Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, který mě až to teď míjel, a přitom je to vynikající komedie! Dustin Hoffman má obrovské charisma, ať už zde hraje muže nebo ženu, a nutno říct, že ta ženská figura se mu opravdu povedla. Postava rázné "Dorothy" dokáže vytěžit obrovské množství zábavy a nezbývá než obdivovat Hoffmanovo herecké umění. Celkově je to velmi svěží podívaná s vtipnými dialogy (dobře funguje dvojice Hoffman+Murray). Konec je samozřejmě celkem klasický happy end, ale od komedie tohoto typu ani nic jiného čekat nemůžeme, a tak jsem byla maximálně spokojená. ~(4,1)~ ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

VIDĚNO ZNOVU, NOVÝ KOMENT. Asi jsem měl 2.7 2019 špatnou náladu, když jsem v původním komentáři brblal, že je Tootsie přeceňovaná, a romantika není můj šálek kávy (to snad musel psát úplně jiný Jindra, pardon Pierre!!!!.) Sice ji ČT 2 nasadilo po  superpecce Muž z Acapulca, a viděl jsem ji jen pár dní po přední převlekové komedii Někdo to rád horké, takže startovní pozici pro opáčka neměla jednoduchou...I tak to ale velmi slušně zvládla. Z toho co jsem napsal minule pořád platí, že český dabing se povedl, a Dustin Hoffman je zde skvělý i jako chlap i jako žena. Možná můžu opět souhlasit sám se sebou, že to až taková třeskutá sranda není. Humor je zde vedle pár náběhů na výtlem spíše jemný.  Ale atmosféra dobré americké komedie je zde fajn, a zápletka je zábavná už sama o sobě. Přičemž snímek pracuje převlekovým námětem za ženu po svém, a zdařile, kdy dojde i na logický motiv krize identity a různých domněnek ze strany okolí. Také se mi líbí vážnější podtext, že talentovaný herec je natolik náročný, že nakonec musí skončit v převleku za ženu v nějakém nekonečném seriálu, což je téma, které je nám Čechům dozajista velmi blízké, a tady se mi líbilo i s tím showbyznysovým prostředím jako celkem. A konečně...v romantické zápletce se právě spojuje fajná atmosféra filmu, humor, i ten vážnější podtext. Možná je trošku americky patetičtější, ale na mě rozhodně zafungovala, a jako bychom vtom byli s Michalem (nebo s Tootsie? Sám vtom mám zmatek) spolu... Zkrátka příjemný, fajný film, kde se mi právě líbila kombinace humoru, romantiky,  i nepatrně  toho kritična v pozadí...Byl to s Mužem z Acapulca pěknej předsilvestrovskej maratón před skutečnou reálnou oslavou nového roku. A vám, co jste to dočetli až sem musím říct, že jste dorazili na můj poslední koment  roku 2021. Ale z toho nejsem tak naměkko jako z filmu. Chybí mi Doroty.-Už nemusí.. stojí před tebou...A ty chybíš ji.  ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

"Mám strach, že se za to budeš smažit v pekle." "Já na peklo nevěřím, věřím jedině na nezaměstnanost." Inteligentní komedie vysoké úrovně (Dorothin coming out mě dohnal až k slzám smíchu), skvělí herci v hlavních i vedlejších rolích, k tomu osmdesátková hudba, zkrátka klasika, na kterou se vždy ráda podívám. Co se ale týče převlekové tematiky, "Mrs. Doubtfire" bude mému srdci vždycky bližší. ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Absolutní pecka. Obdivuju fakt, jak se Dustin dokázal tak přesvědčivě vctít do role ženy. Ale nejlepší jsou momenty, kdy se na první pohled křehká žena projeví jako obhroublý muž. Už dlouho jsem ten film neviděla a myslím, že se k němu velice brzy a s chutí vrátím. Protože obsahuje další jedinečné kouzlo vtipu a dobré komedie. Protože i po stý vás to nepřestane bavit. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Byla až dodneška ostuda, že jsem tak legendární a známý film Tootsie ještě neviděla, ale už jsem si mezeru vyplnila a konečně se koukla. Film se mi líbil moc. Narozdíl od pár nejmenovaných filmů mě bavilo sledovat osudy hrdinů a jejich příběhy, jaksi se mi dostali pod kůži. A navíc Dustin Hoffman byl jako ženská rozkošný a roli zahrál opravdu skvěle! Zkrátka film, co musíte vidět a baví vás až do konce! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Pracovní název filmu je „Would I Lie to You?“, tedy stejný jako divadelní hra, podle níž byl film natočen. (raininface)
  • Všechno, co ve filmu řekne Bill Murray, byla improvizace. (viperblade)
  • V roce 2007 byl snímek Americkým filmovým institutem zvolen jako 69. nejlepší film všech dob. (viperblade)

Reklama

Reklama