foto

Mia Farrow

  • nar. 9.2.1945 (72 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mia Farrow (celým jménem Maria de Lourdes Villiers-Farrow) se roku 1945 narodila do rodiny režiséra Johna Farrowa a herečky Maureen O'Sullivan (známou představitelkou Jane z Tarzana). Už odmala tak byla předurčena pro dráhu herečky. Na filmovém plátně debutovala v roce 1959, ale jednalo se o velmi malé role.

Jejímu talentu dal vyniknou až v roce 1968 režisér Roman Polanski ve svém hororu ROSEMARY MÁ DĚŤÁTKO. V tomto roce se po dvouletém manželství rozvedla se slavným zpěvákem Frankem Sinatrou. Její filmová kariéra šla však vzhůru. Hlavně po filmech JOHN A MARY, SVATBA a SMRT NA NILU.

V roce 1970 se znovu provdala za André Previna, s nímž adoptovala šest dětí. Manželství se bohužel po devíti letech rozpadá a Mia se stěhuje do New Yorku. Zde potkává režiséra Woody Allena a stává se jeho múzou. Z jejich úspěšné spolupráce vzešly snímky SEX NOCI SVATOJÁNSKÉ, DANNY ROSE Z BROADWAYE, PURPUROVÁ RŮŽE Z KÁHIRY, HANA A JEJÍ SESTRY, ZÁŘÍ, ALICE a několik dalších skvělých filmů.

Po těchto úspěších byla zvolena časopisem People v jeho první anketě o nejlepší herečku na první místo. Stává se také první americkou herečkou hrající na prknech klasického divadla Royal Shakespeare Company v Londýně. Mia Farrow je patronkou nadace UNICEF. Mezi její přátelé patřili slavné osobnosti jako John Wayne, Joe Pesci, Liza Minnelli, George Cukor nebo John Lennon.

Celkem má adoptovaných deset dětí (to poslední adoptovala v roce 2000). Po delší pauze se vrátila na stříbrné plátno ve filmech SATAN PŘICHÁZÍ a ARTHUR A MINIMOJOVÉ. Patří mezi největší žijící herecké legendy. Na svém kontě má přes padesát filmových a televizních rolí.

Jan "Reiniš" Bodnár

Herecká filmografie

Filmy

2011 Černý kůň
2010 Arthur a souboj dvou světů
2009 Arthur a Maltazardova pomsta
2008 Prosíme přetočte
2006 Arthur a Minimojové
Prodám šéfa zn. spěchá
Satan přichází
2004 Americká děvčata: Samantha (TV film)
2002 Podraz.com
Tajný život (TV film)
2001 Mezi námi děvčaty (TV film)
1999 Brzy to přijde
Nikdy na mne nezapomeňte (TV film)
1998 Miracle at Midnight (TV film)
1997 Redux Riding Hood
Soukromé neřesti
1996 Angela Mooneyová už zase umírá
1995 Bezstarostná
Rapsodie v Miami
1994 Návrší vdov
1992 Manželé a manželky
1991 Stíny a mlha
1990 Alice
1989 Povídky z New Yorku
Zločiny a poklesky
1988 Jiná žena
1987 Září
Zlaté časy rádia
1986 Hana a její sestry
1985 Purpurová růže z Káhiry
1984 Danny Rose z Broadwaye
Superdívka
1983 Zelig
1982 Poslední jednorožec
Sarah (TV film)
Sex noci svatojánské
1979 Hurikán
1978 Avalanche
Smrt na Nilu
Svatba
1977 Murder in Peyton Place (TV film)
Pronásledovaná
1976 Peter Pan (TV film)
1974 Velký Gatsby
1972 Doktor Popaul
Soukromý detektiv
1971 Goodbye, Raggedy Ann (TV film)
Slepá hrůza
1969 John a Mary
1968 A Dandy in Aspic
Rosemary má děťátko
Tajný obřad
1967 Johnny Belinda (TV film)
1964 Pušky v Batasi
1959 John Paul Jones

TV seriály

1999 Třetí hlídka (TV seriál)
1997 Brigitte & Friends (TV seriál)
1964 Peyton Place (TV seriál)

Dokumentární

2012 Woody Allen
2008 Roman Polanski: Pravdivý příběh
2006 Omenisms
2002 Intimate Portrait: Elizabeth Taylor (TV film)
Ten kluk bude točit
2001 Dustin Hoffman - jednička ve své třídě (TV film)
2000 On Cukor (TV film)
1999 Hollywood a Bible (TV film)
Hollywoodské zkoušky (TV seriál)
Intimate Portrait: Mia Farrow (TV film)
1998 Junket Whore
The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1984 Supergirl: The Making of the Movie (TV film)
1978 Death on the Nile: Making of Featurette (TV film) - a.z.
1968 Making of Rosemary's Baby Featurette
1947 Unusual Occupations

TV pořady

2009 2009 Game Show Awards (TV pořad) - a.z.
1996 This Week (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1980 34th Annual Tony Awards, The (TV pořad)
1977 American Film Institute Salute to Bette Davis, The (TV pořad)
1973 Peyton Place Revisited (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace