Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

tom88 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý a ojedinelý námet. Tento film som videl ešte ako malý na VHS mnoho krát, no po rokoch som pozabudol a teraz som z toho potešený takisto, ako pred rokmi, akurát že rozumiem viacej veciam. Režijne to nie je žiaden zázrak, ale je tu množstvo pamätnejších scén a množstvo akcie. Je to trocha nereálne, predsa len to s tými školákmi vracajúcimi úder prehnali. Scéna s výsadkármi na začiatku je zimomriavková, takisto zopár ďalších scén počas filmu. Červený úsvit stojí za povšimnutie, aj keď je to tak trocha béčko, no zahrali si tu aj také mená ako Ch. Sheen či P. Swayze, vďaka ktorím je film príťažlivejší. Kamera a strih nevyniká, ale je tu dobrá hudba a piesne. P.S. V tomto filme som prvý krát ako malý započul krásnu ruskú hymnu. 70% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Mnohem víc guilty pleasure pro milovníky nekompromisně nablblé a politicky angažované osmdesátkové tvorby, než objektivně kvalitní film. Nahlouple agitační tón a dětská naivita, s nimiž se odehrává celá komunistická invaze do USA i následný odboj vyvolává úsměv, vysoká míra repetivnosti zase apatii a nudu, ale naštěstí se najdou i scény, které snesou označení napínavé či dramatické. Rudý úsvit je jeden z těch filmů, které si můžete užít naplno, jen když je vidíte v té správné době a v tom správném věku; rády se totiž nečekaně mění z totálních nářezovek na hloupé artefakty minulosti. 55% ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, ač je ve valné většině své minutáže nechutně kýčovitý, stupidní, patetický a hloupý (jak jen americké hrdinské vlastenecké filmy umí být – proti třem plně vyzbrojeným bitevním vrtulníkům se s pouhým samopalem postaví jen idiot, nebo John Rambo a ten v tom filmu nehraje), mám docela rád (ač tomu mé hodnocení odporuje), protože ve mně vyvolává několik asociací. Představa vojenské invaze na území Spojených států je docela zajímavá a z toho škodolibého hlediska i zábavná – jen ať si taky vyzkouší jaké to je :-). Na druhou stranu to hodně ukazuje o Amících samotných – kdyby se tento příběh odehrával (a že se určitě odehrává) svého času např. v Iráku nebo Afghanistánu, zdejší hrdinská skupinka neohrožených partyzánských usmrkanců by byla těmi nejhoršími krvežíznivými teroristy. Inu, dějiny holt píší vítězové. Ale zpět k filmu – je to akční, svižné, zábavné a jak už jsem řekl, tak nechutně vlastenecky vylízané, že je radost jednou za čas na to kouknout. Oddechnout si a pobavit se. Jednou ze závažných chyb toho filmu je, že v něm hlavní roli nehraje Sly, Arnold nebo Dolph, s nimi by to bylo mnohem stravitelnější a „přirozenější“. Navíc, hodně možností k setkání s Jennifer Grey zase tak moc není. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to až tak pitomé, jak by se mohlo po přečtení zdejšího obsahu či textu na DVD zdát. Samozřejmě je od začátku do konce jasné, kdo jsou ti hodní a kdo ti zlí, a zároveň je občas vidět, že produkce nesehnala tolik peněz, kolik by film zrovna potřeboval. Akční scény jsou ale natočené velmi zručně a tu a tam se dokonce stane něco překvapivého, tak proč ne. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

V době, kdy originální snímek má už svůj remake, jsem se konečně dokopal k tomu původnímu. Téma je celkově hodně originální (na svou dobu), ale tak nějak ty dvě hodiny nutí koukat na něco, co vypadá hodně lacině, zároveň dobře. Protože některé scény jsou parádní. Jen škoda, že takových filmů není více. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Ve filmu se vyskytují jedny z nejvěrnějších filmových replik ruských bitevních vrtulníků Mi-24 Hind. Tvůrci si dali hodně práce, a tak je možné vidět dvě verze. Zatímco Hind-A je přemaskovaný evropský vrtulník SA-330 "Puma", který byl použit ve snímku Rambo III (1988), Hind-D je upravený starý transportní vrtulník Sikorski S-55. Ačkoliv vypadá velmi věrně a má celou falešnou příď i s falešnými kokpity pilotů, je možné si krom jiných rozdílů povšimnout i skutečné kabiny, která je těsně před hlavním rotorem, tedy tam, kde má skutečný Hind motory. (Stejšn)
  • Časopis Premiere zaradil v roku 2006 film medzi "25 kultových klenotov". (Jello Biafra)
  • Pôvodný názov scenára bol "Ten Soldiers" (10 vojakov). (matt6)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama