Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer 1
USA, (2022–2024), 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)

Série(2) / Epizody(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (335)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Po velmi příjemných úvodních dvou epizodách to byl trochu porod, hromada linek, které se ještě víc a víc větvily, hromada postav ke kterým si divák nestihá udělat vztah a je prostě nemožné se zajímat o 10 linek a 50 postav. V tomto ohledu mohla být první série o dost osekanější a učesanější, avšak poslední 3 díly to začalo zapadat do sebe a utvořilo to vlastně dost uspokojivou první sérii, která je solidním úvodem. Má to hromadu problémů, ať už střih některých scén, logika některých předmětů nebo událostí, slabší postavy i dialogy. To vše je , ale vyváženo momenty která naopak excelují. Ve spoustě věcí je to tedy hit & miss strategie. Možná se ten scénář a preprodukce mohla péct o půl roku déle. Určitě se ale nejedná o průser jak si všichni mysleli, navíc ten krásný vizuál a hudba to krásně pozvedá. Nakonec dávám tedy 6,5/10 trochu tomu nadržuji, ale vlastně se těším na to, jak to bude pokračovat. Přišlo i dojetí, tak co vlastně člověk může chtít víc? ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak žalostně průměrné, až to bolí. Jindy bych byl za tenhle celkem koukatelný průměr u seriálu rád, ale u pokračování tak světového projektu jako je LotR budu nekompromisní, protože takové sousto si měl ukousnout jen režisér, který si je svým výsledkem stoprocentně jistý a který měl vizi přinést na plátno další filmovou revoluci. Výsledek je bohužel „jen“ průměrná fantasy povídačka s učebnicovými, ale bohužel dosti nezajímavými kostýmy, obyčejnou výpravou a průměrnými postavami. Když pominu trend cpát všude černé elfy, černé trpaslíky i černé hobity (ikdyž je to poměrně rušivý element, neberu to jako prvek srážející hodnocení), pořád zde nacházím více negativ než pozitiv. Za osm dílů se toho moc nestane, sledování jen čtyř ras (lidé, elfové, trpaslíci a hobiti) je drasticky málo a působí to strašně omezeně, jakoby se ve Středozemi nedělo nic jiného, co by stálo za pozornost, akce je zde všehovšudy 1(?????????), což je na 10 hodinovou látku doslova urážející, a zbytek je vlastně jen vata, který mnohdy nudí a nijak neuchvátí. Stejně tak je rating filmu strašně podivný – na jednu stranu se bojí pustit se do ostřejších a krvavějších scén, při podříznutí hrdla se bojí pustit z člověka krev, ale na stranu druhou vesele zobrazuje lámání kostí o stěnu, místy krvavou řezbu mečem a o chvíli později se zase zpátky připosere a následný boj je sterilní jak Pixarovka bez kapky krve. Co naopak chválím je vizuál, dravost a zábavná inovace skřetů, protože kdykoli se objevili na plátně, byl jsem potěšen – jen opět škoda, že zde nedostali téměř žádný prostor, scén s nimi je jako šafránu a my musíme jen natěšeně prosit, ať dostaneme další skřetí scénu, a to je chyba. Ploché, nezáživné, neosobní, bez lepší akce a ikdyž jsem vyloženě netrpěl, tohle není výsledek, který jsme si přáli. Hanba tvůrcům, protože za tohle zprznění by se měli jít zahrabat a už nikdy raději nic netočit. Věřím, že extrémističtí fandové celého lore Středozemě budou kvůli Saurona jásat, ale my běžní diváci a milovníci filmové série doslova trpíme. ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vůbec neřeším, jestli je nebo není seriál věrný předloze nebo vizi Tolkiena (filmy Jacksona taky miluji, i když o předloze nevím vůbec nic a knížky rozhodně nebudu nikdy číst), ale hodnotím ho pouze a jenom podle toho, jestli je zajímavý. V tomhle případě jde o ten typ seriálu, který si můžete pustit na pozadí a občas nakouknout, když se děje něco moc zajímavého, aniž by vám cokoliv podstatného uniklo. Postavy jsou až na výjimky nezajímavé a nesympatické, dialogy prkenné a vizuál ani hudba neoslní. Amazon se nezapomněl na každém kroku chlubit tím, že produkce stála přes 1 miliardu doláčů (první sezóna údajně schramstla 462 milionů USD) a můžeme se „těšit“ na elfy, trpaslíky a lidi jiné barvy pleti, ale po cestě se jaksi zapomnělo na fanoušky a hlavně na poctivou filmařinu. Celé je to strojené, mdlé, bez tvůrčí vize, moc se to ukájí snahou o osudovost a přitom tomu chybí to hlavní – srdce. Když přivřu všechny tři oči, je to průměr. Mimochodem, nemůžu se zbavit pocitu, že Amazon přidal do seriálu Harfooty jen pro, to že připomínají hobity. Kdyby vystřihl všechny jejich scény, vůbec nic by se tím nezměnilo. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Zlo nemůže vytvořit nic nového, může pouze zkazit a zničit to, co dobré síly vymyslely nebo vytvořily.“  Jacksonova filmová trilogie si okamžitě získala srdce všech fanoušků fantasy, jelikož se jedná o velice zdařilou a nebývale věrnou adaptaci Tolkienova díla. A není se čemu divit. Tvůrci do snímků totiž nevkládali žádné politické názory, vlastní zprávy či témata. Místo toho se snažili analyzovat, co bylo důležité pro Tolkiena a tomu následně vzdávají hold. Podle sociálních inženýrů z Amazonu však nejslavnější fantasy všech dob potřebovala opravit, a tak Tolkienův unikátní fikční svět znetvořili do podoby, která je genderově dostatečně reprezentativní a reflektuje rasovou diverzitu dnešní doby. Drobné odchylky od zdrojového materiálu jsou pochopitelné, a mnohdy i žádoucí, leč v případě The Rings of Power se proces adaptace nejspíše omezil jen na jména postav. Pochybuji, že drsná válečnice ve zbroji někomu asociuje pravou Galadriel, tedy čarokrásnou éterickou bytost, jež vládne nepoznanou a mocnou magií. Při pohledu na nově vytvořené postavy typu krátkovlasého afroelfa Arondira či bezvousé trpaslice Disy z čeledi Dlouhovousáčů už jsem dokonce zvažoval ukončení projekce. Pigment melanin, který zabarvuje kůži, se evolučně vyvinul jako obrana proti ultrafialové složce slunečního záření. Je mi záhadou, kde k němu přišla trpaslice žijící v podzemí... Tolkien se musí obracet v hrobě. Odpad! ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

No tvl, co to je? Nevim, kam ty šílený prachy šly, do zaplacení kvalitních scénáristů, herců a trikařů evidentně ne. Tohle je přinejlepším generický fantasy s ucházejícím vizuálem, nic moc akcí a s nudným prázdným vyčpělým dějem. Prsteny moci jsou absolutně nezajímavý a neuvěřitelně přetažený, za tu hodinu se v každým díle stane prakticky kulový (vlastně v podstatě za celou sérii). Že to má bejt něco s Pánem prstenů jde poznat akorát podle jmen a názvů, jinak ho to vůbec nepřipomíná, o ničení loru nemluvě (a to nejsem vyloženě fanynka toho světa), možná by skoro bylo lepší, kdyby se to od Pána prstenů úplně distancovalo. To snad i Star Trek: Discovery, neblaze proslulý mimo jiné i překrucováním loru, má větší úctu k původnímu materiálu než tohle. Náběh na zajímavej děj tu přitom je, ale všechno je podáno tím nejnudnějším nejklišovitějším způsobem. Postavy jsou z naprosté většiny nesympatické a příšerně obsazené, jak a kde ty herce vybírali? Za takových peněz ani jeden známější nebo kvalitnější herec? Navíc naprostá většina postav jsou i dementi měnící názor jen tak ze scény na scénu jakoby nic, někteří jsou až protivní, otravní kreténi. Jejich interakce a dialogy mi většinu času přijdou strašně cringe a je mi trapně se na to dívat nebo to jenom poslouchat. ---------- Jako to přirovnání k seriálům jako Xena bohužel není daleko od pravdy, co na tom, že vizuál to má lepší, když je to tak trapný a nudný, že se na to nedá dívat. Po takovýmhle průjmu se vůbec nedivím, proč se tomu u nás začalo přezdívat Prsteny moči. Jediný co mě tu zaujalo, byla ta myšlenka, že skřeti taky chtějí mít svoji vlastní zemi, chtějí normálně žít a být bráni jako normální národ. S tím kdyby víc pracovali, tak by mě hned zajímalo, co se tam stane. Ale ne, oni na tom pak akorát musí ukázat, jaká je tahle Galadriel nesnesitelná kráva (mírně řečeno) – zlatá Cate Blanchett. S Rodem Draka nesrovnatelné, v Rodu Draka jsou herci, příběh, triky na úplně jiné (vyšší) úrovni. To upřímně i ta osmá série Hry o trůny je lepší než tohle, aspoň se tam něco děje a i když tam postavy taky přepínaj víceméně náhodně, pořád jsou tam kvalitní herci a dialogy nejsou zdaleka takovej průser jako tady. I druhá série Zaklínače mi přijde lepší než tohle – sice se taky nedrží moc knih, ale aspoň to nějak dává smysl a není to vyloženě přehlídka demence. Na Prsteny moci se nejspíš bude vzpomínat jako jeden z největším failů mezi seriály. ---------- P.S. Asi nejlépe seriál vystihují komentáře uživatele HellFire (k jednotlivým epizodám, 1. sérii i seriálu jako celku), se kterými nemůžu jinak než souhlasit. 3/10 ()

Galerie (808)

Zajímavosti (43)

  • Během prvních 24 hodin po premiéře zhlédlo první díl přes 25 miliónů diváků, což z něj činí nejsledovanější pilotní epizodu na Amazonu. (spacemaster)
  • Galadriel (Morfydd Clark) se představí jako Noldor. Noldor byli nejmocnějším národem elfů, a to oni stvořili Silmarily. Jejich prvním králem byl Finwe, který měl syna Finarfina, což je otec Galadriel. (spacemaster)
  • V královské věži můžeme za zády Galadriel (Morfydd Clark) vidět obraz muže a ženy. Jde o obraz Berena a Lúthien, kde smrtelný Beren klečí a podává Lúthien Silmaril, který sťal Morgothovi z koruny, jako dar pro svou elfskou nevěstu. Jejich manželství bylo prvním spojením člověka a elfa. (spacemaster)

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (více)

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (více)

Akční Citadela se dočká další řady

Akční Citadela se dočká další řady

26.05.2023

Amazon opět zatřásl svými bezednými měšci na peníze a potvrdil dříve avizovanou druhou sérii akčního seriálu Citadela. Projekt, který měl poměrně komplikovanou cestu na obrazovky a několikrát změnil… (více)

Reklama

Reklama