foto

Martina Preissová

  • nar. 31.10.1975 (41 let)
    Znojmo, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Martina Válková, rozená Stehlíková, se narodila ve Znojmě a pochází z učitelské rodiny. Této profesi se také sama chtěla věnovat a vystudovala Střední pedagogickou školu, od dětství také zpívala s cimbálovou kapelou, pak ale zamířila na brněnskou JAMU, kde absolvovala studium herectví (1998). Již jako studentka hostovala v Národním divadle v Brně, kde pak po dokončení školy získala stálé angažmá (1998-2000). Na tomto jevišti dostala velké příležitosti například v titulní roli Jenůfy, dále hrála v představeních Sestup Orfeův, Immanuel Kant nebo Hamlet, postava Blanky Kastilské v Dürrenmattově hře Král Jan jí v roce 1999 vynesla nominaci na Cenu Thálie.

Spojení s Brnem jí přineslo i první zkušenosti s kamerou, a sice v seriálové tvorbě brněnského televizního studia (DETEKTIV MARTIN TOMSA, 1996; ČETNICKÉ HUMORESKY, 2000). Již od roku 1998 pohostinsky účinkovala i na scéně Národního divadla v Praze a od roku 2000 je zde ve stálém angažmá jako členka činohry. Z jejích další divadelních rolí stojí za zmínku Šura ve hře Černé mléko, která pro ni znamenala druhou nominaci na Cenu Thálie (2004), hrála také v osvědčené světové i domácí klasice (Hadrián z Římsů, Idiot), ale i moderně (Havlova hra Pokoušení) za zmínku stojí četnější participace v shakespearovském repertoáru (Komedie plná omylů, Coriolanus, Večer tříkrálový), Shakesepeara si vyzkoušela i v rámci Letních shakespearovských slavností (Král Lear, Romeo a Julie). Kromě Národního divadla hostuje Martina Válková i na dalších pražských scénách.

Příchod do Prahy umožnil Martině Válkové i širší možnosti uplatnění před kamerou, hrála například ve filmech zasazených do nedávné historie (ÚTĚK DO BUDÍNA, 2002; KREV ZMIZELÉHO, 2005), objevila se i v televizních pohádkách, nejznámější je ale díky seriálům, zvláště pak jako šéfredaktorka v REDAKCI (2004). Kromě toho spolupracuje také s dabingem a rozhlasem.

Ještě v Brně se Martina Válková provdala za dirigenta Romana Válka (*1963), mladšího bratra herečky Jany Janěkové. Ačkoliv je Martina Válková především divadelní herečkou, díky účasti v několika seriálech, rozchodu s manželem a novým vztahem s hercem Martinem Preissem (*1973) se o ni svého času zajímala i bulvární média. S Válkem se rozvedla v roce 2005 a nyní žije s Martinem Preissem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Každý milion dobrý (TV film)
Rapl (TV seriál)
Amok (S01E09)
2013 Křídla Vánoc
2012 Ententýky (TV seriál)
Probudím se včera
2009 Přešlapy (TV seriál)
Smyčka (TV film)
2008 Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
2006 Boží pole s. r. o. (TV film)
Krev zmizelého (TV seriál)
2005 Krev zmizelého
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
Redakce (TV seriál)
2003 Bespojení (studentský film)
Komedie omylů (divadelní záznam)
Malvína (TV film)
2002 Útěk do Budína
1998 Flóra (TV film)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Beáta (S01E04)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)

TV pořady

2013 Ceny Ministerstva kultury 2013 (TV pořad)
2006 Maxi Clever (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace