Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (656)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $31miliónovTržby USA $52,096,475Tržby Celosvetovo $52,096,475║ Citovo veľmi silná dráma o ľudských osudoch a úskaliach. Robert De Niro a Robin Williams svoje postavy bravúrne ovládli a vďaka prejavu ponúkajú skoro rovnako silnú drámu ako bol Prelet nad kukučím hniezdom. A netreba zabudnúť ani na kameramana Miroslava Ondříčeka, ten sa predviedol v skvelej forme. /85%/ ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Robin Williams nastupuje do nemocnice, ve které je skupinka pacientů ve zvláštním druhu spánku. Jím zahraný doktor Sayer se snaží přijít celé záhadě na kloub a snaží se pomocí nového léku vrátit tyto lidi zpátky do života. Robin Williams po Společnosti mrtvých básníků a stejně tak Dobrém Willu Huntingovi dokazuje že je hercem více než mimořádným. Podobné role mu sedí naprosto dokonale. Robert De Niro naproti tomu hraje trošku jinou postavu než na jaké jsme u něj zvyklí, ale troufnu si říct, že roli Leonarda se musel ve svém životě věnovat možná nejvíce. Věrohodnost s jakou dokáže ztvárnit těžce nemocného člověka vhání člověku do očí s blížícím se koncem slzy. Awekenings jsou velikým dojemným příběhem, který klade velké množství otázek. Je vůbec správné tyto lidi přivádět zpátky k životu po tolika letech "spánku". Co vše se za tu dobu změnilo a co vše jim čas vzal. Nebylo lepší je nechat spát věčným spánkem? Na tyto a mnohé jiné si musíme odpovědět každý z nás sám. 100% ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Což o to, Čas probuzení má zajímavý příběh a určitě také kvalitní herecké výkony, ale film se vyznačuje přesně tím typem hollywoodské podbízivosti, která se mi ekluje. Obecně mám blok, když hollywoodské hvězdy hrají psychicky nebo nějak zvláštně fyzicky postižené, chodí je pozorovat, povídat si s nimi atp. Moc to zavání žadoněním o ceny. Mám raději klasické dramatické role. Scénář tohoto filmu se zase snaží být tak moc „hezký“, že si s realitou moc hlavu neláme. Zkrátka neumím uvěřit tomu, že by někdo do jednoho dne od probuzení ze 30-letého kómatu, začal plně fungovat. Pro jedno shlédnutí se ale určitě jedná o kvalitní zábavu, film ve kterém toho lze hodně ocenit. Už se na něj ale znovu určitě nikdy nepodívám. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná síla... Robin Williams opět dokazuje, jak skvělý je ve všech hereckých polohách a Robert De Niro v roli Leonarda dokáže pobavit, naštvat i dojmout, stejně jako Williamsovi, i jemu věříte každou vteřinu filmu... Ovšem výčet kladů by byl tímto dost neúplný. Nebýt nádherné hudby, skvělé kamery, režie, která to drží tak krásně pohromadě a výborného obsazení, které naše dva sólové hráče skvěle podporuje a neztrácí se, tak by ten film byl poloviční. Dne 16. 11. 2010 má film hodnocení 88%... To je také můj názor na tenhle film... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo v daném žánru, byť třeba za Formanovým Přeletem pořád výrazně zaostává. Hlavní protagonisté podávají dost možná životní výkony, Marshall za kamerou nechává příběhu volný průchod a krásná hudební stránka působí od začátku jako magnet na divákovu mysl. Námět z psychiatrické léčebny je možná zdánlivě předurčen k rychlému okoukání. ale pokud to rozbalí De Niro v nejlepší formě a pokud je příběh alespoň z poloviny tak oslovující a dojemný, jako zde, nezbývá než uznale smeknout klobouk.. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Před natáčením studovali herci chování pacientů po encefalitidě. Robert De Niro (Leonard Lowe) a Robin Williams (Dr. Malcolm Sayer) strávili dokonce nějaký čas v nemocnici pozorováním těchto lidí. (Kulmon)
  • Natáčení probíhalo v americkém státě New York od 6. října 1989 do 16. února 1990. (Terva)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. prosince 1990 v Century City v Kalifornii. (Varan)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama