Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z amerických klasík 80tych rokov. Netreba sa nechať odradiť príšerným patriotickým plagátom, v ktorom je ale množstvo irónie. Tootsie je veľmi milá komédia, ktorá si strieľa zo spoločnosti, kde neúspešný muž je ochotný sa prezliecť za ženu, aby sa dokázal presadiť. Výhoda filmu spočíva v tom, že Hoffman je veľká hviezda, ale zároveň nie je žiaden krásavec, takže si môže dovoliť zahrať takúto úlohu. Predstavte si v nej trebárs Redforda, to by asi nešlo. Prečo dopadli prevlekové komédie tak, ako dopadli, sa treba opýtať Lawrenca alebo Sandlera. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nedokážem sa zabávať na tom, že sa chlap prezlečie do dámskych šiat, dá si parochňu, nalíči sa a predstiera, že je žena. To fakt neviem oceniť. Nezdá sa mi to vtipné, ale zvrhlé. Z tohto ulha pohľadu vnímam aj túto známu hollywoodsku komédiu, v ktorej sa židovský herec Dustin Hoffman štylizuje do ženskej postavy "Tootsie". Je to dobre natočené, aj dobre zahraté, je v tom kopa dolárov, ale tá primitívna transvestite show téma je mi naozaj protivná. ** ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Stát se to mně, tak bych ho odhalil během pěti minut. Nestačí si jen vzít paruku a šminky. Už jen ty evidentně mužské rysy, co měl Hoffman. Opravdu vzhledově hodně nepovedená ženská. Film se mně nelíbil. Měl hrozně hlemýždí rozjezd, a když už se pak Hoffman převlékl za ženskou, tak to bylo utrpení pozorovat jeho kreaci jakési otřesné mužatky s pisklavým hlasem. Kladně hodnotím nápad a Billa Murraye. Počet zasmání: 0. 40% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto, ale pri opakovanom zhliadnutí tejto klasickej prezliekacej komédie musím ísť o hviezdičku nižšie. Naďalej považujem Tootsie za výborný zábavný film s famóznym výkonom Dustina Hoffmana a jeho maskérov, ale tentoraz mi už prekážali napr. nevýrazné a príliš americké dialógy s Jessicou Lange. V každom prípade je to film, ktorý spoločne s Niekto to rád horúce bude ešte dlho zabávať svojich divákov. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Travesti jako životní filozofie v odzbrojujícím podání rozdvojeného Dustina Hoffmana. Jako neúspěšný herec si zkrátka nemůžete moc vybírat. Ono, když to jinak nejde, dáte asi vždycky přednost lodičkám a paruce než kolonce v registru na úřadu práce. Hoffman si tu zahrál možná tak trochu sám sebe, kdyby totiž jako čerstvý třicátník nedostal hlavní roli v Absolventovi, kdo ví, jestli by pod tunou make-upu časem neskončil třeba v Nemocnici Chicago Hope...:-) ()

Galerie (60)

Zajímavosti (18)

  • V roce 2007 byl snímek Americkým filmovým institutem zvolen jako 69. nejlepší film všech dob. (viperblade)
  • Dustin Hoffman si musel denně holit nejen obličej, ale také nohy, paže, hřbety rukou i vnější stranu prstů. Celou tuhle operaci provázel v sauně, neboť horký vlhký vzduch tam usnadňoval oholení nepoddajných chloupků. Kromě toho nosil umělé zuby, vycpávky tváří a make-up, který mu způsoboval akné. Kompletní namaskování trvalo každý den tři hodiny, ovšem natáčet se mohlo také jen tři hodiny. Pak totiž herci začínaly viditelně rašit vousy. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)
  • Dustin Hoffman (Michael/Dorothy) sa inšpiroval transsexuálnou tenistkou Renée Richards, ktorá sa v 70-tych rokoch preslávila bojom za svoje práva. (classic)

Reklama

Reklama