Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla... Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou? (Česká televize)

(více)

Recenze (592)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Já se snad nepoučím! I tentokrát jsem doufal, že se nová pohádka konečně povede a znovu jsem byl rychle vyveden z omylu. Začal jsem tušit zradu už ve chvíli, kdy se poprvé objevila Nesmrtelná teta, představitel titulní role mi byl krajně nesympatický, svůj part recitoval stejně přesvědčivě jako před lety zámečníci a traktoristé v Aktualitách, nepotěšil ani prkenný Pavel Kříž a představitelé Pekla byli dovršením všeho špatného. Bolek Polívka byl pro roli Lucifera velmi špatnou volbou a oba čerti byli jako z dílny Mistra Trošky (nejedná se o kompliment). Hvězdičku jsem udělil za to, že nedošlo na Piráty z Karibiku. Stále nechápu, proč se pohádky změnily ve zpěvohry se zoufalou hudbou i texty, dívám se na pohádku a najednou sleduji muzikál jako od Michala Davida. Divné. ()

UncleG odpad!

všechny recenze uživatele

Ukázka, jak filmařsky funguje pan Zelenka: Scéna 1: Peklo. Žito hovoří s čertem a čerticí. Čert pronese monolog a zmizí v trikovém kouři. Žito položí otázku. Čertice odpoví a zmizí v trikovém kouři. Dialog se uzavírá. Scéna trikem končí. Scéna 2: Přeneseme se na 10 sekund na jiné místo, kde se děje cosi, co nedává moc smysl. Sdělení nula. Scéna 3: Skáčeme zpátky do pekla, kde Žito jakoby nerušeně debatuje s čerticí, jakoby jejich debata před deseti sekundami neskončila. Mám pocit, že za tohle se na filmařských školách vyhazuje od zkoušek. Jinak ano, pohádka je kolosálně nudná. Na "ústředního paňáka" se v podstatě nedá dívat, aniž by člověku samovolně neodumřelo půl milionu mozkových buněk. Celé je to děsivě tupé, prázdné. Pobavila mě ale příšerná dokreslovačka hradu. "Hudba" (ehm) k nevydržení. Tak jo, Zelenka. Zase ses předved. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kouzelník Žitoječmínek s vysokým obsahem lepku. Primitivní nepovedený scénář, nevkusná hudební čísla a k tomu opravdu strašlivý casting, tak nesympatický hlavní hrdina už tu v televizní pohádce dlouho nebyl, asi od té doby, co pohádková maminka koupila Matěji Stropnickému zámek...ta fyzická i mentální podoba zeleného prince a přidrzlého odvedence byla až zarážející... Že se v pekle vždycky zamilují zrovna to těchto typů... PS: Primát nejhorší televizní porevoluční pohádky ovšem ohrožen nebyl, tam stále neochvějně kraluje Pokorného Slíbená princezna... :-( ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně špatné. Trend štědrovečerních pohádek neustále klesá a myslím, že Kouzelníkem Žitem našel své dno. To, že pohádka vypadá dobře na papíře, neznamená, že ji musíme natočit. Tady bylo špatně všechno: příběh o naivním klukovi, herecké obsazení (za mě nejhorší byla křečovitá čertice Táni Vilhelmové, která se snažila napodobovat Yvetu Blanarovičovu - marně) i jakože písničky. A tak vznikla další pohádka, kterou už nikdo neuvidí, protože svou velkou premiéru si odbyla a není o co stát. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ať si Zdeněk Zelenka plive kde chce co chce, nejde jednoduše popřít, že tohle se fakt nepovedlo. Cca hodina se přestát šla a to i přes rozpačitost hlavní chlapecké postavy, zbytečnost Pavla Lišky, lehce nadbytečné pitvoření se Vilhelmové či Bohdalové "kamaráčoft". Jenže když už si podruhé, potřetí říkáte, že už to snad bude teď konečně končit, jakkoliv by to byl otevřený konec, a ono to zas pokračuje další dějovou linkou, stává se ze štědrovečerní pohádky úmorně zdlouhavá nudná a nedomyšlená věc, podtrhující JEN to, že takovéhle pohádky vznikají pouze na základě rozhodnutí ČT, že každý rok MUSÍ vzniknout na vánoce nová pohádka, a že se bere za vděk čemukoli, protože se nic lepšího nesehnalo, je už každoroční evergreen. --- Daniel Šafařík je možná skvělý herec, nebo možná ještě musí nasbírat zkušenosti, nevím. Tady ale jeho projev vyzníval, ne vždy, ale leckdy dost amatérsky, např. někdy dost prkenně odříkanými dialogy. Jestli za to mohly špatné postsynchrony nebo nezvládnuté režijní vedení, špatný scénář či absentující dramaturgie nevím a je mi to jedno. Výsledek je ale zřejmý. Princezna mi ale nevadila, oproti svému partnerovi nevyznívala prkenně. Sice moc nechápu, co je to poslední dobou za módu mít za prince, princezny a hrdiny děti, nebo alespoň herce, jejichž postavy se profilují jako děti, a kamsi zmizeli ty skutečné princezny, princové, chasníci apod. (u slovensko-českého Vianočného žalanie by si měli brát castingoví profíci příklad) je jen škoda mluvit. Pavel Liška tu svého bonzáckého čerta vyšvihl v neměnné kvalitě svého umění - hraje snad všechno stále stejně. A u Vilhelmové snad jen bolelo až nadbytečné pitvoření, přičemž jako postava byla asi jedna z mála fajn i kostýmem. Jen její úmysl byl nějak nedomyšlený. Prostě jako celek to nevypadalo špatně, dějově to bylo nevyvážené, nedotažené, odfláknuté, chyběla tomu přísná ruka, která by dokázala vyhodit několik zbytečností a nedovolila druhou polovinu filmu kamsi rozplyznout. --- Tip pro ČT: Vykašlete se příští rok na pohádku, zjevně si to neumíte ohlídat. Namísto toho pusťte nějaké vánoční melodie bez zpěvu a jako obrazový podklad použijte záběry z Panorama kamer na svazích na zasněžené sjezdovky nebo ve tmě osvícená města. Myslím, že toho pro rodinnou vánoční pohodu uděláte více tehdy, když budete dělat méně. --- Plusy: Záporák Pavel Kříž a drobná role naivního krále Petra Kostky. A kostýmy a výprava. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (4)

  • „Je jeden z nejtalentovanějších herců mladé generace, hrál přesně to, co mu předepisoval scénář. Denis splnil úkol na 100 procent a jsem rád, že jsem ho objevil, a věštím mu velkou budoucnost,“ řekl o Denisu Šafaříkovi režisér Zdeněk Zelenka. [Zdroj: ahaonline.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama