Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Redaktor newyorského nakladatelství Will Randall je jedné noci na opuštěné silnici pokousán vlkem. Zpočátku se zdá, že se zranění obejde bez následků, ale Will si brzy uvědomí, že se v jeho těle děje cosi podivného. Cítí se neobyčejně svěží, až nepřirozeně se mu zbystřil sluch a čich. Vlk mu předal své schopnosti a co víc, i svou povahu. Will je náhle rozhodnější, tvrdší, agresivnější. Jen díky tomu dokáže vzdorovat situaci, v níž se ocitl. Jeho šéf se chce schopného a inteligentního redaktora zbavit, nejlepší přítel mu svedl manželku... "Starý" Will by se před ranami osudu pasivně sklonil, "nový" Will se rozhodne situace razantně řešit a postavit se na odpor. Jeho dny jsou vyplněny osnováním plánů, jak si udržet práci, a rodícím se milostným vztahem k šéfově krásné dceři Lauře. Noci jsou zahaleny tajemstvím. Will se probouzí zkrvavený a ve svých kapsách nachází důkazy hrůzné skutečnosti, že jeho život po setmění ovládá vlčí vášeň... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

tron 

všechny recenze uživatele

„Neveselé vyhliadky.“ V prvej polovici 90. rokov Hollywood ovládla chuť na úrovni (kvalitná produkcia, renomovaný režisér, vysoký rozpočet, slávni herci, sústredenie sa skôr na atmosféru, než gore) adaptovať kultové hororové monštrá. Coppola režíroval DRACULU a produkoval FRANKENSTEINA, Neil Jordan s Tomom Cruiseom urobil INTERVIEW S UPÍROM a rada prišla aj na vlkolaka. Toho sa chopil uznávaný „vážny“ režisér Mike Nichols (Oscar za ABSOLVENTA). Dostal k dispozícii poriadny rozpočet, vynikajúceho maskéra Ricka Bakera (KVÍLENIE VLKOLAKOV, AMERICKÝ VLKOLAK V LONDÝNE, HARRY A HENDERSONOVCI) a uznávané herecké obsadenie v čele s démonickým Jackom Nicholsonom a Michelle Pfeiffer. Je svieže vidieť v horore namiesto nezaujímavých puberťákov prepracované postavy dospelých mužov a žien. Výsledok kazí snáď iba štandardnejší scenár, občas používajúci klišé (vo finálnom súboji hrdina zloducha len prizabije, otočí sa mu chrbtom a odchádza, zlosyn zoberie posledné zvyšky síl – a záhradné nožnice – a vrhne sa na nepriateľa od chrbta). I tak je to ale kvalita s prepracovanými podpornými rolami (Richard Jenkins, Ron Rifkin, Om Puri, Christopher Plummer, James Spader), dobrou atmosférou, vtipnými hláškami („Si famózny.“, „Značkujem si teritórium.“), sviežim nápadom čo najviac „zrealističniť“ vyložene žánrovú záležitosť, pôsobivými scénami (srna) a detailmi (pohyby vlkolakov, ich masky...). Mimochodom, súdiac z jednej scénky, Michelle Pfeiffer na koni jazdí jednoducho príšerne. O milión kíl ťažší Arnold Schwarzenegger to v BARBAROCH CONANOCH zvládal stokrát lepšie. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tedy žádná sláva. Tohle je přesně ten druh hororu, který mě nijak výrazně nezasáhl. K dispozici byli zajímaví herci, ale dohromady nepředvedli nic tak výjimečného, ale na vině je především necitlivá režie Mikea Nicholse, kterému se nepodařilo za celou dobu navodit hororovou atmosféru, a je dost znát, že to není žádný hororový specialista. A tak se film tak nějak nesnesitelně vlekl a ožíval ve scénách, kdy za úplňku Jack Nicholson absolvoval svou proměnu a ulovil i nějakou tu srnku v lese, pak zase nuda, a zase ta obvyklá proměna. A takhle se to střídalo, až do celkem ucházejícího finále, ale ani na okamžik to nebyl horor, ale film o chlápkovi, co se proměňuje ve vlkodlaka. 60% ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Will Randall zažívá na stará kolena nečekané zlepšení smyslového vnímání. Od chvíle, kdy svým vozidlem srazil vlka a ten mu za to z vděčnosti udělal slušný otisk chrupu do ruky, začal Randall lépe slyšet, vidět i cítit. Před důchodem by se z toho měl radovat, ale on místo toho začíná mít nepříjemný pocit, že noci netráví v posteli, nýbrž poklusem v lesních porostech s šedou kůží na těle. Měl by s tím začít něco dělat, ale být vlkodlakem má i své výhody. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vlk je čisté béčko s béčkovým scenárom ako zo 40tych rokov, ale hrajú v ňom áčkoví herci, ktorí svoje úlohy zobrali smrteľne vážne a predvádzajú to, na čo sme u nich zvyknutí v oveľa vážnejších, v prípade Nicholsona oscarových úlohách. No a režíruje to macher nad machrami, psychologický chirurg Nichols, takže to nejakým zvláštnym spôsobom funguje, aj keď nie som schopný obhájiť objektívne kvality tohto filmu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neskutočne podmanivý horrorový thriller, s nadupanou atmosférou romantickej drámy, v ktorom hrá prím ústredné duo Nicholson-Pfeiffer. Príbeh sa zahráva s myšlienkou, že premena človeka na vlkodlaka nemusí byť prioritne prekliatím a hrdinom nebude tentokrát typická strana dobra. Dej je navyše zaujímavo zakomponovaný do prostredia vydavateľstva, romantická línia je natoľko prirodzená, že absolútne nezasahuje do stupňovania napätia. Nečakajte však prvoplánové ľakačky a nezmyselné vyvražďovačky. Toto je horror s atmosférou, ktorýsi kladie za prioritu obsahovú stránku. 90%. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (18)

  • Ve scéně, kdy se Will (Jack Nicholson) objeví poprvé v práci, nasazuje si brýle a zapaluje dýmku. V dalším záběru ale již brýle nemá. (StropS)
  • Mia Farrow byla navržena do role Charlotte Randallové. Společnost ale váhala, protože Mia byla v té době dost kontroverzní, a tak musel režisér Mike Nichols dost bojovat, aby ji studio obsadilo. Mia musela přistoupit na srážku z platu, ale nakonec si ve filmu stejně nezahrála kvůli problémům s rozvrhem. (HappySmile)

Reklama

Reklama