Reklama

Reklama

V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt... Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. (Cinemax)

(více)

Recenze (88)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že když dostanu chuť na nějakou tu dialogovou kvalitu a kupu životních mouder musím sáhnout po minimálně 50 let starým filmu. Samozřejmě existujou i dneska určité vyjímky, ale rozhodně nemám šanci dostat Paula Newmana v životní formě. Hud je pěkně hutné drama z rančerského prostředí. Scénu při které je utraceno velké stádo dobytka z hlavy už nikdy nedostanu. 80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Neveselý rodinný southern drama, v ústřední roli je pro Hollywood nezvykle záporná postava. Newman jako syn, co se nepodařil, sobec bez zásad a bez respektu. Bavilo mě čekat, zda se ve finále pochlapí a nebo prokáže jen jako sráč. Důležitý kontext na pozadí: konec rančerský romance, přichází čas mechanizace a velkých ropných peněz. "It is effective in drawing a stark contrast between rudderless Hud and his principled father; where the west was and where it is going." (Cine-file) ♪♫ ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Další z perfektních rolí Paula Newmana a další z mnoha rebelujících postav, které ztělesňoval prakticky po celou dobu své herecké kariéry. Hud je nádherně natočený, westernově laděný příběh, z 60. let minulého století. Děj filmu, který se odehrává na ranči, není příliš optimistický, protože se v něm řeší například pokus o znásilnění, rodinné problémy či epidemie, která postihla stádo krav. Tradičně bravurní Newman zde září jako obvykle. Chvíli to sice trvá, než Huda a jeho chování divák alespoň trochu pochopí a přijme, avšak pokud tento černobílý kousek zhlédnete, tak je jisté, že na tuhle postavu jen tak nezapomenete. Jedna z nejkontroverznějších kreací velkého Paula a skutečně podařený snímek, který má styl a šmrnc. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Rodinné drama o střetu tří   generací nad společným rančem ve westernových kulisách (ale western to jinak naštěstí? vůbec není)  byl dobrý nápad. Ale až na dvě drsnější a zajímavější výměny názorů mezi otcem a synem  je to stále takové monotónní. A z dnešního pohledu se mi to zdálo až  černobílé. Prostě jasně víme, že ten Hud je ten zlý a tak to je.  Nejzajímavější postava tak zůstavá ta třetí nejdůležitějšší a to mladý snaživý synovec lavírující mezi obdivem ke starému dědečkovi a odvážnému úspěšnému strýci. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Martin Ritt je mistr přes vykreslování charakterů postav a u Huda neudělal výjimku. Ačkoliv se jedná trochu o jednotvárný western se špetkou stereotypních pasáží, idylka farmářského života působí velmi příjemně. Paul Newman v roli nafoukaného syna je vynikající, tyhle role mu jdou na jedničku, podobně jako v tomto filmu. Zápory tu jsou, ale já se i přes to nadmíru bavil. 75% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Vedenie Paramountu bolo s filmom nespokojné. Prišlo im, že je príliš tmavý a nepáčila sa im čiernobiela kinematografia a Hudova (Paul Newman) absencia výčitiek svedomia a nezmenené správanie. Dokonca uvažovali o odstúpení od projektu, ale Ritt ich presvedčil, aby film vydali bez výrazných úprav. Film sa potom stal 19. najlepšie zarábajúci film roka. (Arsenal83)
  • V rámci přípravy na svou roli Newman několik týdnů pracoval na ranči v Texasu jako honák krav. (Mikino00)
  • Postava Hudovej (Paul Newman) manželky z románu bola vo filmovom spracovaní eliminovaná. (Arsenal83)

Reklama

Reklama