Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film inspirovaný činností pracovníků kontrarozvědky: Jan Prokop hraje při každé příležitosti šachy. Mimoto pracuje se svým týmem na odhalení rezidentské sítě, která se pokouší získávat domácí odborníky pro práci v zahraničí. (oficiální text distributora)

Recenze (108)

topi 

všechny recenze uživatele

Špionážní detektivka kterou svým rukopisem perfektně nasnímal kameraman Ota Kopřiva. Vít Olmer byl v osmdesátých létech velmi zdařilým režisérem, který dokázal zdatně proplouvat jakýmkoliv žánrem. I tahle kriminálka je řemeslně odvedená velmi dobře a Jaroslav Dietl scénář napsal možná trochu překombinovaně, ale napínavě. Další plus za sexy Stanislavu Bartošovou, ta ženská má v sobě jiskru Femme fatale. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jinak celkem dobře obsazená kriminálka končí vcelku rychle opět na socialistické hysterii. České vědce chtějí angažovat američané. "Co nabízejí?" ptá se Karel Heřmánek. O žádné velké drama přitom také nejde. Jedná se spíše o postupné rozplétání sítě agentů. V dnešní době má kriminálka málo co nabídnout. Možná je spíše zajímavá z historického hlediska, kterak komunisté viděli agenta za každým rohem a chránili si své odborníky před americkými imperialisty. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Slabší průměr, ale nakonec mně to ke třem hvězdičkám vedlo. Zas tak slabé tonení, ale je vidět, že v oblasti kriminálky stříknuté špionážním námětem nebyl Dietl pevný v kramflecích. Byly tam některé pasáže, které vypadaly dost nepravděpodobně, např. nalezení dopisu z Kanady a majitele známky, ale nejen to. Na Paulovou se dívalo příjemně a na Jeníkovou taky. ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že některé scény se poněkud vlečou, a třeba "lekačka" s figurínami vložená v závěru působí dnes už vysloveně legračně, ale to byly holt osmdesátky. Atmosféru to má, Soukupův soundtrack je parádní včetně bizardních dobových hitovek (Někdo nám do toho vlez!) a kamera vymazlená. O parníček lepší než obvyklé totalitní kriminálky, Olmer prostě uměl. 55 %. PS: Objeveno až v létě 2016 - a to jsem myslel, že už mě v tomhle žánru nic českého nepřekvapí. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Zápletka je blbá, až to bolí. Děj je hovadina. Tak proč ty mé 3 hvězdy? Za atmosféru. Trapnost 80. let z filmu přímo kape, ne-li stříká. Ovšem zároveň je cítit kouř cigaret vykouřených ve vlaku, v barech, hotelových pokojích. O tom se už dnes kuřákům ani nesní, stejně jako o svůdné Stáně Bartošové a vonných kentkách (pamětníci vědí). Slizké show v Alhambře podpořené dobovým hudebním doprovodem budiž budoucím generacím mementem. Ovšem budoucí generace mají tento film zcela na háku, což bychom měli mít i my, pamětníci. Leč, jak jsem již uvedl, tento prožluklý filmový opus má své, nejspíše nechtěné, kouzlo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (11)

  • Příslušníka dopravní hlídky Veřejné bezpečnosti, provádějící silniční kontrolu na dálnici, hraje Petr Pospíchal. Jeho hlasem v telefonu mluví i jeden ze spolupracovníků Prokopa (Karel Heřmánek). (Martin_L)
  • Automobil, který ve filmu používá rozvědčík Jan Prokop (Karel Heřmánek), je Renault 9. Jeho poznávací značka ACO-36-17 je pravá tudíž se nejednalo o filmovou repliku. (Martin_L)
  • Agenta Ramskeyho hrál Oldřich Ortinský, kmenový člen velmi populární skupiny Spirituál Kvintet. Byl proslulý svým hlubokým hlasem, takže anglické obraty, které ve filmu pronášel, byly dabované Genem Deitchem. (Robbi)

Reklama

Reklama