Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farář z Plánice žádá o soudní rehabilitaci pro své neoprávněné zatčení v roce 1953. Zeman, Kalina a Žitný jsou obviněni ze zinscenování plánického masakru. Kalina je vyhozen od Bezpečnosti a umírá, Žitný odchází do ilegality a Zemanovu funkci přebírá jeho zástupce Stejskal (Ladislav Mrkvička). Zeman stojí před rehabilitačním soudem jako obžalovaný... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V poradí piata epizóda z tretej série československého kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" nesie názov "Štvanica". Píše sa rok 1968 a farár z Plánic žiada o rehabilitáciu. Znova sa tak pred súd dostáva prípad plánického masakru z roku 1953. Major Zeman a jeho nadriadení sú obvinení zo zneužitia právomoci a manipulácie. Plukovník Václav Kalina je prepustený z radov verejnej bezpečnosti. Vzápätí podľahne vážnej chorobe. Ján Zeman je po skončení súdneho procesu odvolaný z funkcie vyšetrovateľa. V tejto časti sa objavujú aj krátke sekvencie z epizódy "Vrah sa skrýva v poli", s ktorou sa dejovo prelína. "Štvanica" je jedna z najviac politicky orientovaných častí tohto kontroverzného socialistického televízneho seriálu. ** ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Člověk nelida si vybere jeden díl z celé bohaté série, a zrovna je to ten nejpříšernější ze všech. Absolutně bolševická preparace zaživa. Co hůř, diváka to má dostat do emotivního rozkolu. Nedivím se, že má seriál tolik kontroverzní punc. Ono pustit si tenhle díl před všemi ostatními, nemáte sebemenší touhu podívat se na jiný díl. Prasácky vylhané, až by jednomu narostl "pinocchiovský" nos, nechutně propagandistické, obsahově zvrácená snůška pokřivenosti. Obsahově nekoukatelné. Na straně druhé stojí řemeslné zpracování, které je zdařilé. Filmový přístup je na pochvalu. Brabec do role zažraný, mohl se očisťovat jak chtěl, Zemana mu nikdo neodpáře. Hrál ho bravurně, může být rád, v ostatních rolích nijak nezářil. Zeptejte se mě na film, inscenaci, seriál, zábavný pořad, kterým by kompenzoval ústrky za Zemana. Neznám nic, co by Zemáka předčilo. Tenhle díl je opravdu krutě dávivý, až mně coby divákovi zaskočil(a) Mrkvička, co jsem chroupal. To jsem z toho Jelínek. 1/10 ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1968 a bujení kontrarevoluce v zemi. Otevírají se staré případy z 50. let a tehdy odsouzení žádají obnovy procesů. Takto se zachová i farář z Plánice, odkud pochází Zemanova Blanka. Zeman je suspendován a na jeho místo nastupuje jeho zástupce Stejskal. Navíc se Zeman musí bránit v plánickém procesu, protože je obviněn z účasti na tamních vraždách před 15 lety. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejzdařilejších dílů seriálu je šťastný v tom, že se jeho tvůrcům podařilo posunout ztvárnění osmašedesátnického tématu do nadčasové polohy. Soudní scény měly úroveň nejlepších děl Pražského jara (Ošklivá slečna) a přesně vystižená byla i atmosféra osmašedesátnické vesnice: právě na konci šedesátých let začal československý venkov ožívat a potravinová bezpečnost růst. Vynikající herecké výkony Brabcův, Obermaierové, výborně postižená mravní obojetnost tak typická pro určitý druh komunistů - zdaleka ne pro všechny - dává celku mimořádnou působivost. K těmto jménům je nutné přidat i nejmladšího Štěpánka, Nedbala, neselhávajícího ráže, kvalitního Sklenčku a řadu dalších. K pochopení takto pojaté látky jsou ovšem dnes nejen pro mladší generace dostatečné historické vědomosti. A právě v tom může být kámen úrazu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Filmová lež a nenávist vyhrála nad smutnou pravdou, ovšem Honzík Zeman slavil velké vítězství. Ještě že má tolik dobrých přátel a hlavně absolutně tupé protivníky, kteří sami ze sebe udělají totální dementy… Miloš Willig coby Kalina jakoby si podepsal ortel smrti – nejen v tomto seriálu, ale i vlastním životě, který následujícího roku skutečně vyhasl. Škoda ho. Nemíním se bavit o překrucování pravdy – protože tenhle seriál je na tom postavený, nicméně i tak si myslím, že šlo o průměrný díl (ač se lživým obsahem)… ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v Praze, v obci Vojkov a v JZD Tursko. (M.B)
  • V záběrech na začátku se objevuje černobílý televizor Baltik. Ten se ale začal vyrábět o více než deset let později, než se odehrává děj dílu. (PaulxH)

Reklama

Reklama