Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že tenhle film poněkud zapadnul, není to totiž typické béčko. Ano, většinu stopáže je docela naivní, ale některé momenty jsou dá se říci kultovní, nepříjemné, a především bořící žánrová klišé. A je tu i trocha toho humoru - např. hned na začátku, kdy ruský voják páčí z mrtvé ruky zbraň jistého příznivce National RIfle Association hned pod legendární cedulí "... from my cold dead hand":) John Milius tímto svým dílem chtěl narušit obraz typického žánrového hrdiny, a Patrick Swayze s Charliem Sheenem to kupodivu ztvárnili velmi dobře. Prostě to, co tu uvidíte, neodpovídá béčkovému scénáři, ale jde minimálně o půl třídy výš. O "historickém" významu téhle záležitosti svědčí nejen zcela zoufalý aktualizační remake z roku 2012 (mj. s Chrisem Hemsworthem), ale především to, že když se US Army a spol. v roce 2003 vydali (doslova) vyhrabat z díry jistého Saddáma Husajna, pojmenovali svoji operaci Red Dawn;) Ale dávejte si prosím pozor, abyste nenatrefili na nějakou dabovanou verzi, která byla před pár lety k vidění na MGM - tam totiž jaksi (typicky pro tento, opět doslova, kanál) chybí rozlišení, že v některých scénách nikaragujští a kubánští velitelé mluví mateřským jazykem nebo rusky (totéž platí pro sovětské "poradce")... Dávám 70%, i když tenhle tanec Patricka Swayzeho s Jennifer Greyovou mohl být podstatně hříšnější:) ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si připomenul starou dětskou klasiku. Nejdříve jsem si teda pustil novější verzi s Thorem abych mohl porovnávat. No ale zpět k týhle klasice. Musím říct, že jsem se bavil stejně jako před mnoha a mnoha lety, kdy jsem film viděl jako škrvně. Tenkrát sice z jiných důvodů. To především proto, že naší dětskou zábavou krom honění za míčem bylo mít co nejlepší plastovej kvér a ideálně vystřílet co nejvíc soupeřů. Takže, když jsem viděl jak parta do města pořádá průniky, jako bych se tam viděl. Z dnešního pohledu se člověk na film dívá jinak. Když pominu onu nostalgii, která se opět vkrade, tak koukám na film, který s velkou nadsázkou a ještě většími uvozovkami nemusí být zase tak daleko od reality.... 90 procent a pátá hvězda. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o akční film, který by něco v žánru měnil, nejedná se o film, který mění vaše přesvědčení, ale přesto je to celkem dobrá zábava, která se nesnaží pouze o to vás pobavit, ale trochu i o to, abyste o filmu přemýšleli. To považuji za poměrně významný přínos filmu, který ale jinak ničím zásadně nevybočuje. Snaží se alespoň trochu přemýšlet. Toho vlastenectví je ve snímku "Rudý úsvit" ale přece jen dost. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Akčňák zo starej školy, ktorý neotáľa a do akcie nás vrhne už po úvodných štyroch minútach. Red Dawn v čase vydania vyznieval a z istej perspektívy bol pre mnohých aktuálnym, dnes pôsobí naopak úplne absurdne (a aj tak stále o hodný kus menej ako jeho remake). Milius pracoval s paranojou a témami studenej vojny pomerne umne a s istotou sa mohol spoľahnúť na neoblomný americký patriotizmus v srdciach cieľovky. Spojené štáty napadol Sovietsky zväz spolu s Kubou a Nikaraguou, výsadkári bez akýchkoľvek problémov obsadili väčšinu územia. vrátane malých mestečiek v Colorade. Hŕstke mladých sa podarilo v zápale boja utiecť do hôr, odkiaľ podnikajú partizánsku vojnu proti okupantom a po večeroch si v kotlíkoch ohrievajú Campbell's polievky a sŕkajú Coca-Colu. Najväčším paradoxom ale je, že toto mi ako rušivý element vôbec nepripadalo a neobťažovalo ma. Čo ale áno – konania hl. postáv vyzerajú až príliš koordinované, absentuje nejaká väčšia panika, chaos, zmätok a chyby z ich strany. Ciele a plány mali veľmi smerodajné a jasné, agresora aj ostrieľaných operatívcov dávali dole akoby nič. Každopádne, mladý Sheen a Swayze v ansámbli potešili, kamera tiež. Film mal krásne zrnitý obraz, dobrú atmosféru, cit pre detaily, technika obstojne imitovala tú sovietsku, Brežnev na obrazoch v kanceláriách, národné hymny... Sledovanie určite nezamrzelo a aj napriek relatívnej spokojnosti nabudúce pri chuti na rovnakú tému zvolím radšej "overenú" austrálsku žumpu menom Nemilosrdní, ktorá ma aj napriek väčšej miere absurdity, hlúposti a nelogickostí aspoň reálne bavila. A asi rovno aj zajtra... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kevin Reynolds, John Milius .. Já jsem si tento snímek opravdu užil a v pohodě překousl i tu naivitu pozdějšího odboje. Příběh je perfektní a takhle zpracovaný námět (tedy uskutečnění se) invaze SSSR do USA se často nevidí.. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • V PC hře "Call of Duty: Modern warfare 2", kde Rusové taktéž provedou invazi do USA, se nachází mise s názvem "Wolverines". Jde o odkaz na tento film. (Guilemot)
  • Časopis Premiere zaradil v roku 2006 film medzi "25 kultových klenotov". (Jello Biafra)
  • Při natáčení si Patrick Swayze a Jennifer Grey absolutně nesedli. Později však vytvořili nezapomenutelný pár ve snímku Hříšný tanec (1987). (Redyx111)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama