Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

sud 

všechny recenze uživatele

Sydney Pollack sice není typický westernový režisér, ale s tím málem, které tomuto žánru věnoval, se zjevně nepáral. Zatímco v komediálních Lovcích skalpů nakopává prdel všem neohroženým hrdinům a drsňákům divokého Západu, v případě baladického Jeremiaha Johnsona podává reálný a nečesaný obraz časů dobývání amerického Západu. Ač se jedná o silný příběh, zuby nehty se brání citovému vydírání a ani na minutu ve filmu nezní patetická hudba - orchestrální skladby ustupují syrovým kytarovkám. Akční scény krví nešetří (viz Jeremiahovo zmasakrování vrahů jeho blízkých). Podtrženo sečteno, vynikající drsný zálesácký western s Robertem Redfordem v jedné z jeho nejlepších rolí. 96%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film o muži, který chtěl koupit pušku s ráží padesátkou, ale sehnal jenom třicítku... A toho chlapíka excelentně hraje Redford a jsem si docela jistý, že být tam kdokoliv jiný, nejspíš by si to konečné hodnocení nevysloužilo takové, jaké má, nejenže výborně hraje, ale do své role se i typologicky skvěle hodí. Stopáž je dvouhodinová a není to čas přemrštěný, neboť se jedná de facto o road movie na koni, kde titulní Jeremiáš potkává více či méně pološábnuté existence, kterým stejně jako jemu příliš neimponuje lidská společnost (ony jsou tu vůbec scény s víc jak třemi lidmi docela vzácné a to téměř jen tehdy, když jsou protagonisty indiáni spíše padoušského ražení). Záběry na krajinu dokáží skvěle doplnit už tak pomalou a lyrizující atmosféru, kterou nenabourá ani závěr, kde je akčnost prováděná snad jen krátkou montáží Redford vs. redskins. A Ano, lepší by to bylo snad jen s vesmírnou vydrou s chapadlama. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ve westernovém žánru dávám přednost klasice, takže mě tenhle návod, jak přežít v divočině, příliš neoslovil. Ale to neznamená, že by se na film nedalo dívat. Prostředí je krásné, Redford hraje dobře a jeho kontakty s Indiány mají něco do seba, ať už jsou jakéhokoliv charakteru. Ale já od westernu halt čekám něco jiného. 60% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No par filmu o chlapech v prirode, co musej bojovat s blbym pocasim a divokejma zviratama jsem uz videl a tenhle se rozhodne zaradi mezi ty lepsi, ale zadna ultimatni pecka to zase neni. Problem je, ze dej jen pomalu odsejpa, vetsinou Jeremiah nekam bezcilne putuje a nic moc se nedeje. Priroda je sice nadherna, ale dve hodiny nezabavi. Skoda, ze se to poradne rozjede az ke konci. Jinak celej film tahne dokonalej zarostlej Redford, kterej podava fakt famozni vykon. Takze od Pollacka mam radsi jiny filmy, v dobrodruznym zanru mam taky jiny favority, ale i tohle je kvalita, navic vse pusobi docela realisticky a drsne, navic ozvlastneny pritomnosti indianu, takze lepsi 4*. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Úsporná, rozvážná, osudová - a trochu melancholická balada, která vypráví o zrodu legendy. Klasický western připomíná jen velice vzdáleně - je prostým příběhem muže, který odešel do hor. Uprostřed divoké a drsné přírody chtěl ctít jejich pravidla i zvyky všech, kteří tam žili ... potíž je v tom, že pouhé dobré úmysly mnohdy nestačí. S filosofií snímku se nemůžu až tak úplně ztotožnit - alespoň ne ve všech ohledech ... ale to neznamená, že ji neuznávám. Musím respektovat její nestrannost, neboť střet dvou civilizací je VŽDYCKY komplikovaný - a obyčejně s sebou přináší nepřátelství, k němuž mají obě strany oprávněné důvody. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • Johnstonovo tělo bylo pohřbeno na hřbitově Veteran's Cemetery v Los Angeles. Po uvedení filmu byly ostatky přesunuty do Old Trail Town v Cody (Wyoming) a ceremonie se účastnil mj. i Robert Redford. (džanik)
  • Johnstonova žena (v té době zrovna těhotná) byla ve skutečnosti zabita náhodnou nájezdní skupinkou Černonožců a ne oplátkou za narušení indiánských pohřebišť. (džanik)

Reklama

Reklama