• Houdini

Zlatá Palma - výběr(24.8.2006)

Neskutečně divnej film, ani nevím jestli se mě líbil nebo nelíbil. Petr Čepek tam kroužil kolem Taťány Fischerový jak zaseklej vrtulník a všichni v tom hotelu byli hrozně divný. Největší tragéd tam byl Jiří Menzel. Ovšem Hrzán byl taky slušná výživa prej "já jsem pes, haf, haf". Totálně mě překvapila Taťána Fischerová, tu jsem až doteď znal jen jako poslankyni, který říkali herečko a já jí viděl hrát až tady a hned takovou luxusní femme fatale, dost dobrá, taky jsem se do ní zabouch. Nejvyýraznější složkou filmu jsou jednoznačně herecký výkony Petr Čepek je tak trochu neprávem zapomenutá hvězda naši kinematografie. Vlastně je dobře, že děj nemá žádný děj, alespoň jsem si mohl nerušeně vychutnávat každý gesto, každej pohled a každou větu Petra Čepka, opravdu bezchybný herecký výkon.(1.2.2010)

70% Těžký úlet. Těžká stylizace, v dialozích, které občas nedávají moc smysl, občas inspirace němým filmem - ať už umělé zrychlování, nebo vnitřní monolog hlavní postavy pomocí mezititulků (nebo to byly ty kusé zápisy v deníku, které byly zmíněny v úvodu? Ani jednou jsme ho neviděli, že by si deník psal), dvojznačné průpovídky často se sexuálním podtextem ("Získat ženinu duši, to je umění, získat tělo, to je nic." - "Když já nevím, jestli ji má." - "Každá ji má."), navíc tu hrají hned dva režiséři (Schorm a Menzel) a... už bych to souvětí mohl ukončit, že? Mášovy filmy na mé komentáře působí dosti neblaze:)(2.8.2009)

• bassator

Tak toto teda nebyl můj šálek čaje... Směšně absurdní nesmysl, nic jiného... - 7. 9. 2011 - 25%(29.12.2011)

Snímek, který chce ukázat trochu více, než-li jen vraždu s peripetiemi.. Poeticko-tragicky laděný příběh nešťastně zamilovaného "střízlivého" poetika, který se zaplete s příliš mnoha zkaženými lidmi včetně toho nejhoršího, jeho vyvolené.!(27.7.2011)

O komedii nemůže být ani reči. Jde o film ve fantaskních kulisách, ale je napsán skvěle, je radost se nechat unášet vážným tématem o jedné lidské existenci, hledající co v životě stojí za to a začíná pěkně od sebe.***Hledá lásku a nalézá smrt. Hledá podsttu života, ale tu nikdy nemůže najít, s ní nikdy nedokáže zcela splynout. Díky tomu, že většina lidí nepotřebuje až tak hledat lásku, tak jsou jen patvary a divochy, bez kultivace ducha a jen jsou, a právě takové si je i smrt jednou sebere.(18.9.2011)

Slovy člověka, kterého cituji: Lehce DADA, trošku PATA. Myslím že v žádném jiném filmu neuvidíte štěkající krávu použitou jako deus ex machina, Schorma v roli kněze, schovaného pod postelí, nebo Libíčka co dělá hvězdu... Jaktože mi tenhle skvost tak dlouho unikal???(24.4.2009)

Jedno z mistrovských děl nový vlny.(13.4.2009)

Život bez lásky je jako ryba bez života...motto, které se jako červená nit vine celým filmem. Secesní prostředí, kostýmy Ester Krumbachové, hudba Svatopluka Havelky a černobílá poetická kamera Ivana Šlapety dotváří kouzelným způsobem vlastní projekt Antonína Máši. Člověk si hned vybaví perly 60.let - Případ pro začínajícího kata, Ovoce stromů rajských jíme, O slavnosti a hostech či Sedmikrásky. Zřejmě ne každý přijde na chuť této zvláštní kafkovské mozaice. Pokud se necháte vtáhnout, budete odměněni absurdními hříčkami, čarokrásnými obrazy a příběhem lásky, jež má i nemá naplnění...(30.1.2011)

Nu nevím, spíš mi to přijde, že sami tvůrci často tápali, co vlastně točí. Na zmiňovaný surrealismus je to místy hodně reálné, na Kafku málo paranoidně depresivní, ty vložené pokusy o slapsticky němého filmu jsou vyloženě trapné. A tak zůstává jen podivná atmosféra a výborné herecké výkony. Např. Táňa Fischerová mě hodně příjemně překvapila.(19.2.2008)

Ach ty ženy! Jsou to ale občas potvory.(2.9.2011)

Film jak ze sna. Zvláštní atmosféra, mladé herecké legendy, chytrý humor a citlivé uchopení Máši, to vše a mnoho jiného dělá z Hotelu pro cizince jedním z nejlepších snímku nové vlny. Velice osvěžující.(5.8.2010)

• mortak

Petr Hudec přijíždí do hotelu Svět, aby zde našel smrt. Jedna z prvních vět filmu, a po ní už následuje jen mechanické naplnění šablony - Svět jako hotel, mladý člověk chce básněmi popisovat jeho krásu, hledá věc pro něho nejvyšší - lásku, a místo toho nachází... Myslím, že Hegerová zpívá na stejné téma tříminutovou písničku a řekne v ní tu základní myšlenku daleko lépe. A kdo to zpívá: život je návykový a zabíjí?(17.10.2010)

Zajímavé klubko s nekonečnem konců omotané kolem základního "problému", kterým je láska. Překvapivě kvalitní skladba herců tu rozehrává bizarní příběh, kde si divák není jistý ničím, než že "jediná jistota je láska, která je nejistá". Atmosféru dotváří nezařaditelné prostředí, ve druhé polovině šedesátých let hodně oblíbené. Kouzelný je Jan Libíček, sápající se na hlavního hrdinu (tím je Petr Čepek, mezi herci trošku nelogicky na posledním místě...) a říkající "víš Péťo, já jsem tak trošku teplej...".(20.12.2006)

Co je platná velmi zajímavá forma, když za ní obsah silně pokulhává? Zas tak magická podívaná, jakou nabízejí Lynchovy, Švankmajerovy, Buňuelovy nebo Zemanovy filmy to není, abych se mohl oddat ryze vizuálnímu zážitku. Plusem je výborné herecké obsazení, nejlepší je Josef Somr.(29.10.2008)

• Maq

Netvrdím, že Kafkovi rozumím. Často mě osloví velmi silně, ale někdy, zejména u jeho kratších próz, nechápu vůbec nic. V případě této Mášovy napodobeniny se ale, doufám, orientuji vcelku bezpečně. Kostýmní zkouška dopadla dobře, některé dialogy jsou náležitě absurdní, charaktery jsou možná spíš z Dostojevského Běsů (jaloví intelektuálové, drzí nýmandi). Co chybí, je silná společenská a charakterová analýza, kvůli které stojí za to se Kafkou (a Dostojevským) prokousávat. Máša si zaslouží uznání za snahu, ale přiblížit se takovým velikánům, to od něj bylo příliš příliš troufalé. A beznadějné.(31.1.2011)

Toto dílko je pro mě zejména "Kafkou", byť to námětem není původní Kafka. A na toho musím mít náladu - jak v knižní podobě, tak filmové. Zaťuká-li v pravý okamžik, otevírám dveře naslouchání ráda a zcela - tak tomu bylo i včera v tomto případě.(30.1.2011)

Avantgardně pojaté podobenství ze světa přízemních "malých lidí". Silnou stránkou filmu je jeho herecké obsazení. Slušný nadprůměr.(21.10.2010)

No, mě to to tedy nebralo..(9.2.2011)

Hvězdné obsazení, zajímavé ztvárnění a velká nuda.(12.7.2011)