Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Už dávno je jasné, že největší ikonou Johna Miliuse vždycky byl a zůstane prezident Theodore "Rough Rider" Roosevelt...Navíc tenhle film obsahuje jednu napínavou scénu téměř hitchcockovských kvalit, kdy divák tuší, že v kanceláři sovětsko- amerického přátelství je umístěna bomba, a přitom sleduje dlouhý rozhovor okupantů na ulici před vchodem. ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Přihmouřila jsem obě oči, abych tomu dala alespoň 2 hvězdy s ohledem na to, že to je dost starý film. Na druhou stranu si myslím, že sračka to musela být i tenkrát. Opět jsem si jen tak našla pár filmů natočené přibližně ten rok, které jsou super i po tolika letech, takže zas tak na to stáří se film vymlouvat nemůže. Jinak když se vrátím k samotném filmu, tak to byl jeden velký nesmysl. Probíhá tam jakási invaze vojáků...na jednu stranu se parta studentů hrozně skrývá a na druhou stranu se jde bez problému projít po městě a ještě navštívit tatíka v nějakém zajateckém táboře. Ale hlavně zahrát na citečky...což byl nejspíš hlavní cíl tohoto filmu, který mě tedy naprosto minul, protože mě bylo úplně u pr...., kdo tam zkape. Jediný plus....Johny a Baby a jejich první setkání. ()

Reklama

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Ako sedemročný som bol z toho excitovaný a pár týždňov som behal v bielej plachte po lese. Ako desaťročného ma to už vôbec nebavilo. Po dnešnej projekcii konštatujem, že je to mierne podpriemerný film, nemôžem však nezohľadniť jeho unikum, čo sa týka námetu. Prvá polovica má celkom dobrý spád, ale druhá už je dosť nuda. Sú to celkom šikovne pozliepané motívy z vojenských a najmä partizánskych filmov. Prestrelky a pátos ako z Ramba. Zaujímavý je ideologický podtext: Tí kubánci majú ešte nádej, to nie su až také svine ako Rusi. Kubánsky vojenský vodca si nakoniec sype popol na hlavu a ľutuje, že sa vôbec zúčastnil invázie do USA. Ruský politruk je však nefalšovaný hajzlík a toho treba na konci s chuťou zastreliť. Kuba (a iné menšie národy) sú len nevoľníkmi ruského komunizmu. Toto je asi hlavný ideologický odkaz filmu Rudý úsvit. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších akčních filmů - 100 Greatest Action Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Zase jeden film, kdy samotný námět zajistí diváckou atraktivitu filmu. V tomto případě jde o pozemní útok Sovětů na USA... a Amíky jako partyzány. Fascinující béčková stupidita, ale kde něco takového můžete vidět? (Z filmů s blízkým námětem sovětského útoku na Ameriku doporučuji komedii "Dožeň, co se dá http://www.csfd.cz/film/16539-dozen-co-se-da/", kdy rodina stráví 35 let v atomovém krytu.) Trailer Rudý úsvit: http://www.dailymotion.com/video/x3vv8q_red-dawn-theatrical-trailer_shortfilms ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Partyzáni po americku. 1) Osamocené Spojené státy, jejímž jediným spojencem je po prvních útocích na polovinu obyvatelstva zredukovaná Čína (!), se brání invazi dravých kubánských (!) a nikaraguijských (!!) vojsk s pomocí sovětských invazních jednotek. Jistě uznáte, že takový námět nemá chybu ani dnes. Z pochopitelných důvodů tento film Československá televize v době jeho vzniku neuváděla, a tak si doplňuji chybějící vzdělání. Bohužel však bizarní téma nemá odpovídající zpracování a tak se dočkáme jenom běžného amerického vlasteneckého produktu._____ 2) Druhým důvodem ke sledování je přehled pěkných mladých kluků v přiléhavých džínách, jejichž fotky mi film automaticky zařadily mezi nepominutelné tituly. Bohužel ani v tomto směru však mé choutky nedošly téměř žádného naplnění._____ 3) Partyzánskou tématikou jsem jako Zápotockého (nikoli Husákovo) dítě byl sycen ze sovětských filmových krmítek už od malička. Bohužel však i v tomto směru zůstali Američané hodně pozadu. Ne, že by se nesnažili. Parta dětí úspěšně likviduje stovky vyzbrojených členů okupačních armád a poradí si i s těžkou bojovou technikou. Ale přesto věci cosi chybí - autenticita v sovětských filmech přes všechny výhrady přítomná. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Film bol zapísaný do Guinnesovej knihy rekordov za dovtedy najviac násilných činov. V priemere sa vo filme nachádza 134 násilných činov za hodinu alebo 2.23 násilnosti za minútu. (matt6)
  • Obrázok Džingischána v triede školy na začiatku filmu je karikatúra režiséra tohto filmu Johna Miliusa. (matt6)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama