Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Byla až dodneška ostuda, že jsem tak legendární a známý film Tootsie ještě neviděla, ale už jsem si mezeru vyplnila a konečně se koukla. Film se mi líbil moc. Narozdíl od pár nejmenovaných filmů mě bavilo sledovat osudy hrdinů a jejich příběhy, jaksi se mi dostali pod kůži. A navíc Dustin Hoffman byl jako ženská rozkošný a roli zahrál opravdu skvěle! Zkrátka film, co musíte vidět a baví vás až do konce! ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Spolu s Mrs. Doubtfire jedna z mála komédii o chlapovi prezliekajúcom za sa ženu, ktorá mi nepripadá trápna. Jednak to má dobre vymyslenú zápletku a hlavne Dustin Hoffman je vo svojej úlohe dokonalý. Aj keď teda žiadna kráska z neho nie je, tak tá prísna Dorothy Michaelsová, ktorú predstiera je strašne vtipná. Okrem toho tu skvele využili aj v tej dobre asi už dosť rozšírenú povesť o Hoffmanovi ako problémovom hercovi a trefne to zakomponovali do charakteru ústrednej postavy. A že vraj charakterní herci nedokážu byť vtipní. Omyl. Najviac ma bavili tie jeho hádky s chlípnikom Georgeom Gaynesom, ktorý tu je ešte vtipnejší ako v Policajných akadémiách. Ale aj to Hoffmanove odrážanie zamilovaného Charlesa Durninga je fantastické. Dobre funguje aj romantická línia s nádhernou Jessicou Lange. A ako bonbónik tu aj na maličkom priestore dokáže zažiariť v tej dobe ešte s nadšením hrajúci Bill Murray. Nakoniec pochválim ešte aj starý dobrý klasický CZ dabing, ktorý sa minimálne vyrovná originálu a ja ho mám aj radšej ako originál. 10/10. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dustie Tootsie:) Když se Dustin rozhodl stát se hercem, jeho teta i spousta ostatních lidí mu říkala, že je malý, ošklivý Žid, s velkým nosem a že se nemůže nikdy stát slavným. Že není na herce dost hezký. No, co říkáte teď? Dustin je přesně ten typ, které filmová branže potřebuje jako sůl. Hezouni jsou nuda, ti nejvýraznější a nejzajímavější herci jsou často právě ti charismatičtí, avšak ze začátku pro většinu lidí herecky "nevhodní" a ne dost "hezcí." Dokud nepřijde zlomová role, kde se o něj konečně začnou zajímat jako o charakterního a fenomenálního herce, kde právě jeho "nehollywoodský" vzhled je to, co ho odlišuje a zároveň tak vyvyšuje nad spoustu těch kvalitních, ale mnohdy nepříliš výrazných herců. Dustin je pro mě geniální herec a líbí se mi i vzhledově. Jako ženská Tootsie nemá chybu a je naprosto k zulíbání:) Jeho slovní přestřelky s Billem Murrayem jsou zničující:) Tootsie je humorná, jiskřivá, našlapaná komedie, která má rychlé tempo a úžasný scénář. Go Dusty!:) ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Aké by bolo to pravé slovo, ktoré by tento film vystihlo... ROZKOŠNÝ. Áno, Dustin Hoffman je rozkošný (vlastne väčšinu času rozkošná :-), Jessica Lange je rozkošná, chlapi zaľúbení do Dustina Hoffmana sú mimoriadne rozkošní, hudba je rozkošná aj celá atmosféra filmu je rozkošná. Čo je výsledok tohto všetkého? Jedna skutočne rozkošná romantická komédia, ktorá dokáže vždy skvelo pobaviť. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Předem musím říct, že tyhle převlíkací komedie fakt nemám rád, často mi přijdou trapné a ani se mi nelíbilo Někdo to rád horké, takže jsem od Tootsie nečekal nic dobrého a kdybych to neměl v plánu už asi 8 let a 3 roky stažené, tak bych se na to nejspíš nikdy nepodíval. Výsledek je ale pro mě příjemným překvapením. On ten humor naštěstí nestojí jen na tom, že se chlap převlíká za ženskou, ale i na kritice soap oper a "herců" v nich, kteří by bez čtecího zařízení nedokázali zahrát nic. A těch témat je tam víc a dost tahají nahoru vše trapné, co stojí právě jen na tom převlíkání. Sice stále nedokážu uvěřit, že to točil Sydney Pollack, ale má to chytrý scénář a vedení, skvělé herecké výkony, dokonce i nějakou atmosféru a romantické to začne naštěstí být až v poslední čtvrtině, za což jsem rád, protože mě ty tuctové romantické zápletky prostě neberou, i když jsou součástí komedie. Ta poslední čtvrtina mi přijde nejslabší, ale i přesto jsem se u toho dokázal celou dobu bavit a nenudit. Není zde sice vše dokonale dotažené (třeba dějová linka s Jeffovou divadelní hrou), ale určitě je to povedené natolik, abych tomu aspoň slabé čtyři dal. Asi bych ani neměl problém si to někdy pustit znova a to je u tohohle subžánru co říct. Vlastně si i říkám, že lépe vypadat už ani nemůže... Slabé 4* ()

Galerie (60)

Zajímavosti (18)

  • Dustin Hoffman (Michael/Dorothy) sa inšpiroval transsexuálnou tenistkou Renée Richards, ktorá sa v 70-tych rokoch preslávila bojom za svoje práva. (classic)
  • Dustin Hoffman si musel denně holit nejen obličej, ale také nohy, paže, hřbety rukou i vnější stranu prstů. Celou tuhle operaci provázel v sauně, neboť horký vlhký vzduch tam usnadňoval oholení nepoddajných chloupků. Kromě toho nosil umělé zuby, vycpávky tváří a make-up, který mu způsoboval akné. Kompletní namaskování trvalo každý den tři hodiny, ovšem natáčet se mohlo také jen tři hodiny. Pak totiž herci začínaly viditelně rašit vousy. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)
  • Ústřední melodie filmu "It might be You" se dostala do hitparád, nejprve do top 40 v USA a pak na první místo v US Adult Contemporary charts. (S.i.d.)

Reklama

Reklama