Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že tenhle film poněkud zapadnul, není to totiž typické béčko. Ano, většinu stopáže je docela naivní, ale některé momenty jsou dá se říci kultovní, nepříjemné, a především bořící žánrová klišé. A je tu i trocha toho humoru - např. hned na začátku, kdy ruský voják páčí z mrtvé ruky zbraň jistého příznivce National RIfle Association hned pod legendární cedulí "... from my cold dead hand":) John Milius tímto svým dílem chtěl narušit obraz typického žánrového hrdiny, a Patrick Swayze s Charliem Sheenem to kupodivu ztvárnili velmi dobře. Prostě to, co tu uvidíte, neodpovídá béčkovému scénáři, ale jde minimálně o půl třídy výš. O "historickém" významu téhle záležitosti svědčí nejen zcela zoufalý aktualizační remake z roku 2012 (mj. s Chrisem Hemsworthem), ale především to, že když se US Army a spol. v roce 2003 vydali (doslova) vyhrabat z díry jistého Saddáma Husajna, pojmenovali svoji operaci Red Dawn;) Ale dávejte si prosím pozor, abyste nenatrefili na nějakou dabovanou verzi, která byla před pár lety k vidění na MGM - tam totiž jaksi (typicky pro tento, opět doslova, kanál) chybí rozlišení, že v některých scénách nikaragujští a kubánští velitelé mluví mateřským jazykem nebo rusky (totéž platí pro sovětské "poradce")... Dávám 70%, i když tenhle tanec Patricka Swayzeho s Jennifer Greyovou mohl být podstatně hříšnější:) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Film na téma co by, kdyby. Realizuje myšlenku invaze Sovětů do USA. Útok přichází nečekaně a všichni jsou jím šokováni. Myšlenka je to nereálná, ale nápad je to zajímavý. Patrick Swayze vede partičku studentů, kteří se stanou partyzány. Začnou provádět výpady proti okupantům. Nad filmem doporučuji vypnout mozek a nad ničím nepřemýšlet. Malá domu: Ve třetí světové válce se bude válčit přece jenom nečím jiným. Pak se budeme opět učit používat kyje a pazourky. Vzhledem k tomu, že se jedná o 80. léta, tak budiž. ()

Reklama

MATADOR 

všechny recenze uživatele

V době, kdy originální snímek má už svůj remake, jsem se konečně dokopal k tomu původnímu. Téma je celkově hodně originální (na svou dobu), ale tak nějak ty dvě hodiny nutí koukat na něco, co vypadá hodně lacině, zároveň dobře. Protože některé scény jsou parádní. Jen škoda, že takových filmů není více. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kevin Reynolds, John Milius .. Já jsem si tento snímek opravdu užil a v pohodě překousl i tu naivitu pozdějšího odboje. Příběh je perfektní a takhle zpracovaný námět (tedy uskutečnění se) invaze SSSR do USA se často nevidí.. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Reds a Rudý úsvit, rozmezí 4 let, v obou se hrála Internacionála. Dva pohledy na sověty, byť s odstupem pár desetiletí, jedné světové a jedné studené války. Jinak ale nebe a dudy... Představa konvenční války mezi SSSR a USA v osmdesátých letech je asi tak stejně reálná, jako svatořečení J.V.Stalina. Nemám v zásadě nic proti námětu "co by, kdyby", ale nesmí to "co by" vypadat tak strašně jako v tomhle filmu (proti tomuhle "kdyby" v podstatě nic nenamítám, alespoň zajímavá myšlenka). Směs naivity, nafoukanosti "to být Američan" a trapnosti. Nad detaily odboje se nesmí přemýšlet, jinak hrozí zkáza i toho mála, co se režiséru Miliusovi (dobré jméno) podařilo zachránit. Pro mě osobně je film zajímavý spíš setkáním Patricka Swayze s Jennifer Grey (v tomhle čtyřiadvacetiletou), tři roky před Hříšným tancem. Patrickovi bylo v době natáčení přes třicet, ale vypadá spíš na polovinu. Musíte-li vidět budoucí Baby střílet z kulometu na sovětský tank, je to film pro vás. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Film bol zapísaný do Guinnesovej knihy rekordov za dovtedy najviac násilných činov. V priemere sa vo filme nachádza 134 násilných činov za hodinu alebo 2.23 násilnosti za minútu. (matt6)
  • Časopis Premiere zaradil v roku 2006 film medzi "25 kultových klenotov". (Jello Biafra)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama