Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Výrazně nepodařená napodobenina o něco starší slušné pohádky. Místo kováře si zde člověk "užívá" dřevorubce. Když Janko Kroner hrával zamlada v podobně děsných pohádkách, tak není divu, že se dnes má tak, jak se má. Kontrastem k jeho nebojácnosti je zde připosránek Ondřej Vetchý, kterého mám za normálních okolností dost rád. Tohle ovšem není normální okolnost. Pohádka je netradičně neobyčejně temná. Většina děje se odehrává ve tmě. V pohádkách bývá člověk zvyklý na příjemné písničky, které třeba i na chvíli uvíznou v hlavě. Písničky v této pohádce jsou ovšem naprosto úděsné. Příběh nemá potenciál do sebe polapit diváky. Marně zde hledám nějaká pozitiva. Snad jen to, že Kroner kdysi býval fešák. Lepší odpádek. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka harfuska. ()

ChrisBa 

všechny recenze uživatele

Moja najobľúbenejšia rozprávka... slovenských výborných rozprávok nie je tak veľa ako českých ale táto je naozaj skvelá...zo slovenských rozprávok je u mňa jasne TOP.. jediné, čo mi môže vadiť je, že na českých televíziách ju dávajú predabovanú..čomu absolútne nechápem..lebo to rozprávku dosť kazí.. Janko Króner a Ondřej Vetchý sú skvelou dvojicou, princezná krásna, atmosféra vynikajúca.. miestami až s náznakmi hororu.. nie je jej veľmi čo vytknúť... ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Režisér Július Matula natočil v roku 1988 filmovú adaptáciu známej rozprávky o statočnom, odvážnom mládencovi, ktorý nepozná strach. Preto sa vyberie do sveta ho hľadať. Cestou si najde párťáka a na konci najde i svoju lásku. Matulova verzia obsahuje chvíľami i náznaky horroru, čo ma potešilo. Taktiež sa mu podarilo vhodne obsadiť titulnú úlohu. Ján Króner predviedol jeden zo svojich najzaujímavejších hereckých výkonov. Výborne mu pri tom sekundoval Ondřej Vetchý. *** ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Je to možná zvláštní, ale pro mne je tahle pohádka to nejlepší z československých filmových pohádek, na co se vždy znova rád podívám. Společnost ji dělá podobně skvělá záležitost, jakou bezesporu je pohádka O statečném kováři, která mi příjde až nápadně podobná právě s Nebojsou. Mikš jde do světa společně se dvěma "kamarády" zato Ondřej má za společníka jenom Ferku, který o sobě rád říká, že je všemi mastmi mazaný, ale do strašidelného mlýna by nešel ani za pytel zlaťáků, no možná za dva :-) takový to je hrdina. Ondřej, Ferka a jeho krutibrko, jsou společně na cestě nejenom naučit Ondru bát, ale taky vysvobodit krásnou princeznu z rukou zlého čaroděje. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% — Tahle pohádka je hodně podobná té O statečném kováři (1983), čemuž se asi nelze divit, když obě mají stejné scenáristy a navíc v obou hraje Ján Kroner, i když zde je to role hlavní a tam vedlejší. Na rozdíl od Statečného kováře mi však přišla taková pomalejší v ději a celkově nudnější. Situace, ke kterým postupně dochází, jsou na jedno brdo. Ačkoliv trvá jenom osmdesát minut, určité zkrácení by jí prospělo. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Větrný mlýn, ve kterém se odehrává část filmu se nachází v obci Kuželov, blízko města Strážnice. Zřícenina hradu, do které přijdou Ondra s Ferkem, se jmenuje Cornštejn a nachází se nad Vranovskou přehradou. Závěrečná část filmu pak byla nafilmována na zámku Milotice u Kyjova. (Stocki)

Reklama

Reklama