Reklama

Reklama

Obyčejní lidé

  • USA Ordinary People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh tří lidí, kteří se přestali slyšet. Režijní debut Roberta Redforda vyznamenaný čtyřmi Oscary.  Komorní příběh jedné zdánlivě „docela obyčejné“ středostavovské finančně zajištěné rodiny vypráví o komunikaci a schopnosti slyšet své nejbližší. Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené a spořádané matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Kde vlastně začalo trauma, které s chlapcem postupně na svých sezeních rozkrývá otcem doporučený psychiatr? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragedie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragedie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce. Právě tak se může proměnit jedna docela obyčejná rodina. Režijní debut Roberta Redforda, který vznikl podle románu Judith Guestové, je zároveň hereckým koncertem Donalda Sutherlanda, Mary Tyler Mooreové a Timothyho Huttona. V roce 1981 si odnesl celkem čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář adaptovaný z jiného média a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Kdybych si nepřečet všechny ty oslavný komentáře a nevěděl bych, že film dostal asi 10 oskarů, nejspíš bych to vůbec nedokoukal. Od první minuty začne nuda a ta přetrvá až do úplnýho konce. Občasný oživení přinesou akorát hysterický výlevy matky a nějaký ty návštěvy u cvokaře. Redforda mam docela rád jako herce, ale co jsem viděl filmy, který režíroval, tak mě to moc nebavilo. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Redford měl varlata z titanové slitiny, když si jako debut vystřihl takový kus. Skvostný, citlivě vedený snímek s bezchybnými hereckými výkony (Sutherland!). Obzvláště hezky a jemně byla postupně odhalována postava matky, egocentrického, středostavovského plaza, který váží každý problém svých blízkých hlavně otázkou "co na to řeknou sousedi?" ()

Reklama

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Výtečný film o (ne)porozumění a (ne)schopnosti naslouchat bližnímu. Svým tématem je nadčasový, má obecnou platnost a to zvláště v dnešní moderní uspěchané době. Klobouk dolů před výkonem Timothy Huttona. Moc se mi líbil závěr - žádný srdceryvný doják nebo snad velké usmíření se nekoná, v podstatě finální scéna naznačuje otevřenost příběhu a jeho možná východiska. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, co jsou tu někteří jedinci schopni psát. Pro mě je tento film jasně odpadová záležitost. Pokud se všechny filmy Robert Redforda nesou v tomto, nebo v podobném duchu, tak jako režisér prostě selhal, i když k němu jako herci určitý respekt v srdci nosím. Tenhle film je naprosto debilní a troufnu si říct, že to nebylo jen tím mimořádně ubohým slovenským dabingem, ve kterém jsem měl tu smůlu film zhlédnout a slyšet. Ač jsem se snažil sebevíc, tak 2x jsem během filmu prostě spánku neodolal. Samozřejmě, že jsem poté film přetáčel směrem vzad, abych náhodou o něco nepřišel, i když tedy vlastně nebylo ani o co přijít. Vysvětlení proč má film takhle vysoké hodnocení a takhle nízkou kvalitu je prosté a skrývá se v čísle označujícím počet hodnocení. Film je určen asi pro velmi uzoučkou skupinku diváků, do které rozhodně nezapadám. A chce se mi říct, že jsem za to i nekonečně rád. Tímto k vám vysílám obrovské varování, že tenhle film obyčejný rozhodně není. Je neobyčejně debilní, a kdo ho ještě neviděl a snad se na to chystá, by se měl předem připravit na nejhorší, protože to nejhorší skutečně příjde. Přijde brzy a až do konce filmu se ho nezbavíte. ODPAD!!!!! ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Respektované a bohatě oceňované dílo. Poprávu. Nelehké rodinné drama, náročné dialogy, vytříbená režie a vynikající herecké výkony. --- Matku jsem prokoukl docela brzy. Podobný typ bezcitné a úzkostlivě konformní matky je v American Beauty. V obou případech jsem měl chuť vykopat hlubokou díru, šetrně je tam uložit, pečlivě zahrabat, a na místě vysadit nějaké hezky upravené květiny. A trávník, ovšem. Aby sousedi neřekli, že máme na zahrádce bordel; to bych byl v maléru. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (16)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama