Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Juto 

všechny recenze uživatele

Niektorých divákov môže odradiť nedostatok priamočiareho deja, epizodické scény a opakujúci sa charakter filmu alebo dlhé úseky ticha, no práve z týchto vecí si film berie svoju silu. JJ si príde na svoje v tých malých chvíľach ticha, v Johnsonových tichých stretnutiach s indiánmi, v nemilosrdných pustinách skalnatých hôr, ktoré tak dobre odrážajú psychológiu postáv blúdiacich v ich tieni, v jemných, srdečných interakciách, ktoré Johnson má. Napríklad s indiánkou, ktorú považoval za manželku, a chlapcom ktorý nerozprával, ktorého považoval za syna. Počas celého filmu sa medzi touto zvláštnou rodinou nevysloví takmer ani slovo, no spôsob, akým sa učia prekonávať bariéry, ktoré ich oddeľujú, je krásny dojemný pohľad. 8/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film o muži, který chtěl koupit pušku s ráží padesátkou, ale sehnal jenom třicítku... A toho chlapíka excelentně hraje Redford a jsem si docela jistý, že být tam kdokoliv jiný, nejspíš by si to konečné hodnocení nevysloužilo takové, jaké má, nejenže výborně hraje, ale do své role se i typologicky skvěle hodí. Stopáž je dvouhodinová a není to čas přemrštěný, neboť se jedná de facto o road movie na koni, kde titulní Jeremiáš potkává více či méně pološábnuté existence, kterým stejně jako jemu příliš neimponuje lidská společnost (ony jsou tu vůbec scény s víc jak třemi lidmi docela vzácné a to téměř jen tehdy, když jsou protagonisty indiáni spíše padoušského ražení). Záběry na krajinu dokáží skvěle doplnit už tak pomalou a lyrizující atmosféru, kterou nenabourá ani závěr, kde je akčnost prováděná snad jen krátkou montáží Redford vs. redskins. A Ano, lepší by to bylo snad jen s vesmírnou vydrou s chapadlama. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

zaujímavý film, v nádhernom prostredí točený, trocha smutný ... redford sa v nom ukázal v plnej paráde ... troska ma mátožila iba myslienka co žrali tie kone a mulice v horách plných snehu :), ale nebránilo mi to dat filmu plný počet bodov . A nemýľte si to .. western .. nie je film iba plný kovbojov, strielačiek a pästných súbojov v saloone. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nevedel som, či bol Jeremiah Johnson historickou postavou, legendou, alebo výplodom scenáristovej fantázie. Na niekoho legendárneho mi príbeh pripadal trochu tuctový. Pollack natočil melancholický western s melancholickými pesničkami, minimalistickým pojatím a minimalistickým (zato výborným) Redfordom. Mňa ale trochu minimalisticky aj nudil. Nič iné mu nemôžem vyčítať, ale ak porovnám jeho zábavnosť s inými legendárnymi westernami 70tych rokov, ako tu spomenuté PG a BK, alebo rovnako revizionistický Malý veľký muž a iné, ktoré som videl a dal som im 4 hviezdy, tak bol z nich najmenej záživný a preto mu dávam slabšie hodnotenie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No par filmu o chlapech v prirode, co musej bojovat s blbym pocasim a divokejma zviratama jsem uz videl a tenhle se rozhodne zaradi mezi ty lepsi, ale zadna ultimatni pecka to zase neni. Problem je, ze dej jen pomalu odsejpa, vetsinou Jeremiah nekam bezcilne putuje a nic moc se nedeje. Priroda je sice nadherna, ale dve hodiny nezabavi. Skoda, ze se to poradne rozjede az ke konci. Jinak celej film tahne dokonalej zarostlej Redford, kterej podava fakt famozni vykon. Takze od Pollacka mam radsi jiny filmy, v dobrodruznym zanru mam taky jiny favority, ale i tohle je kvalita, navic vse pusobi docela realisticky a drsne, navic ozvlastneny pritomnosti indianu, takze lepsi 4*. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • Když se Johnston mstil za smrt svojí ženy, verboval ve skutečnosti i další zálesáky, stejně jako indiány (konkrétně Čikasawy). Nešlo tedy o pouhé individuální akce. (džanik)
  • Johnstonova žena (v té době zrovna těhotná) byla ve skutečnosti zabita náhodnou nájezdní skupinkou Černonožců a ne oplátkou za narušení indiánských pohřebišť. (džanik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno