Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

santiamén 

všechny recenze uživatele

86% ... Tuhle záležitost jsem objevila úplnou náhodou a aniž bych tušila něco o obsazení, pustila se do prvního dílu. Potěšující odhalení :). Prvních pár dílů mi trvalo přizpůsobit se teenagerovskému seriálu, kde se všechny postavy chovají lidsky, snesitelně, žádné černobílé charaktery, žádné afektované scény. Je to jako sledovat dokument, všichni působí opravdově, jako by jen byli sami sebou. Ve výsledku jsem nejvíc zklamaná z počtu epizod - budou mi chybět. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Obdivuji své pevné nervy, které vydržely, až do konce devátého dílu. Marně jsem čekal, kdy se konečně děj rozjede, jak bylo všude avizováno. Bohužel prakticky neděj se nehnul z místa a když se objevila hutná dramatická scéna tak ji tvůrci zazdili následným nasazením otravných šprtů. Ano, hlavním kámen úrazu je druhá skupinka hlavních postav. Šprti jsou natolik nesympatičtí, že stačí aby vešli na scénu a už skřípete zubama. Oproti tomu je skupinka "Freaks" to pravé ořechové. Sympatické charaktery, kterým budete fandit od začátku a především jejich přirozenost s kterou pronášejí brilantní dialogy by jim mohl závidět kdejaký ostřílený veterán. V případě Machrů výborný casting, ještě lepší soundtrack (!!!), jen škoda, že nemám takovou trpělivost, ale další Samovo kňourání by mé nervové ústrojí nejspíše neustálo. Oblíbené postavy: Daniel, Ken, Lindsay a božská děv(!)a Kim. ()

Reklama

hazaba 

všechny recenze uživatele

Nevím, asi jsem se dívala na jiný seriál než ostatní zdejší uživatelé, ale popravdě mi zas tak zázračný nepřišel - ani jsem nedokoukala do konce. Herci mi přišli toporní, příběhy nic moc. Nejhorší byli rodiče hlavní sourozenecké dvojice - jakmile se objevili na scéně, říkala jsem si: to má být karikatura? Snad jen hudba byla docela dobrá. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Já vím, jdu s křížkem po funuse. Ale já o téhle show dosud neměl ani tušení. Stačilo však okoštovat pár epizod a bylo to tam. Cílovou diváckou skupinou jsou údajně mládežníci… mně je něco málo přes třicet a s čistým svědomím tuhle pecku řadím mezi pětku nejlepších televizních seriálů všech dob. Paul Feig je génius. Závidím školákům tenhle scenáristicky vybroušený klenot, my tenkrát měli jen tu partu loserů z Beverly Hills. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Kouknul jsem na všechny díly znova po několika letech a je neskutečná škoda, že seriál nepokračoval dál. Opravdu hodně povedený a "tak trochu jiný" seriál o dospívání, který je navíc bezchybně obsazen! Hlavně freaks v čele s Francem, Rogenem a Segelem jsou k sežrání a Lindsay jsem si zamiloval stejně, jako před lety. Být tam o něco více vtipu a méně moralizování, přihodím i poslední hvězdu. Přesto pár dílu je skutečně božích. Disco sucks! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (64)

  • Během zkoušky je Lindsay (Linda Cardellini) nazvána Yoko. Je to odkaz na japonskou umělkyni Yoko Ono, kterou mnozí viní za rozbad kapely Beatles. (Duoscop)
  • Stephen Lea Sheppard šel na konkurz jen proto, že ho k tomu vyzval kamarád, se kterým právě bydlel. (Fugas.cz)
  • Na začátku epizody hraje píseň „Dust In the Wind“ od Kansasu. (Duoscop)

Reklama

Reklama