Reklama

Reklama

Červený trpaslík

(seriál)
  • Velká Británie Red Dwarf
Trailer
Velká Británie, (1988–2020), 36 h 11 min (Minutáž: 25–90 min)

Kamera:

Ed Moore, Ian Adrian

Hrají:

Chris Barrie, Craig Charles, Danny John-Jules, Norman Lovett, Robert Llewellyn, Robert Bathurst, Mac McDonald, Mark Williams, Clare Grogan, Hattie Hayridge (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(74)

Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky. Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele waits k tomuto seriálu (19)

Červený trpaslík (1988) 

Tak tenhle seriál (resp některé vybrané díly, hlavně 1.,2. a poslední sérii) jsme si před pár lety s kamarády pustili na 16 hodinovém večírku. Tak moc nás tenhle kul´ták bavil. Nemůžu říct, že jsou vydarené všechny díly, ale znáte to, jak si něco oblíbíte, přivřete sem tam očko. Dokonce jsem si dokoupil i knihy Douga Naylora, které rozvíjejí základní trpaslíkovská témata (v některých případech naopak sitcom rozvíjí knižní téma). Díky, chlapci! (Shlédnuty všechny díly). ()

Díky za tu vzpomínku (1988) (S02E03) 

"Lister: No a co. Zatim jsi nepotkal tu pravou. Rimmer: Ne, to nepotkal, Listere, nepotkal jsem ji a třeba by se našli tací, kteří by tvrdili, že vzhledem k tomu, že lidstvo už neexistuje a navíc tváří v tvář tomu, že jsem skonal, dalo by se z toho usuzovat, že jsem tedy drobínek zaspal." Český dabing i překlad na originálu nic neubírají. ()

Škvíra ve stázi (1988) (S02E04) 

"Tři Listerové!! Paráda!!! Třeba tady Lister by mohl zajít do ledničky a přinést láhev vína pro Listera a Listera! Tady Rimmer nepije, protože je po smrti, ale já bych si sklenku dal!! " Parádní díl, jeden z nejlepších. ()

Poslední den (1989) (S03E06) 

Perfektní díl. LISTER: Nechci říct něco nevhodnýho, ale to je absolutně na hlavu padlý. Neexistuje žádný „křemíkový nebe“. KRYTON: A kam přijdou všechny kalkulačky? LISTER: Nikam! Umřou. To je konec. KRYTON: Copak Vy nevěříte, že Bůh je všech věcech? Vy nejste panteista? LISTER: Jo, ale nemyslím, že v tom jsou přístroje v domácnosti. Nejsem fénteista! Stroje nemaj duši. Kompjůtry a kalkulačky nepřijdou do nebe. Neexistujou fény s křidýlkama, co seděj na obláčku a hrajou na harfu! KRYTON: Ale ovšem, že ano! Jak je přece psáno v Elektronické bibli: „Vlak bude pobývat s větrákem.“ To dá přece rozum. Kdybychom se nemohli těšit na něco lepšího, proč by proboha přístroje celý život tak oddaně sloužily lidem? To by byla opravdu hloupost! LISTER: Jo, máš pravdu. Jasně. Křemíkový nebe. KRYTON: Nebuďte smutný, pane Davide. Na výsostech bude duše má jásat a plesat. LISTER: Jenom pro zajímavost, je křemíkový nebe to samý jako je lidský nebe? KRYTON: Lidské nebe? Co Vás nemá. Lidé nepřijdou do nebe! Ne. To si jenom, jenom někdo vymyslel, abyste se všichni nezbláznili! ()

Spravedlnost (1991) (S04E03) 

"Věřte mi. Případ záleží na tom, že dokážu, že jste blb." Krytonova obhajova je samozřejmě nahrávkou na scénáristovu smeč (Tento muž tak hloupý, že by nepřelstil ani čajový pytlík).. a ve čtvrté sérii dosud se tenhle koncept zatím ani zdaleka neokoukal. Včetně navazujícího souboje s androidem. "Ty bys ho zabil střelou do zad? Jasně. Je jen škoda, že je vzhůru." ()

Bílá díra (1991) (S04E04) 

LISTER: We don't LIKE muffins around here! We want no muffins, no toast, no teacakes, no buns, baps, baguettes or bagels, no croissants, no crumpets, no pancakes, no potato cakes and no hot-cross buns and DEFINITELY no smegging flapjacks! TOASTER: Aah, so you're a waffle man! ()

Hololoď (1992) (S05E01) 

KRYTON: Ale byla to nádhera, viďte? Jak obětoval svoji kariéru, své sny, všechno pro ženu, kterou miloval. RIMMER: Tak abys věděl, tohle byla nejhorší ubulená limonáda, jakou jsem kdy musel přetrpět. Dokonce to urazilo i mou zadnici, jež se oprudila, neboť chudinka moje malá dřepěla u tak děsného puberťáckého škváru! ()

Pistolníci z Apokalypsy (1993) (S06E03) 

Barman nalévá destilát. Lister (chraptivě): "Pěkně jemná." Kocour (slabě) : "Teda čekal.jsem něco kapku silnějšího." Rimmer (napije se, okamzite zvraci do nejbližšího klobouku) Ohromný chlap vstává:" Chlap co blije do klobouku medvedobijce McGeara.je bud odvaznej nebo děsně blbej." Rimmer: "Promiňte , jaké byly ty moznosti?" a za chvili Rimmer:" Mě nemůžete vyděsit, ja jsem zbabělec, mám strach pořád." Jedna z nejlepších epizod Trpaslika vůbec. ()

Série 8 (1999) (S08) 

Celá serie je výtečná, Televize Kryton a Jenom sympatáci dokonce nemají ani jednu slabší glosu, všechno je perfektní. A ten bergmanovský závěr:) ()

Zpátky v Červeném (3. část) (1999) (S08E03) 

"RIMMER: Jeden den v téhle trestanecké kolonii a já jsem na zhroucení. Všichni jsou vyšinutí a brutální, to je běs. Už jsem nemoh, a tak jsem vyhledal sociálního pracovníka. LISTER: Byl ti k něčemu?RIMMER: Ani ne. Zmlátil mě. Říkal, že jsem ufňukanej buzík s nohama jako holčička. Pak do mě začal řezat knihou „Jak ukázat soucit svým spoluvězňům“. LISTER: Ale ty ze sociálky maj bejt hodný.RIMMER: Byl jsem z toho v takovém šoku, že jsem šel za farářem a všechno mu řekl. LISTER: A co on na to? RIMMER: Že jsem ufňukánek, jemuž se stýská po mámě. A pak mě zbil taky. Vzadu na hlavě mám ještě otisky kříže "  Třetí návratová epizoda je opět parádní, až na zbytečné a nudné Kocourovo taneční číslo. Bez toho by to bylo jasných pět. ()

Kassandra (1999) (S08E04) 

"RIMMER: Můj život je v troskách. Kariéra, vyhlídky, přátelé, tohle všechno jsem měl a zahodil. To je tragédie. LISTER: Co to meleš? Nic z toho jsi nikdy neměl RIMMER: To je fakt, nic z toho jsem neměl. Neměl jsem vůbec nic a všechno jsem zahodil. To je ještě větší tragédie!" ()

Televize Kryton (1999) (S08E05) 

Z učebnice pro scénáristy, jak postavit konverzaci v sitcomu. Takto, přátelé! Skvělý díl. "KRYTON: Už asi víte to o slečně Kochanské. LISTER: (Smutně) Co jako? KRYTON: Vy to nevíte? LISTER: A co nevim? KRYTON: No tu novinu. LISTER: (Už rozladěně) A jakou? KRYTON: Vy jste tu novinu neslyšel? LISTER: A jakou novinu?? KRYTON: Nikdo Vám to neřekl? LISTER: Co mi měl říct? KRYTON: To o slečně Kochanské. LISTER: (Už křičí) Co o slečně Kochanské? KRYTON: To o ní a jejím bývalém klukovi Timovi. LISTER: Co o ní a jejím bývalym klukovi Timovi? KRYTON: (Taktéž už křičí) Nechápu, že to nevíte! LISTER: A co mám vědět?? KRYTON: Nikdo Vám nic neřek`? LISTER: Co mi měl říct!? KRYTON: Je možné, že tu stojíte v blahé nevědomosti o slečně Kochanské a jejím bývalém chlapci Timovi? LISTER: Co nevím o slečně Kochanský a jejím bejvalym chlapci Timovi!? KRYTON: To snad není pravda! LISTER: Co snad není pravda!? KRYTON: Trápí mě, že nikdo neměl odvahu Vám říct tu hroznou, příšernou, děsivou a přímo úděsně odpornou novinu! Já ani nejsem schopen slova. LISTER chytne KRYTONA za zátylek, aby hleděl dolů za zábradlí. LISTER: Krytone, až dolů to je tak sto metrů. Takže mi tu novinu vyklop. KRYTON: No, začala s Timem zase chodit. Dneska večer jdou do důstojnického klubu. Má vycházku pod podmínkou, že bude do deseti doma. LISTER: (Podlomeně) Á, to všechno kvůli těm sprchám, co? KRYTON: Dobře víte, jaký ten Tim je. Neskutečně hezký, vyzařuje šarm, skvělý milenec. A Vy jste jen… Vy. (Zakňučí) To je tak nefér! Musí Vám být hrozně. LISTER: (Naprosto zdrceně) No, teď teda jo. Hergot. KRYTON: Nesete to velmi statečně. Obdivuji Vás. LISTER: Ale vůbec ne. Jsem z toho hotovej. KRYTON: Ale já vím. To byl jen pokus o vtip. Hohohó." ()

Zpátky na Zemi (2009) (S09) 

Když se sejdu po letech s kamarádem ze školy v hospodě, stane se, že se u jeho průpovídek pousměju, i když dvakrát vtipné nejsou, prostě jen tak, z radosti ze setkání. A to je taky tenhle příipad. Začátek je velmi rozpačitý a nepřipraven divák by možná po pár minutách přistroj vypnul. To se ovšem pravému fandovi stát nemůže, ten by sledoval vývoj událostí se zájmem i kdyby posádka Trpaslíka jenom spala na palandách. Dočká se za to zlepšení a to hned po přesunu do jiné, pozemské dimenze.S úlevou pak vydrží až do konce, ale i tak je jasné, že k nejlepším dílům původní první, druhé a osmé série se tahle minitrilogie nepřiblížila ani na dohled. Trpaslík zestárnul, ztratil drajv, postavy působí unaveně, na natáčení bylo navíc málo času a rozpočet byl omezený. Pro pravověrného fanouška radost ze sběratelského DVD a čtyři hvězdy (obvykle výtečný český dabing - bude - li kdy nějaký - můze mnohým dojem zlepšit!), pro ostatní hvězdy dvě, bohužel, tak se mi to jeví..Pozn.: Bonusový materiál je až nepřípadně rozsáhlý, včetně rozboru vlastního humoru od Douga Naylora a komentářů zúčastněných aktérů ke kdejaké několikavteinové scéněe. Pozn druhá.: Only The Good..je konec, kterému se těžko něco vyrovná.. ()

Zpátky na Zemi, část první (2009) (S09E01) 

Tak asi takhle: Já se budu na další série Červenýho trpaslíka dívat, i kdyby jejich úroven lezla po podlaze, jakožto skalní fanda zkrátka jinak nemůžu. Ale po pravdě, pro nikoho jiného než pro fandy asi tahle serie nebude ()

Série 10 (2012) (S10) 

Objednal jsem si tuhle serii na jaře přes Amazon, po prvním dabovaném dílu si potvrzuji, že jsem se smál na správných místech, tudíž můžu dát spokojených pět pro celou desátou serii:). Je v tom i kus ulehčení, že desítka vrací Trpaslíka mezi elitu po těžkopádné devítce a kus nostalgie, protože úplně perfektní desítka není. Ale pro fandu..není co řešit. ()

Série 11 (2016) (S11) 

Stále vysoce nasazená latka. Naylor se sice bez skrupulí recykluje (další polymorf? další jiný robot?), herci očividně stárnou, ale pořád jde o pravou trpaslíkovskou zábavu. Díky! ()

Zlatý dvacátý (2016) (S11E01) 

"POLICISTA: Harmony de Gauthierová, To je mi nóbl umělecký jméno, ale mě nevoblafneš, profesorko Baldwinová! To totiž seš! Špinavá laciná vědkyně, co půjde tlachat o teoretický fyzice s každým, pokud se penízky budou sypat! HARMONY: Já už ve vědě nejedu, víme? Nešáhla jsem na Petriho misku měsíce. POLICISTA: Víc blbin už do mě nenahustíš? HARMONY: Vážně to chceš vědět? Vyděl si svou hmotnost objemem." Výtečná epizoda pracující ve své nejvtipnější fázi se stejným přístupem jako ve své detektivní povídce Woody Allen (duševní prostituka). Skvělé ()

Robokracie (2017) (S12E04) 

Skvělé, hlavně proto, že nejde o nekonečné parafráze na již viděné. Předvolební kampaně s přimíchaným toastovačem se vyloženě povedly. Jako za starých časů. ()

Série 13 (2020) (S13) 

Trpaslík se dočkal už před lety avizovaného celovečeráku, který, pravda, je celovečerákem jen napůl, protože jako samostatný film bez serií by působil trochu televizně a neúplně. A jako doposud všechny přidané serie (s výjimkou deváté, která klesla i pod průměrnou sedmou) působí sympaticky a jsem za ní rád. Vlastně ani nevadí, že kluci z Trpaslíka točí pořád dokola stejné fory, že vypadají už dost sešle a že dějová zápletka není žádná sláva, protože kdo se před lety zasmál u prvního dialogu Listera s Rimmerem, zasměje se zase. ()

Související novinky

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Casablanca na indický způsob

Casablanca na indický způsob

21.08.2007

V seriálu Červený trpaslík je scéna, kde si tvůrci dělají legraci z toho, kam to ve vzdálené budoucnosti může kinematografie dotáhnout. Kromě zmíněného pokračování Pátku třináctého, části 1648, je… (více)

Reklama

Reklama