Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dr. Jeffrey Wigand, bývalý vysoký představitel jedné velké americké tabákové společnosti, měl díky své pozici přístup k řadě informací o negativním vlivu cigaret na lidské zdraví, a hlavně věděl, jak společnost v tomto ohledu lže veřejnosti. Poté, co byl z firmy pro své názory propuštěn, se na něj obrátil producent úspěšného investigativního televizního pořadu Lowell Bergman s prosbou o pomoc při sestavení reportáže odhalující praktiky podobných firem. Wigand zprvu odmítá, ale později svolí. Někdejší zaměstnavatel mu však začne vyhrožovat a nechá ho sledovat. Přesto se Wigand odhodlá Bergmanovi pomoci. Když je reportáž natočena, vedení televize se ji bojí odvysílat, aby proti sobě nepoštvalo mocné tabákové firmy. Mohlo by to totiž ohrozit plánovaný velice výhodný prodej televizní stanice. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (380)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Snímek vyprávějící o závadnosti a návykovosti kouření (mě od toho tedy neodradil :-)). Kvalitní obsazení v čele s Al Pacinem a Russellem Crowem, který byl za svoji roli nominován na Oscara. Velmi zajímavý je fakt, že snímek stojí na skutečné události! Michael Mann pomálinku proniká do režisérské extratřídy a pokud jeho další snímky budou mít alespoň stejnou kvalitu jako Insider, tak to bude bomba a máme se na co těšit. Velmi se divím, že snímek nedostal Oscara za scénář, který je špičkový....... ()

predators 

všechny recenze uživatele

Jako zarputilý odpůrce tabákových výrobků a především dýchání jejich splodin:-) jsem námět filmu přivítal s nadšením. To mi vydrželo asi do jeho půlky, neboť poté už jsem netrpělivě očekával jeho konec a ten stále ne a né přijít. Právě délka mi byla překážkou. Díky ní ustoupilo počáteční napětí, které sice vyústilo v očekávání, ale již v poněkud slabší míře. Al Pacino je bez debat, R. Crowe si zajistil místo ve vhodnější roli Gladiátora:-) Dobrý, ale čekal jsem víc:-( 65% ()

Reklama

Gimp 

všechny recenze uživatele

Ten film je především dlouhý! A to tak, že i kdyby byl o polovinu kratší, pořád by byl dlouhý. Dalším problémem je to, že jsem starý! Ano a na tom filmu je to zle zle vidět. Události, které se odehrály před patnácti lety jsou jak z jinýho vesmíru - jestli cigarety splňují definici závislosti? Uf, no ani mě nenapadlo, že by o tom někdo mohl seriózně přemýšlet. Prostě to téma je grandiózně nezajímavé, překonané a detaily na upocené obličeje tomu moc nepomohou. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nejfantastičtější filmový zážitek poslední doby. Od Insidera jsem neočekával nic moc extra (shlédnul jsem jej pouhé dva dny po kino-premiéře Veřejných nepřátel; měl jsem na Manna takovou chuť - a jeho novější snímky jsem již viděl - že jsem si obstaral i tento). Příběh jsem neznal, a tak jsem čekal klasické, stokrát ohrané drama na způsob Labyrintu lží. Chyba lávky! Nelze samozřejmě tvrdit, že Mannův snímek z roku 1999 je totálně originální, ale rozhodně mne neskutenčně zaujal, překvapil, a hlavně držel v nervydrásajícím napětí po celou stopáž. Upřímně nikdy nepochopím, jak tento skvost může někoho byť i jen chvíli nudit: celá závažnost tématu, s jakou film operuje a Wigandův život ve strachu z příštích dnů je tu doslova hmatatelný. Dlouho jsem neviděl tak autentický film, který by mi dokázal vsugerovat depresivní pocit strachu, jež jsem spolu s Croweovou rodinou prožíval. Režisér je perfektní, a třeba ve scénce, kdy spící rodinku vystraší mýval, je atmosféra v očekávání tragického (Wigand s pistolí - dcerka) nesnesitelná. Jenže takových parádních okamžiků je napříč celým snímkem nepřeberné množství, a Mann nejvíce režijně exceluje ve chvíli, kdy si naštvaný Pacino a vyděšený Crowe nenechávají "srát na hlavu", a kdy je nepříjemně shazují jejich vlastní zaměstnavatelé a rodina. Tolikrát jsem si během stopáže v euforii nezanadával, ani nepamatuji. Netřeba se dále rozepisovat, tento snímek by měl vidět každý, kdo má rád konspirační dramatické filmy. Hned dvěma třešničkami na dortu jsou pak oba hlavní představitelé: roztěkaného, odhodlaného Crowea a zatvrzelého Pacina z hlavy hodně dlouho nedostanu... VIVAT! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Co je v tabákový firmě prvním a hlavním veřejným tajemstvím?…. Tenhle film není v mé TOP, ale rád se k němu vracím. Téma svobody tisku, precizně znázorněné na příkladu TV společnosti, která svými zájmy, dravostí a bezohledností formuje lidi, kteří pro ni pracují (nebo je to obráceně?). Ale hlavně: tabákový gigant proti bezmocnému chlápkovi (je těžké uvěřit, že je to budoucí Gladiátor), jenž má informace. A že jsou to informace, které by Američané měli znát je přesvědčen i Al Pacino, (pro mě) v super roli investigativce, který nepodráží lidi. Začíná tak hra, ve které se obyčejní lidé ocitají pod příšerným psychickým tlakem a pocity využitého, zlomeného a osamělého člověka snad nejde vyjádřit lépe. Cítím, jaké to MŮŽE být v kůži R.Crowa. Ale NEDOVEDU si to představit. Pak přichází ona chvilka slávy, člověka, který má štěstí, že i když s ním všichni vyjebali, jeden jej ve štychu nenechal. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

Galerie (29)

Zajímavosti (32)

  • Keď v úvode snímky Jeffrey Wigand (Russell Crowe) prechádza vestibulom tabakovej spoločnosti, v ktorej dostal vyhadzov, jeho chôdza je náhle spomalená blížiac sa k otáčavým dverám. Pred jeho odchodom z budovy (inside) je urobený strih. Význam scény sa objasní až v úplnom závere, kedy Lowell Bergman (Al Pacino), odchádzajúc po prepustení zo stanice CBS, tentoraz prejde cez otáčavé dvere a potom sa záber opäť spomalí, keď je už mimo budovy (outside). Je to paralela na vzťah medzi dvoma postavami, ktoré prišli o prácu, lebo sa rozhodli povedať pravdu – sú insidermi, no stali sa z nich outsideri. (Biopler)
  • Tabákový průmysl přišel díky žalobám o 246 miliard amerických dolarů. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Zdravé fast-foody?

Zdravé fast-foody?

21.12.2005

Kvalitu jídla bude připravovaný film FAST FOOD NATION posuzovat jinak, než z lékařského hlediska. V připravovaném dramatu režiséra Richarda Linklatera se vše bude točit okolo nejvyšších špiček… (více)

Reklama

Reklama