Reklama

Reklama

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

  • Slovensko Prvok, Šampón, Tečka a Karel (více)
Trailer 2
Česko, 2021, 118 min (Alternativní 112 min)

Režie:

Patrik Hartl

Předloha:

Patrik Hartl (kniha)

Scénář:

Patrik Hartl

Kamera:

Tomáš Sysel

Hrají:

Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák, Martin Hofmann, Jana Kolesárová, Zuzana Norisová, Kristýna Boková, Petra Polnišová, Daniela Kolářová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu Prvoka, Šampóna, Tečky a Karla si čtyři kamarádi ve středním věku přiznají, že nežijí tak, jak si představovali. A rozhodnou se vyřešit svou krizi provokativní hrou a plněním odvážných úkolů. Jak čtyřicátník zjistí, jestli je opravdovej chlap? Jak zabrání korozi svých ideálů, rozplynutí snů a scvrkávání varlat? Prvok, Šampón, Tečka a Karel se pokusí najít v sobě odvahu udělat pořádnou kravinu jako zamlada. Nebo aspoň odvahu za všech okolností říkat to, co si opravdu myslí. Kdo splní úkol, není sráč… (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (636)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

S panem Hartlem nemám žádné zkušenosti, takže mě omluvte. Knihu jsem nečetl. Na to jak mi všichni velmi film doporučovali, tak jsem čekal, že to bude aspoň čtyřhvězdičková záležitost. Což podle mě není, ale rozhodně nelituji investovaného času. Česká komedie o čtyřech kamarádech, kteří si dřív představovali život jinak. Každý bojuje se svými démony a každý hlavně bojuje jinak. Film docela hezky ukazuje jak rychlá, zmatená a divná je dnes doba. Taky o miskomunikaci, cílech, hodnotách a samozřejmě vztazích. Čekal bych více "úkolů", aby byl film více jako komedie a méně jako drama. Přesto jsem se bavil a mohu film pochválit hlavně za obsazení. Čermákovi přicházím pomalu na chuť, Švěhlík je neodolatelný jako vždy, ale nejlepší je opět Hofmann. Po Známí neznámí (2021), další fantasticky zahraná role. Hofmann začíná být jedním nejlepších českých herců současnosti. Jen ten konec je teda dost temný. Ale k vyznení filmu to asi patří. (65 %) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Jakožto naprosto vhodná charakteristika tohoto škvárku se mi celou dobu projekce honily hlavou slova Mika Pattona, kterými na koncertech skupiny Faith No More obvykle uváděl plíseň Midlife crisis: „This one is for all with hemorrhoids tonight“. Prostě prvoplánově kýčovitá kokotinka o partičce hemoroiďáků, kteří dělají pičoviny, aby je tolik nebolely a aby je tolik nebolelo ani to, že s nimi dvacítky chtějí píchat už jen za prachy. Ovšem kokotinka, kterou se vcelku podařilo udržet mimo přitroublou trapnost tuzemské produkce pásových oparů, i mimo zoufalého prostituta Langmajera, a obsadit čtyřmi fajnovými, sympatickými opravdovými herci, tudíž vám to, kluci, to řitní krvácení, poruchy erekce ani zvětšující se temenní lysinu a kouty nijak zvlášť nezhorší. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

To se takhle sejdou 4 kamarádi na třídním srazu, je jim všem kolem 40ti let a chovají se, jako kdyby jim bylo 6 roků. A já měla pocit, že mě stroj času vzal do doby Poledňákové, kdy všichni muži – bez ohledu na věk – zůstávali pořád „roztomilými kloučky“. Akorát, posun tam byl u žen. To nebyly poledňákovsky moudré a chápající maminky (i když jedna taková aspirantka na Gándhího cenu tam byla taky), spíš byly uštvané, vyděšené, naštvané nebo vlezlé. Zápletka nedává smysl a vedlejší peripetie většinou taky ne, dramatická vsuvka do tohoto typu filmu nepatří a ještě to podrazily výkony adorovaných herců, kteří však neumí v žádném filmu zahrát jinou polohu než věčnou nasupenost. Takže tady taky nic jiného nepředvedli. SHRNUTÍ: Kterak ze sebe dobrovolně udělat pitomce, abys vyhověl svým spolužákům ze střední… Aha, no jo vlastně… Takže udělat ze sebe pitomce asi není pro hrdiny příliš velká námaha. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Patrik Hartl očividně není jen talentovaný pisálek a člověk který se rád směje, ale i schopný režisér. Filmový přepis jeho vlastního bestselleru 'Prvok, Šampon, Tečka a Karel' je na první pohled taková ta klasická česká komedie o krizi středního věku, která jede dle předem danýho schématu, má lacinou dramaturgii (byť rozpočet přesáhl neuvěřitelnejch 40 melounů), a je záměrně určena pro specifickou diváckou cílovku. Samozřejmě, i tenhle snímek je jeden velkej stereotyp – jenže od těch nevkusnejch tuzemskejch braků se odlišuje tím, jak důvtipně využívá scenáristický berličky, příběhová klišé, epizodické vypravování, a motiv existenciální frustrace mužského pohlaví. K současným výplodům český kinematografie jsem mnohdy shovívavější, ale tady to ani kupodivu není potřeba, protože 'Prvok, Šampon, Tečka a Karel' naprosto neironicky má kvality plnohodnotný dramedie – za což v dobrým slova smyslu mohou i výkony sympatickýho ústředního kvarteta – a já jsem za to jedině rád, přestože jsem to za žádnou cenu nečekal. Skvělá oddechovka. Sledování v kolektivu výhodou. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nikdy se nezavděčíš všem a zejména české filmy v tom mají dlouhou tradici. Tady ale zas jednou svítí červená a přitom se nacházíme v rámci poklesle komediálního žánru. Tento film s malinko krkolomným názvem, na který si stále nemůžu zvyknout, je však vysoustružený k dokonalosti, přesně tak aby se smál celý sál. Což se dělo v hojné míře a ze začátku to na mě až tak dobře nefungovalo. Následně ale timing jednotlivých gagů fungoval více a více a v momentě, kdy Patrik Hartl zahrál na značně vážnější notu, měl mě úplně v hrsti. Hlavně, pochopitelně trochu nesourodá, čtveřice je vybrána naprosto dokonale, všichni herci perfektně pasují do svých archetypů a je opravdu obrovská zábava se na to koukat. Samozřejmě to v rámci kinematografie není nic extra hodnotného, ale musím to zkrátka zdůraznit u českého filmu, kdy jsem něco podobného cítil naposled u Žen v běhu. Deníček moderního fotra promine, vzal by si na bedra těžkou konkurenci, která jej uzemnila. Filuta Mádl ovšem pokryl obojí. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (27)

  • Natáčelo se také v Nemocnici Na Františku a v pražském IKEMU. (Winster)
  • V Prvokovi je celkem devadesát postav a režisér Patrik Hartl si přál, aby i ty nejmenší, které se mihnou plátnem jen na pár sekund, ztvárnili špičkoví herci. Z miniúloh si herci vybírali sami. (rakovnik)
  • Film obsahuje scénu, kdy je Prvok (Martin Pechlát) přijatý jako učitel do mateřské školy. Ředitelka mu dokonce řekne, že je vhodný kandidát, jelikož má pedagogické vzdělání. Ve skutečnosti ale postava Prvoka trpí vadou řeči a s tou by ho na pedagogickou školu a tudíž ani do mateřské školy jako učitele nepřijali. (Scelleton)

Související novinky

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

Reklama

Reklama