Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

POMO 

všechny recenze uživatele

Prvotní nadšení z řemeslně libové filmařiny - dlouhý záběr v laboratořích, představování sympatických postav ztělesněných skvělými herci, vtahující náznaky silného dramatu - se v pokročilé minutáži rozplyne v přeladení filmu v akčňárnu s honičkami vrtulníků a klišovitému a předvídatelnému vyústění. Z filmu se stane pitomoučtější záležitost, než jakou mohl být, kdyby scénáristé usilovali spíše o nervy drásající realistický thriller, než přepálený akční biják pro popcornové publikum. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Banální středoproudový thriller s nechtěně komicky tajtrdlíkujícím (přehrávajícím) Hoffmanem a plný tak otřepaných klišé a šablonovitých dialogů, až je to otravné a ani trochu zábavné. Jako polehčující okolnost mu lze přiznat dobu jeho vzniku, ve které podobné filmy frčely, nebo hodně dobré řemeslné zpracování. Vzpomněl jsem si na něj kvůli současné trapné hysterii okolo tzv. "koronaviru", po x letech si ho zopákl a určitě už si ho nikdy znovu nepustím, ztráta času. Ale přítelce se líbil, tak zaokrouhlím nahoru. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach jo, tyhle závažně a realisticky se tvářící dílka. Furt dokola že... Petersen splnil opět všechna očekávání do něj vložená... Ano, vše se to tak může stát, i ty krize partnerské, i ty opičky si občas kýchnou... Hm. Mně to ovšem jako drama nepřipadalo. Americký akčňák v Áčkové produkci s až nepochopitelně hvězdným obsazením. To ano. Proč to vlastně komentuju? Asi proto, že ty herce v hlavních rolích mám fakt rád a trochu to tady nechápu. I když ty honoráře asi byly vynikající. Ale film jen dobrý. Za tři. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Newton Howard: 1. Main Titles ,2. Motaba River Valley ,3. Final Authorization ,4. White Flags ,5. Casey Rips His Suit ,6. Finding The Ship ,7. Casey Goes Down ,8. Robbie's Bedside ,9. Jimbo Gets Sick ,10. Cedar Creek Exodus ,11. A Little Resistance 12. They're Coming ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně schématická záležitost, která se žánrově vrací skoro až studenoválečnicky k tématu boje party slušných lidí (lékařů) proti nebezpěčnému novému viiru a proti vojenské mašinerii, která by ráda tenhle vir ještě chtěla využít. Co se týče zpracování, považuji za povedenější tématicky podobný Kmen Andromeda , natočený podle Crichtonovy předlohy v sedmdesátých letech. Jestl má Smrtící epidemie nějaký zásadní klad, je jím Dustin Hoffman, jestli má nějaký zásadní zápor, je jím nablblá závěrečná scéna, které se shodou okolností opět účastní Dustin Hoffman. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • V čase 1:40:30, během pronásledování vrtulníkem si je možné v záběru na kokpit všimnout modrého plátna v pozadí, které je používáno na digitální doladění exteriérů. (Guilemot)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama