Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži (Josef Vinklář, Jan Tříska a Oldřich Vízner) se chystají na útěk za hranice. Na okraji Prahy přepadnou sanitku, osádku přivážou ke stromům v lese a omámí chloroformem. Poté přepadnou a zavraždí příslušníka SNB a ze služebny uloupí zbraně. Pachatelé těchto hrůzných činů jsou včas dopadeni. Lídě Zemanové se narodí dcera... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cokoli si o bratrech Mašínových myslíme, nezasloužili si takové šílené překroucení případu jako tady. Z odhodlaných (asi až moc) bojovníků proti komunistům jsou tu udělaní šílenci a poserové, kteří plánují buď útěk za hranice nebo státní převrat - těžko říct, Vinklář slyšitelně jeden monolog předaboval, asi byl až moc ožehavý. Taky je tu zmíněno, že otec jednoho ze spiklenců byl popraven po válce - z odbojáře a hrdiny (bez ale, narozdíl od synů) Josefa Mašína udělat kolaboranta? To snad ne! A i přes psychopatického Vinkláře (vida, tak tady je pan Bouše) je to i dost nuda. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnoceno s oddělením skutečnosti pouze jako běžnou krimošku - bo Vinklář je famózní. Ideologicky je to ovšem na odpad, ale lze dnes tento seriál ještě vůbec hodnotit politicky? Jinak můj oblíbenec Miloš Vávra je tgu už taky podruhé - poprvé to bylo na konci druhé epizody Vyznavači ohně v roli pohraničníka. Jo a ta sestra v porodnici je naprosto na ranu - bohužel tehdy to takhle prý opravdu bylo... slyšeno od pamětnic těchto časů... ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příliš růžovými brýlemi viděný případ bratrů Mašínů. Místo vrahů jsou zde dva zbabělí kluci, kteří podléhají vlivu psychicky narušeného vůdce jejich trojice. Tohle bych Sequensovi i odpustila, ale pozitivně vyznívající závěr nikoliv. Vrazi dosud nebyli potrestáni, takže tento konec, kdy pachatelé jsou dopadeni, nebo mrtví, mi přijde jako naplivání do tváří obětí Mašínů i jejich blízkých. Velice se divím, že takto překroucený příběh cenzura umožnila odvysílat. Uvážíme-li fakt, že ceký seriál vznikal na přímou objednávku MV, mohu dospět jen k jedinému závěru. Soudruhům daleko více vadilo připustit selhání SNB, než překroucení skutečnosti ve prospěch vrahů. Na druhou stranu musím ocenit Sequensův nápad s hračkou, která se stala průvodkyní mrtvých. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hovorilo sa, že kto sa bojí nesmie do lesa a už vôbec nie ku kriminálnej službe. Súdruh nadporučík Ján Zeman "Strach" nemá. Je to oduševnelý, zanietený a oddaný príslušník zboru národnej bezpečnosti, ktorý necúvne pred žiadnym prípadom. V ôsmej epizóde socialistického krimi seriálu "30 prípadov majora Zemana" dolapí nebezpečných páchateľov, čo majú na svedomí únos, nedovolené ozbrojovanie, lúpež zbraní a chladnokrvnú vraždu vodiča sanitky a policajta. A ešte ako bonus sa v tejto časti narodí Zemanovi a jeho manželke Ľudmile dcéra Lidka. Je to príbeh z roku 1951. ** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Máš strach viď? Nelži máš strach, protože seš zbabělej esenbák kterej nic nemůže! Nic! Rozumíš? Dokonale psychopatickej Vinklář mě svého času budil ze sna a ani po letech jeho výkon neztrácí nic ze své působivosti. Jinak co se týče kontroverzí okolo tohoto dílu který je evidentně inspirovaný případem bratří Mašínů, tak nepopírám, že tu jsou vykresleni, tak trochu jako karikatury a možná, že to je přehnaný, ale mě to nepřekáží, protože na rovinu pro mě to nejsou žádní odbojáři a hnusný zbabělý vrah který podřízne svázanýho chlapa pro mě zůstává hnusným zbabělým vrahem a je jedno jakými ideály se zaštítí. Jinak spousta historických faktů tady opět celkem sedí jenom pravda ten konec je možná zbytečně upravený, tak aby z něj byl triumf státní bezpečnosti, protože všichni víme, že to takhle nebylo. Na druhou stranu chápu, že v době kdy to bylo natočeno, tak se nemohlo jenom tak přiznat, že vrazi se na hranicích prostříleli a foukli za kopečky, takže téhle úpravě dokážu porozumět. Honza to nakonec celý rozsekne i když pachatelé se v tomto případě vesměs usvědčí sami a na konci se dočká narození potomka a oko nejednoho fanouška Zemanovce, tak nezůstane suché.100% ()

Galerie (3)

Zajímavosti (10)

  • Slovo „strach“ zazní ve filmu přesně 17x. (ClintEastwood)
  • Příslušník VB říká: „Kdyby něco, tak si vás zavoláme.“ Ríša (Oldřich Vízner) odpovídá větou, která nemá logiku a nenavazuje: „To přece byla moje povinnost.“ (sator)
  • Hausbot, ve kterém se pachatelé schovávají, stojí u Vyšehradského železničního mostu na Výtoni a je z roku 1872. (sator)

Reklama

Reklama