. Po 30 letech senilní nuda k uzoufání. Spousta zbytečných keců, scény které by měly být natahované, jsou odflákle podané a to, co by naopak mělo odsejpat, se vleče. Závěrečné usvědčení padoucha na úkor dokumentů o Britaniku taktéž natočené nemastně neslaně. Zkrátka dramaturgie jedna velká tragédie a film, který potřebuje remake jak sůl, protože tohle opravdu v dnešní době nefunguje. Spolu s Nekonečným příběhem jedno z největších "po letech shlédnuto" zklamání. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller (dříve často reprízovaný v televizi) o sebevědomém šéfovi pyrotechniků Fallonovi (R.Harris), který poprvé v životě narazí na sobě rovného soupeře. Snad nikdy nebylo zneškodňování náloží tak napínavé a otázka „Červený, nebo modrý (drát)“ se stala předmětem mnoha napodobování či parodování. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Podobně jako PŘEJEZD KASANDRA se jedná o vyvážený snímek a ač stejné pojetí (uvězněná skupina lidí, které hrozí záhuba), nesklouzla do klišovité podoby. Především mistrně vypjaté scény - když vyděrač diktuje své požadavky a obrazem vidíme, jak posádka dělá preventivní kroky, scéna prvního cvakání drátků (ne ono závěrečné, ale vlastně rozběh, který však dokáže stejně naponout) i onen emotivní konflikt mezi Fallonem (R. Harris) a kapitánem (O. Sharif), který končí hozenou lahví a památnou větou: "Všude, kam přijdu, zanechávám za sebou stopy". Sluší se poznamenat, že vedle Harrise a Sharifa si tu skvěle zahrál i "zvětšeninový" David Hemmings, a roli Anthony Hopkinse bych rozhodně neviděl jako menší. Za zmínku stojí i fakt, že právě Hopkinsův inspektor McCleod měl důvod ke spěchu, protože na lodi měl svou manželku Susan (Caroline Mortimer) a dvě děti. A proč měl film originální titul Juggernaut? Takovým jménem se vyděrač představoval rejdaři. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • Film byl inspirován skutečnou událostí z roku 1972. Rejdařství Cunard Line kontaktoval neznámý muž s tím, že na loď Queen Elizabeth 2 rozmístil bomby. Cunard hodlal vyděrači zaplatit, ale britská vláda to nedovolila a poslala na loď speciální jednotku. Na lodi žádné bomby nebyly a ve spolupráci s FBI byl vyděrač později zatčen. (Robbi)
  • Větší část filmu se skutečně odehrávala na lodi. Jednalo se o německý parník Hamburg, který byl prodán do SSSR a společnost Morpasflot loď před převzetím pronajala filmařům. (Robbi)
  • Komparzisti boli lákaní na palubu bezplatnou cestou, avšak nesmelo im vadiť, že filmári s loďou zámerne vyhľadávajú zlé počasie, preto sa nakrúcalo v Severnom mori. Z paluby bola taktiež odstránená časť záchranných člnov, aby sa na ňu vošlo viac ľudí. (classic)

Reklama

Reklama