Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla... Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou? (Česká televize)

(více)

Recenze (591)

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Bídná hudba včetně písniček, zase vlezlá Bohdalka, nespisovná mluva, pitvořící se čerti, princezna i Žito herecky naprosto tragičtí, prostě jen odříkávají text. Scénář dost ubohý, dialogy to samé. Nemohu si pomoci, ale když princezna vojákům nastupujícím do služby při odjezdu říká "Pá pá", nepůsobí to zrovna pohádkově. To samé platí o hláškách typu "Sluší jim to cóó", ale holt takkové ujetosti současné mluvy se bohužel objevují prakticky ve všech současných "pohádkách". Zkrátka nejde to - v dnešní době chybí herci, hudební skladatelé, scénáristé, režiséři a zkrátka vůbec někdo, kdo dokáže pohádce vnuknout toho ducha a poetiku. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Žádný jiný národ nesleduje během vánočních svátků tolik pohádek jako my, takže štědrovečerní pohádky to mají ze všech televizních pořadů vlastně nejtěžší. Sama se na ně dívám s minimálně denním odstupem, protože během rozbalování dárků se logicky tolik nesoustředím. A po přečtení zdejších reakcí jsem byla překvapená, jak mi "Žito" zpočátku vůbec nevadil. Ano, v pekle byli jenom dva čerti a jejich představitelům (Vilhelmová + Liška) bych z fleku vpálila Zlaté maliny, zato se mi líbila neokoukaná mladá princezna a hlavní hrdina svoje repliky možná deklamoval bez dostatečného prožitku, ale jeho výkon pořád nedosahoval hrůznosti projevu Martina Krause v nedávno reprízované pohádce "Kouzla králů". A tak jsem si říkala, že po 30 minutách není vůbec tak zle. To jsem ale netušila, že mě čeká ještě 70 (!!!) minut, ve kterých nechyběly pokusy o muzikál s účastí Viléma Čoka, pekelná brána na hřbitově a další lahůdky. A že vlastně bylo zle, to jsem si uvědomila až v momentě, kdy jsem nebyla schopná příteli vysvětlit, o čem ta nová pohádka vlastně vyprávěla. Pana Zelenky jsem si vždycky vážila za jeho "Nesmrtelnou tetu", ale tohle zklamání vůbec nevylepšil svým vulgárním vyjadřováním o nespokojených divácích... ()

Reklama

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Neduhy moderních pohádek přetrvávají, ale objevují se i koncepty jiných moderních pořadů, které jsou pro mě krokem správným směrem. Aby tam taky ta moderna nebyla znát, když jsem v ději našel hned několik podobností s populární kulturou současnosti - ústřední záporná postava je Severus Snape wannabe (na můj vkus málo Affably Evil, ale to od pohádek nečekám; je také zajímavé vidět, jak někteří pohádkoví princové promují na krále, Pavel Kříž pro změnu na záporáka) a ústřední kladná postava je pak Light Yagami reborn se svým komplexem boha a vlastní představou spravedlnosti. Casting se povedl, já osobně jsem rád, že repliky nejsou odříkávány se stoprocentní přesností, byť pro někoho to pak může vypadat amatérsky. Efekty jsou kvalitně tak 50:50, na jednu stranu tu máme skvěle zvládnuté "ďábelské" přechody, na druhou stranu všechna ostatní kouzla. Díky pánům z ČSFD můžu i oslovit konkrétní lidi - bez hudebních čísel bych se obešel, hudební doprovod by taky mohl být ještě vylepšen, pane Bartáku. Scénář vypadal nadějně, nakousl dokonce pár zajímavých myšlenek, ale dokola opakovaná aktivace a deaktivace kouzelného kamene a omezení délkou celovečerního filmu a) nedovolily nic dostatečně rozvinout a b) devalvovaly pravidla daná filmem. Vůbec se nedivím, že pan režisér na konci zvolil rozuzlení formou Diabolus Ex Machina. ()

blackrain odpad!

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se na novou pohádku, bohužel jsem dostala nudný paskvil, kde i herečtí matadoři stály za starou Belu. Pořád jsem si při sledování myslela, že Žito předvede nějaké kejkle. Nestalo se tak. V této pohádce se totiž nedělo vůbec nic. Ještě, že,máme Trošku a Stracha. To se opravdu nemusím trošku strachovat, co bude příště. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Pohádka je to pěkná. Tak Zelenka je mistr. Není zas až tak vyjímečná, ale určitě zdejší hodnocení neodpovídá její kvalitě. Má ještě jednu chybičku, je hrozně dlouhá. Přišlo mi, že kdyby skončila ve stopáži 1:05, bylo by už děje tak akorát. A také se nemohu ubránit dojmu, že tak trochu kopíruje S čerty nejsou žerty. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (4)

  • „Je jeden z nejtalentovanějších herců mladé generace, hrál přesně to, co mu předepisoval scénář. Denis splnil úkol na 100 procent a jsem rád, že jsem ho objevil, a věštím mu velkou budoucnost,“ řekl o Denisu Šafaříkovi režisér Zdeněk Zelenka. [Zdroj: ahaonline.cz] (SONY_)
  • Natáčelo se na hradě Křivoklát. Točilo se 26 dní. (mar48)

Reklama

Reklama