Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman slouží na žižkovském obvodním oddělení VB. Navštíví ho tu Žitný a chce, aby objasnil nevyřešený případ jedné rodinné tragédie. Zeman se soukromě pustí do pátrání, na jeho konci je zdárné vyřešení případu. Za to je znovu jmenován náčelníkem pražské kriminálky a Stejskal je odvolán... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Trošku toho neklidu bys nekoupil?" Fořti z pražské kriminálky s pátráním ve studně neuspěli, tak musel nastoupit žižkovský obvoďák mjr. Zeman, aby vše vyřešil, objasnil a posadil se zpět do svého křesla, když už ten Dubček padl. Jenže než Honza odhalil osobu divně se kývající osobu se sekerou v ruce, tak si trošku zašikanoval důchodkyni, zašpásoval si s holičem a ještě stačil poděkovat armádám Varšavské smlouvy za internacionální pomoc v roce 1968. Je to zkrátka našlapaný díl, ve kterém mě zejména na konci pobavil mix děsivého vyprávění doktora Brůny a obdivu nových Honzových fanoušků: "Fajnovej chlap. To by byla pomocná stráž VB." ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda, že do této krimi namočili šedesátejosmej, dost neohrabaně a hodně na sílu. Studna sice není(navzdory obecnému mínění) nejlepší ani nejstrašidelnější díl, nicméně pan Crha alias starý Brůna je skutečně panoptikální úkaz a slušně nám dětem tenkrát roztáhl zornice. Stromový střelec Hyneček z Hříšných lidí....získal brášku na pokoj v pomyslné Hall of fame největších psychozjevů. 80% ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dost možná nejlepší, ale rozhodně nejkultovnější případ ze seriálu 30PMZ. Nikdy nezapomenu na onu mrazivou atmosféru při prvním sledování této epizody, když chodí policajti po mrtvé zahradě Brůnových a Zeman se ptá, kdo podřezal stromy... P.S. Brůna nebyl nikdy neklidný, což je nějaký národní blud, rozšířený i zde. Byl divně TICHÝ. P.P.S. Pana Brabce jsem znal osobně, protože měl u nás na vsi přes 40 let chalupu. Skvělý chlapík. Jo a nikdy nebyl ve straně. Tak čest! ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na rozdíl od epizod Kvadratura ženy a Tatranské pastorále je tento díl prodchnut politikou. Divák několikrát uslyší narážky na to, jak byly události roku 1968 v ČSSR nebezpečné a kontraproduktivní, dokonce je ústy Maštalíře kvitován příchod vojsk Varšavské smlouvy. Na konci dílu se loučíme s kriminalistou Stejskalem, který v minulém díle vzal místo po Zemanovi. Po jeho návratu je pro změnu vyhozen on. Případ Vonoklasy (v seriálu Hájice) je dodnes obestřen nejasnostmi, zda se vše stalo tak, jak bylo vyšetřeno. Jelínek (v seriálu Brůna) byl nadaným fyzikem, který pracoval v Těchoníně. Čistě divácky patří díl k těm lepším, ale na rozdíl od většiny ostatních diváků se nevlezl do mého top tenu. Obdobné díly Bestie, Kvadratura ženy a Tatranské pastorále mám raději než Studnu. Stejně tak mám raději než Studnu i řadu špionážních příběhů. Vrcholem Studny je samozřejmě vyprávění mladého Brůny, kde sledujeme jeho matku a hlavně otce (Kaplanová a Crha byli do těchto rolí vybráni skvěle). Osobně se mi líbí i odlehčený úvod s postavou staré žižkovské báby (Darja Hajská), která se hádá se Zemanem, toho času obvodním příslušníkem SNB. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejlepší a nejznámější díl ze všech třiceti. Hororový, s temnou atmosférou a podle posledních zjištění to neproběhlo tak, jak je v tomhle díle ukázáno. Vrahem byl synek (tohle dokonce vyplynulo z poznámek porkurátora ve době šetření), ale na kvalitě dílu to nemá žádný vliv. Morálně pochybyvší Stejskal z řad statečných příslušníků SNB/STB definitivně mizí, ale díky téhle roli mizí v jeho profesním životě omezení za jeho ne vždy loajalní vztah k tehdejšímu režimu, i když na rozdíl od třeba Michala Pavlaty z televize nezmizel na čas úplně. A Honza se k potěšení všech svých příznivců vrací a Mrkvičku definitivně nahrazuje slovenský pošuk Emil Horváth ml., připomínající Blbce z Penemuende herce Váslava Sloupa. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Domek Brůnovic rodiny byl postaven v exteriérech studia Barrandov jen pro potřeby natáčení a neexistuje. (sator)
  • Tato epizoda vznikla téměř identicky podle skutečné události, která se odehrála v obci Vonoklasy (okres Praha-západ). (ČSFD)

Reklama

Reklama