Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (384)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Strhující malý thriller s výborně napsanými (Bridget Fonda) a zahranými (Billy Bob Thornton) postavami. Kromě vysokého napětí poskytuje film i minimálně jedno důležité poučení do života - nikdy nespiklenčit s osobami duševně prostšími, než jste vy sami - dokážou vám zruinovat i ten nejjednodušší plán. Závěr výborný. Nejlepší Raimi. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jednoduché plány vypadají geniálně, dokud se nepotkají s realitou, pak se obvykle vše otočí vulvou ke zdi. O této pravdě se přesvědčí jeden obyčejný, hodný chlap, když nechá promluvit své blbé já ve formě lehce zpomaleného bratra, své vychcané já ve formě bráchova sockokámoše a své hamounské já ve formě manželky. Své vlastní, dobré já nechá umlčet, neposlechne ani nesouhlasně mlčícího psa, proto se kolotoč pochybností, sporů a výbuchů násilí může spustit na plné obrátky. Jakkoliv "Jednoduchý plán" není nudný, pořád se v něm něco děje, události se vyvíjejí (očekávaným směrem) a divák by měl být lapen v pavučině napětí, podařilo se mi třikrát usnout a musela jsem film sledovat jako seriál. I tak si čtvrtou hvězdičku zaslouží, protože mě nenapadá nic, do čeho bych měla kopnout (možná s výjimkou toho závěru s bráchou, to mi přišlo hodně přemrštěné, stejně jako fakt, že by vyšetřovatelé ze stop nevyčetli pravdu). Jo, a pokud by se uvažovalo o nové filmové verzi "Růže pro Algernon", pak toho degena může hrát jedině Billy Bob Thornton, ten se pro tu roli narodil! 72% ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ono se ten film zdá být dlouhý, ale budete-li namáhat hlavu sebevíc, nevyberete ani jednu jeho část, která by tam být nemusela. Všechno tam sedí. Je to takový malý nenápadný film, o kterém jsem nikdy předtím, než se mi dostalo DVD do ruky, neslyšel vůbec nic, o němž jsem si nečítal ve filmových časopise a nevídal trailery a upoutávky všude možně. A pak si ho pustíte a on vás rozseká na kousky. Thorton tu zahrál svou nejnechutnější roli, co jsem od něj viděl, i úchylný santa je proti tomu miloučké medvídě k pomazlení. Pro Bridget Fonda mám slabost, ona není nějak extra moc hezká (ale přesto bych jí to dělal déle než de Nirovské tři minuty :-) ) a oscarová charakterní herečka to taky zrovna není, ale má v sobě něco, pro co jí mám rád, čím mě dokáže zaujmout. I ostatní sedí. Navíc mám rád zimní filmy. Prostě další příběh posranej až za ušima z jehož konce máte chuť si prohnat hlavou kulku. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mělo to klapnout do sebemenšího detailu.. jenže to by Hank nemohl v zasněženém vraku letadla najít tašku naditou stodolarovkama s dvěma totálníma hňupama. Jeden je dokonce jeho bratr Jacob, stejný prosťáček a flákač jako třetí do party, Lou. Plán byl jasný – počkat do jara, až někdo letadlo najde a pokud těch pár drobných nebude nikomu chybět, peníze si rozdělí. Pokud po nich začne sháňka, proletí se komínem. Jenže i ten největší trouba nemůže čekat, že přes čtyři miliony dolarů nemají nějakého majitele. Navíc, když ti dva smolaři nejsou schopní držet jazyk za zuby.. a zvlášť, když si přihnou.. Jenže na leccos je už pozdě i proto, že peníze najednou začnou představovat letité sny a tužby všech zúčasněných!! Brilantní drama s promyšleným scénářem nejednou probudí myšlenky na Fargo bratů Coenů nebo na nedávnou Zmraženou pojistku. Sam Raimi se ukázal jako výtečný vypravěč, který pozvolna vypráví tragikomický příběh z mrazivé Minnesoty a stále hlouběji posílá své hrdiny do beznadějné propasti. Jadrně dramatickému dění pomáhají výborní herci. Poctivost standardně charismatického Billa Paxtona záhy dostává první trhliny a pomalými krůčky se topí ve vlastních přehmatech. I on se ale musí sklonit před svým filmovým bráchou, věrohodným looserem Billy Bobem Thorntonem. Staromódně natočené drama, které je poctivé a i díky tomu funguje na všech frontách spolehlivě. Suverénně nejjistější film Sama Raimiho!! 85% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Scott B. Smith .. Tahle země není pro chamtivé. Kdysi jsem si myslel, že Jednoduchý plán je Fargo (ta podobnost ta prostě je - sníh, kufr peněz), jenže Fargo je mnohem lepší a intenzivnější podívaná na obdobné téma. Tady jsem měl problém uvěřit za prvé kolotoči vražd, které jsou nadbytečné a za druhé kolotoči vražd, které policii nevzrušují. ___ Jestli ti Coeni jen moc nečtou, než se pustí do svých "originálních" scénářů :-)) __ 70%. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Otec Billa Paxtona si ve filmu zahrál pana Schmitta. Je to ten, co se ptá, zda má měsíc pět týdnů. (Kulmon)
  • Člen ZZ Top Frank Beard se objeví v cameo roli na pohřbu. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama