Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 090)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Bráška mi dost sere. Jako autista vypadá většinou jen po ránu či dvaceti plzničkách, no a to by nepoznal rozdíl mezi svrškem a spodkama. Takže na něm zbohatnu leda tehdy, když ho rozprodám na náhradní díly. Dokud je nezmarinuje v chlastu definitivně. Životní útěchou mi je naděje, že se táta někde ustřík a v bzrké době mi toho opolida hodí na krk, neb dosáhne zletilosti a definitivní nesvéprávnosti. A bude-li mi podoben, bude to na něm i znát....Hoffmanův výkon patří bezesporu do Stanislavského brožury. Cruise patří do Hubbardova pekla. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman to zahrál fakt skvěle, tom cruise zdatně sekunduje. Rain Man vás dostane, to slibuji, soundtrack je v některých místech vážně skvělý, a lepší trip napříč státy tu ještě nebyl.. Na Forresta to ztrácí (hlavně tam chybí klasicky humor) ale stale je to dobrý film. A to od režiséra, kterého sem vůbec neznal. Ted to budu muset doběhnout a čumnout se na jeho další snímky... Paráda 5 ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Dustina Hoffmana, tahle výjimka potvrzuje pravidlo. Hraje svého geniálního duševně nemocného úplně božsky. Ve srovnání s ním hraje Tom Cruise jen vedlejší roli, ale je taky hodně dobrý. A music by Hans Zimmer taky hodnocení nesnižuje. Spíš naopak, jde o další ze vzpomínek na dobu, kdy to všechno nebylo o dunivých tématech;) 80% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Hans Zimmer: 1. Iko Iko - The Belle Stars ,2. Scatterlings Of Africa - Johnny Clegg & Savuka ,3. Dry Bones - The Delta Rhythm Boys ,4. At Last - Etta James ,5. Lonely Avenue - Ian Gillan/Roger Glover ,6. Nathan Jones - Bananarama ,7. Leaving Wallbrook/On The Road - Hans Zimmer ,8. Las Vegas/End Credits - Hans Zimmer ,9. Stardust - Rob Wasserman ,10. Beyond The Blue Horizon - Lou Christie ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Když se podaří mimořádně sladit všechny složky tak obtížného výkonu, jakým je natáčení hraného filmu, a k tomu se navíc přidá geniální výkon skvělého herce, jakým Dustin Hoffman nepochybně je, zážitek, který to nabídne, určitě přetrvá ony dvě hodiny promítání. Proniknout do specifického světa autismem postižených lidí je samo o sobě nesnadné. Vybudovat kolem toho silný příběh s hlubokou a přesvědčivou mravní katarzí je výkon na hranici možností. A docílit jeho přesvědčivosti krajní uměleckou kázní, vůlí jít po kvalitě, která odmítá všechny výhrady a podstupuje nemalé umělecké riziko, to už je něco, na co se tak lehce divákovi nezapomíná. Hollywoodské prvky ve struktuře díla určitě najdeme stejně tak jako proslulou "happyendovost". V tomto případě to však nejenže nevadí, naopak, jen to potrhuje mravní poselství. S Hoffmanovým jménem jsou oprávněně spojovány prestižní herecké výkony a nemalá část jeho filmografie patří již dnes k tomu nejlepšímu, co kdy bylo natočeno. Nejen v Hollywoodu. RAINMAN tuto genialitu dále potvrzuje jako jeden z více článků oslnivé Hoffmanovy kariéry. Jako článek ne jediný a určitě ne zdaleka poslední. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Podle původního scénáře bylo Charliemu Babbittovi (Tom Cruise) 56 let. (Specs)
  • Kim Peek, který byl předlohou pro hlavní postavu filmu, ve skutečnosti autista nebyl. Ve druhé polovině jeho života se lékaři shodli, že trpí savantismem, tedy atypickou funkčností mozku, která mu poskytovala některé geniální schopnosti, ale v jiných oblastech ho vyřazovala z běžného života. (raininface)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama