Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla... Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou? (Česká televize)

(více)

Recenze (591)

kingik 

všechny recenze uživatele

S pohádkami to jde do žita. Zdeněk Zelenka má však nemalou zásluhu na tom, že kromě hokeje a sametové revoluce se mu podařilo na jeden jediný večer stmelit (televizní) národ pohádkou. Sledovanost toho dne dosáhla hranice téměř 2,5 mil. obdarovaných diváků. Ano, je to krásné!!! Je milé vědět, že se nám princezna Kadeřávková zotavila z boreliozy a nyní z plna hrdla dojí koncesionářské poplatníky, je báječné vědět, že všichni budoucí krasavci mají roztomile zdrobnělá příjmení, třeba Trávníček, Zedníček, Horníček a nyní i Šafařík. A je neméně fantastické, jak se Zelenkovi sofistikovaně podařilo protlačit do pohádky sexuální výchovu, když Vilhelmovou nechal vyniknout coby čertici, která svým umně blekotajícím jazykem oblouzní nejednoho Dicka. A co na tom záleží, že tvůrčí kvality to má od scénáře až po režii nevalné. Zelenkovi by se měla přiklepnout hlavně zásluha, že zachránil nejeden manželský orální sex. Prostřihy na hlavu sličné Kadeřávkové se ukázaly silně funkční, neboť stereotypní felace od silně nepůvabné manželky na gauči během promítání pohádky poskytla příjemci nebývalý komfort, když ten si představoval na svém "nádobíčku" právě její ústa. Takže národ byl spasen v pravou chvíli. A věřme, že Zelenka neřekl v pohádkách poslední slovo a příští Štědrý večer nám dopřeje pokračování v podobě druhého dílu nesoucího název Žito 44. 5/10 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Já se snad nepoučím! I tentokrát jsem doufal, že se nová pohádka konečně povede a znovu jsem byl rychle vyveden z omylu. Začal jsem tušit zradu už ve chvíli, kdy se poprvé objevila Nesmrtelná teta, představitel titulní role mi byl krajně nesympatický, svůj part recitoval stejně přesvědčivě jako před lety zámečníci a traktoristé v Aktualitách, nepotěšil ani prkenný Pavel Kříž a představitelé Pekla byli dovršením všeho špatného. Bolek Polívka byl pro roli Lucifera velmi špatnou volbou a oba čerti byli jako z dílny Mistra Trošky (nejedná se o kompliment). Hvězdičku jsem udělil za to, že nedošlo na Piráty z Karibiku. Stále nechápu, proč se pohádky změnily ve zpěvohry se zoufalou hudbou i texty, dívám se na pohádku a najednou sleduji muzikál jako od Michala Davida. Divné. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Český národ na Štědrý den žádá pohádku, alespoň tak to hlásá do světa ředitel ČT pan Dvořák. Má pravdu. Ale co nám vlastně ta ČT pod stromeček nabízí?! Rok od roku stupidnější dialogy scénáře a herecké vystupování. TAK SE TEDY VŠICHNI PODRŽTE. Bylo to poprvé ve svém, dá se říci životě již podzimním, že jsem znechuceně na Štědrý den 2018 po cca 20 minutách skřípání zuby vstal od TV, uchytl knihu a vypařil se ze spárů pana Zelenky, Pavla Kříže, nepovedené čertovské dvojice Liška-Vilhelmová a konečně hlavně i Denise Šafaříka v roli Žita. ........ O to více úcty mám pak k režiséru a scénáristovi Jiřímu Strachovi, scénáristům Lucii Konášové, Markovi Epstejnovi a lidé, vám všem natruc (divte se), i Zdeňkovi Troškovi, coby scénáristovi a režisérovi (na Princeznu ze mlejna mi lidičky nesahejte :-) ... ale jasně. Babovřesky a Kameňáky jsou propadáky stejně jako to Žito. A v pohádkovém hereckém poli u mě pak dominují Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Jiřina Bohdalová, Jana Štěpánková, Ondřej Vetchý (Šťastný smolař), Josef Somr, Vladimír Javorský, Miroslav Táborský a mnozí další osvědčení herci generace středního věku. Denise Šafaříka mezi ně určitě neřadím. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Málokdy se mi stává, abych si u filmu tak moc přál, aby už byl konec. A to jsem na to byl docela zvědavej po článku, kde tvůrci prohlašovali, jak to je epická a výpravná pohádka se spoustou efektů, skvělých kostýmů a ještě skvělejších kulis. No, dostali jsme obyčejný kostýmy, který by v některých případech tak odpovídaly tomu, že si je někdo vyrobil na svůj první LARP a pak je radši daroval ČT, aby měl ve skříni místo na nějakej lepší. Speciální efekty jsou tu zastoupený "úžasným" čertovským teleportovacím kouřem, čertovským Sauronovým okem a - konečně! - dvouma půlsekundovýma záběrama na hrad přimalovanej pomocí Malování od Microsoftu (ale bezpochyby toho novýho co umí i 3D!). O hereckých výkonech, který zachraňuje asi tak jen Kříž, Liška a Polívka ani nemluvě. A scénář? Respektive děj celý pohádky? To je jedna velká tragédie! ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Celkem povedená, svým způsobem netradiční vánoční pohádka a myslím, že velmi aktuální svým posláním, ty odpady jsou přehnané, si je opravdu nezasloužila! Jestlipak to nebudou nějací hejtři, závistivci či konkurence. Celkové hodnocení pohádek (až na výjimky) posledních minimálně 10 let mi přijde prapodivné. :( Základní důvody vidím tři: A) český pohádkový divák je zmlsaný B) někteří diváci nebo spíše většina se prostě nemohou smířit s tím, že tady již nebude žádná taková pohádka jako je např. Pyšná princezna, Tři oříšky, Byl jednou jeden král, Jasněnka, Šíleně smutná atd.....). To není ani dost dobře možné. Zároveň ale nesouhlasím s názorem, že je pohádka jako žánr vyčerpaná..... Každopádně by tu mohla být pohádka milénia. C) některým věčným kritikům se nikdy nezavděčíte. Oceňuji adaptaci zajímavého scénáře z historie. Docela pěkně vybraná a šikovná ústřední dvojice. (Denis je velmi charismatický, roztomilý, pohledný, má čertíky v očích, ale většího střízlíka jsme jako prince tedy snad neměli....příště bych mu dala roli Jeníčka a vykrmila ho :D) Herecké výkony, které táhnou: Kříž, Bohdalová, Kostka, Vilhelmová, Polívka. Líbily se mi také pohádkové písničky. Hudba je v pohádce velmi důležitá. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se na hradě Křivoklát. Točilo se 26 dní. (mar48)
  • „Je jeden z nejtalentovanějších herců mladé generace, hrál přesně to, co mu předepisoval scénář. Denis splnil úkol na 100 procent a jsem rád, že jsem ho objevil, a věštím mu velkou budoucnost,“ řekl o Denisu Šafaříkovi režisér Zdeněk Zelenka. [Zdroj: ahaonline.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama