Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z amerických klasík 80tych rokov. Netreba sa nechať odradiť príšerným patriotickým plagátom, v ktorom je ale množstvo irónie. Tootsie je veľmi milá komédia, ktorá si strieľa zo spoločnosti, kde neúspešný muž je ochotný sa prezliecť za ženu, aby sa dokázal presadiť. Výhoda filmu spočíva v tom, že Hoffman je veľká hviezda, ale zároveň nie je žiaden krásavec, takže si môže dovoliť zahrať takúto úlohu. Predstavte si v nej trebárs Redforda, to by asi nešlo. Prečo dopadli prevlekové komédie tak, ako dopadli, sa treba opýtať Lawrenca alebo Sandlera. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

VIDĚNO ZNOVU, NOVÝ KOMENT. Asi jsem měl 2.7 2019 špatnou náladu, když jsem v původním komentáři brblal, že je Tootsie přeceňovaná, a romantika není můj šálek kávy (to snad musel psát úplně jiný Jindra, pardon Pierre!!!!.) Sice ji ČT 2 nasadilo po  superpecce Muž z Acapulca, a viděl jsem ji jen pár dní po přední převlekové komedii Někdo to rád horké, takže startovní pozici pro opáčka neměla jednoduchou...I tak to ale velmi slušně zvládla. Z toho co jsem napsal minule pořád platí, že český dabing se povedl, a Dustin Hoffman je zde skvělý i jako chlap i jako žena. Možná můžu opět souhlasit sám se sebou, že to až taková třeskutá sranda není. Humor je zde vedle pár náběhů na výtlem spíše jemný.  Ale atmosféra dobré americké komedie je zde fajn, a zápletka je zábavná už sama o sobě. Přičemž snímek pracuje převlekovým námětem za ženu po svém, a zdařile, kdy dojde i na logický motiv krize identity a různých domněnek ze strany okolí. Také se mi líbí vážnější podtext, že talentovaný herec je natolik náročný, že nakonec musí skončit v převleku za ženu v nějakém nekonečném seriálu, což je téma, které je nám Čechům dozajista velmi blízké, a tady se mi líbilo i s tím showbyznysovým prostředím jako celkem. A konečně...v romantické zápletce se právě spojuje fajná atmosféra filmu, humor, i ten vážnější podtext. Možná je trošku americky patetičtější, ale na mě rozhodně zafungovala, a jako bychom vtom byli s Michalem (nebo s Tootsie? Sám vtom mám zmatek) spolu... Zkrátka příjemný, fajný film, kde se mi právě líbila kombinace humoru, romantiky,  i nepatrně  toho kritična v pozadí...Byl to s Mužem z Acapulca pěknej předsilvestrovskej maratón před skutečnou reálnou oslavou nového roku. A vám, co jste to dočetli až sem musím říct, že jste dorazili na můj poslední koment  roku 2021. Ale z toho nejsem tak naměkko jako z filmu. Chybí mi Doroty.-Už nemusí.. stojí před tebou...A ty chybíš ji.  ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Dej pryč ty pazoury, než tě nakopnu, až ti uletěji koule...Bylo to dost razantní?" ptá se Michael Dorsey alias Dorothy Michaelsová při konkurzu na roli ředitelky nemocnice v nekonečném soap opera seriálu, kam doputuje po sérii trapných pokusů ("mami, tati, strýčku Pete, něco se stalo s Piškotem, je asi mrtvý..."), aniž by doufal. Zatím dostával jen štěky nebo reklamy a k tomu je palice tvrdá (" ...měl jsi hrát půl minuty rajče, ale kvůli tobě přetáhli o půl dne frekvenci, protože sis nechtěl sednout"), takže mu nezbývá, než se probíjet životem jako číšník a bydlet s kámošem - autorem divadelních her, které nikdo nechce uvést (".....chtěl bych, aby do divadla přišlo jen pár lidí, kteří se právě schovali před deštěm, pár skutečných lidí, dokud taky nevyschnou"). Jak já ty dva - Hoffmana a Murrayho - miluju, jejich konverzace je rajská hudba pro moje uši. Tootsie je komedie, která dokazuje, jakou úroveň může komedie mít, ovšem když se k žánru přistupuje jako tady. Díky vynikajícímu scénáři se lze pobavit, poučit i dojmout, aniž by jedna postava shazovala druhou. Sydney Pollack odvedl obrovskou práci a rolička, kterou si tu uzmul, je jen malá úlitba bohům za takový výsledek. Jen obrovská škoda toho Oscara pro Hoffmana, to je snad jediná postvada na kráse perfektního filmu, ve kterém kromě těch dvou zazářila nejen Jessica Lange ale také Teri Garr a Charles Durning. Film z mé top5, který bude na každém dalším mediu ten nejopotřebovanější. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Travesti jako životní filozofie v odzbrojujícím podání rozdvojeného Dustina Hoffmana. Jako neúspěšný herec si zkrátka nemůžete moc vybírat. Ono, když to jinak nejde, dáte asi vždycky přednost lodičkám a paruce než kolonce v registru na úřadu práce. Hoffman si tu zahrál možná tak trochu sám sebe, kdyby totiž jako čerstvý třicátník nedostal hlavní roli v Absolventovi, kdo ví, jestli by pod tunou make-upu časem neskončil třeba v Nemocnici Chicago Hope...:-) ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když dostal Oscara za režii, pronesl jinak mírný a hodný Sydney Pollack památná slova: "Radši bych se ho vzdal, kdyby mi to vrátilo devět měsíců života, které jsem ztratil natáčením s Dustinem." ;-) Zdá se, že realizace Tootsie nebyla tak příjemná a výživná jako samotný výsledek. Svědčí o tom i fakt, že scénář původního autora Murrayho Shisgala narychlo vylepšoval zkušený Larry Gelbart a když se vyčerpal i on, povolali proslulou "stínovou autorku" Elaine May, která už zachránila řadu nedovařených komedií. Ale porodní bolesti pominuly a zůstal neobyčejně krásný a svěží plod jejich vzájemné nenávisti. Podle mého názoru nejlepší převleková komedie všech dob. 100 % ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Všechno, co ve filmu řekne Bill Murray, byla improvizace. (viperblade)
  • V roce 2007 byl snímek Americkým filmovým institutem zvolen jako 69. nejlepší film všech dob. (viperblade)
  • Scénář snímku byl mnohokrát přepsán, než získal finální podobu. (S.i.d.)

Reklama

Reklama