foto

Mary Tyler Moore

  • nar. 29.12.1936
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 25.1.2017 (80 let)
    Greenwich, Connecticut, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pochází z městské části Flatbush v Brooklynu, kde se také 29. prosince roku 1936 narodila. Krátce poté se však její rodina přestěhovala do Californie. 

První první malý průlom přichází z kraje roku 1955, kdy se objevuje během tehdy velmi populární televizní taneční show THE ADVENTURES OF OZZIE & HARRIET. Od tance se brzy dostává k i hraní v detektivce RICHARD DIAMOND, PRIVATE DETECTIVE, slávu jí ovšem přináší THE DICK VAN DYKE SHOW, díky které získává svůj první Zlatý Globus a učinkování ve své vlastní show nazvanou jednoduše MARY TYLER MOORE. Ta jí přináší celonárodní úspěch a vtiskne jí ikonu ženy, jež si dokáže poradit nejen v pracovním, ale i osobním životě.  

Přesto se pouští se i do prvních filmových rolí, kde ztvární rozmanité - nejen komediální - charaktery. Mezi ty nejznámější patří zejména matka Timothyho Huttona v Redfordově výborné režijní prvotině OBYČEJNÍ LIDÉ, za který si právem odnesla Zlatý Globus a nominaci na Oscara nebo jako manželka Abrahama Lincolna v minisérii LINCOLN. A aby toho talentu nebylo málo, směřuje směr Broadway a za učinkování v inscenaci "Whose Life Is It Anyway? získává cenu Tony. 

Ačkoliv je třikrát vdaná Mary v Americe známou ikonou a silnou ženou, k níž vzhlíží již několik generací, její osobní život je plný tragédií. Od malička se musela potýkat s matčiným alkoholismem, předávkováním její nejmladší sestry v pouhých jedena dvaceti letech, smrtí jediného syna po náhodném výstřelu ze zbraně a krátce po třiatřicátých narozeninách jí byl diagnostikován silný diabetes. Přesto všechno se i nadále věnuje hraní, charitě a bojuje za práva zvířat.

Josef "X-Mac" Dintar-Keller

Herecká filmografie

Filmy

2009 Proti proudu
2005 Sněhový zázrak (TV film)
2003 Blessings (TV film)
Gin Game, The (TV film)
2002 Slečna Lettie a já (TV film)
Spolek machrů
2001 Podivný příběh rodiny Kimesových (TV film)
2000 Good as Gold (TV film)
Labor Pains
Mary and Rhoda (TV film)
1998 Kids Are Punny (TV film)
1997 Falešné svědectví
Odveta (TV film)
Reno Finds Her Mom
1996 Flirtování s katastrofou
Freccia azzurra, La
Ostudné vzpomínky (TV film)
1993 Uloupené děti (TV film)
1990 Poslední nejlepší rok mého života (TV film)
Thanksgiving Day (TV film)
1988 Lincoln (TV film)
1986 Jen mezi přáteli
1985 Finnegan Begin Again (TV film)
1984 Heartsounds (TV film)
1982 Šest týdnů
1980 Obyčejní lidé
1978 First, You Cry (TV film)
How to Survive the 70s and Maybe Even Bump Into Happiness (TV film)
1976 Mary's Incredible Dream (TV film)
1969 Change of Habit
Run a Crooked Mile (TV film)
1968 Dick Van Dyke and the Other Woman (TV film)
Don't Just Stand There!
What's So Bad About Feeling Good?
1967 Správná dívka
1961 X-15

TV seriály

2010 Nouzové přistání (TV seriál)
2008 Džungle rtěnek (TV seriál)
1998 Zlatá sedmdesátá (TV seriál)
1995 Zprávy z New Yorku (TV seriál)
1988 Annie McGuire (TV seriál)
1985 Mary (TV seriál)
1979 Mary Tyler Moore Hour, The (TV seriál)
1978 Mary (TV seriál)
1970 Mary Tyler Moore (TV seriál)
1961 The Dick Van Dyke Show (TV seriál)
1960 Overland Trail (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
1957 Richard Diamond, Private Detective (TV seriál)

Dokumentární

2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
2004 Greatest Canadian, The (TV seriál)
2002 Life Behind Bars - vyp.
Mary Tyler Moore Reunion, The (TV film)
She Turned the World On with Her Smile: The Making of the 'Mary Tyler Moore Show'
2000 Intimate Portrait: Betty White (TV film)
1998 CBS: The First 50 Years (TV film)
Three Cats From Miami and Other Pet Practitioners (TV film)
1997 Intimate Portrait: Mary Tyler Moore (TV film)
1995 Hollywood's Most Powerful Women (TV film)
50 Years of Funny Females (TV film)
1991 Mary Tyler Moore: The 20th Anniversary Show (TV film)
1981 Making 'M*A*S*H' (TV film)
1976 Bolshoi Ballet: Romeo and Juliet, The (TV film)

TV pořady

2012 Betty White's 90th Birthday: A Tribute to America's Golden Girl (TV pořad)
2008 60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2004 TV's Greatest Sidekicks (TV pořad)
2002 TV Guide 50 Best Shows of All Time: A 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
2001 The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1998 The 25th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Second Annual Comedy Hall of Fame, The (TV pořad)
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 WrestleMania VI (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 I Love Liberty (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 34th Annual Tony Awards, The (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 The 28th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1974 The 26th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1971 The 23rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1964 The 16th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1957 The Eddie Fisher Show (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1970 Mary Tyler Moore (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace