Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (384)

H34D 

všechny recenze uživatele

Výborně vygradovaný scénář balancující na hraně uvěřitelnosti, který i přes trošku drastičtější twisty a pro mě až trochu nepřirozeně ďábelskou Sarah, dokáže ladně, ale patřičně tvrdě narazit na depresivní realitu se zdrcujícím účinkem. Přirovnání k Fargu mi úplně nevoní vzhledem k tomu, že Fargo má poněkud jiný feeling - černý humor, hravost, nápaditější charaktery... Jednoduchý plán je vážnější, temnější a také jednodušší. Ovšem díky tomu dokáže lépe nastínit, co dokáže udělat touha po penězích s obyčejnými lidmi... 8/10 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Temné krimi drama s výbornými herci a promyšleným scénářem, který však nedokáže naplnit 121 minut rovnoměrně a dokonale. Film chvílemi jako by ztrácel tah na branku, ale to netrvá moc dlouho a zase chytne dech. Hlavním tahákem pro mě je úžasný Billy Bob Thornton, kterému podobné role neskutečně sedí. Bill Paxton jako jeho bratr, z kterého se vyklube velký lhář a smolař je také perfektní. Bridget Fonda nedostává tolik prostoru, ale jako našeptávající potvora do ucha Billa Paxtona je potěšující. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Hanku, cítíš někdy zlo? Já jo. Cítím zlo.“ Spoléhat na další lidi, když společně najdete balík peněz, je velký risk. A když jde navíc o 2 dost labilní jedince, můžete počítat s problémy…Tenhle poměrně nenápadně se tvářící film má cosi do sebe. Líbilo se mi, jak proti sobě režisér staví 2 jednoduché burany (Thornton je nejvýraznější postavou) a inteligentního, spořádaného manžela očekávajícího nový přírůstek do rodiny. Divák totiž od začátku automaticky sympatizuje s Hankem a jeho manželkou Sarah, jenže jejich postupné, čím dál víc akcentované bezskrupulózní chování mu začne tohle fandění až nepříjemně komplikovat. Najednou je otázka morálky a svědomí zatraceně palčivá. Paranoia, nervozita postav začne narůstat, chyby se kupí, každým dalším krokem se něco podělá a zkomplikuje. A ke konci se dostaví i solidní dávka napětí. Hořký závěr pak vše hezky zastřešuje, ale stále tu zbývá poněkud nedořešená otázka svědomí, podobně jako několik opomíjených detailů (např. příčina smrti svědka, otisky prstů atd.). Celkově dávám slušné 4*. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mělo to klapnout do sebemenšího detailu.. jenže to by Hank nemohl v zasněženém vraku letadla najít tašku naditou stodolarovkama s dvěma totálníma hňupama. Jeden je dokonce jeho bratr Jacob, stejný prosťáček a flákač jako třetí do party, Lou. Plán byl jasný – počkat do jara, až někdo letadlo najde a pokud těch pár drobných nebude nikomu chybět, peníze si rozdělí. Pokud po nich začne sháňka, proletí se komínem. Jenže i ten největší trouba nemůže čekat, že přes čtyři miliony dolarů nemají nějakého majitele. Navíc, když ti dva smolaři nejsou schopní držet jazyk za zuby.. a zvlášť, když si přihnou.. Jenže na leccos je už pozdě i proto, že peníze najednou začnou představovat letité sny a tužby všech zúčasněných!! Brilantní drama s promyšleným scénářem nejednou probudí myšlenky na Fargo bratů Coenů nebo na nedávnou Zmraženou pojistku. Sam Raimi se ukázal jako výtečný vypravěč, který pozvolna vypráví tragikomický příběh z mrazivé Minnesoty a stále hlouběji posílá své hrdiny do beznadějné propasti. Jadrně dramatickému dění pomáhají výborní herci. Poctivost standardně charismatického Billa Paxtona záhy dostává první trhliny a pomalými krůčky se topí ve vlastních přehmatech. I on se ale musí sklonit před svým filmovým bráchou, věrohodným looserem Billy Bobem Thorntonem. Staromódně natočené drama, které je poctivé a i díky tomu funguje na všech frontách spolehlivě. Suverénně nejjistější film Sama Raimiho!! 85% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Neoslovilo v plné síle. Sam Raimi je skvělý v hororech, v jiných žánrech nezanechává nijak výrazný režijní rukopis. Tohle bylo skoro jako televizní film. Nuda a do toho velmi obstojné herecké výkony. A to jsem čekal něco bombastického, neotřelého a strhujícího. Ani jedno z toho nepřišlo. Průměrný film. 50% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Člen ZZ Top Frank Beard se objeví v cameo roli na pohřbu. (Kulmon)
  • Tento film inspiroval kanadskou punk-rockovou skupinu Simple Plan ke svému názvu. Sám frontman kapely (Pierr Bouvier) výběr názvu komentoval takto: „Všechno je to spojený s tím nemít nudnou práci, ale jít si za svým snem. A to je ten jednoduchej plán.“ (groz122)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama