Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ale jo, líbilo se mi to víc než Snyderův remake. Zombie sice působí směšně a zub času zapůsobil snad na všech složkách snímku, přesto se svšak jedná o velkou zábavu. Velmi se mi líbil hudební doprovod, jen je v některých scénách až příliš výrazný, dobrý byl též scénář, jen některé scény - i když nejsou nudné - by klidně mohly být vystřiženy. Začátek se odehrává ve velkém tempu, seznamujeme se s hrdiny a musím se přiznat, že tahle herecká sestava mi vyhovovala, bavil jsem se do té doby, než se do obchodního domu přiřitila partička motorkářů, jejich řádění narušovalo doposavadní tempo snímku a prostě se mi tam vůbec nehodili, ještě že jejich náštěva neměla dlouhé trvání. Takže u mě rozhodně spokojenost, nečekal jsem, že to po letech bude až tak zábavné. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Mám tu director's cut verzi a to je možná ten hlavní problém. 139 minut je opravdu strašně moc na to, aby mě ten film hodně dlouhou dobu nudil. Spousta scén je natahovaných, v mnohých se skoro nic neděje. Sestříhané na hodinu a půl by to bylo mnohem silnější. Je pro mě trošku zklamáním to, že po naprosto výborné a kulervoucí Night of the Living Dead je přímé pokračování tak slabé. Z celé ...of the Dead série mi to přijde jako naprosto nejslabší díl, který mi spíše připadá, jako by si na něm Romero se Savinim zkoušeli, co všechno jde se zombíky udělat a přicházeli jak na to, co by vypadalo nejlépe. prostě, že se Romero jen cvičil pro další díly. Uznávám, že to má sociálně-kritický rozměr (velmi příjemný a zajímavě rozvíjený) a na některých zombících jde vidět dobře odvedená práce (masky, charakter atd.) - např. kršnovec/budhista mě fakt bavil, ale to je tak všechno, kromě toho mi ten film připadá hrozně prázdný, bezduchý a bezobsažný. Nájezd motorkářů na obchoďák je naprostá tragédie (i když si užijeme Toma Saviniho - ten chlap snad nestárne!) a scény s dorty jsou opravdu velmi iritující až nechutné. Ještě že Romero natočil další, mnohem lepší díly. A nikdy bych nevěřil že to napíšu, ale v tomhle případě to asi udělat musím - díky za remake. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pozerať Dawn of the dead v časoch novoročných výpredajov má podobné kúzlo, ako sledovať na Štedrý deň Tri oriešky pre Popolušku. Romerov film je presne opačný, ako jeho zombies. Čiže akčný, má tempo a je premýšľavý. Okrem hlavnej, dosť jasnej paralely, pridal zopár výborných režisérskych nápadov, ako napríklad hlavne zbraní, mieriacich na kameru. Je to jasné, aj diváci sú obete konzumu. Ďalej strielanie do dverí, z ktorých vyjdu nemŕtve deti, keď si nemôžeme byť istí, či už boli skutočne mŕtve predtým. Alebo boj, vyplývajúci z nárokov na "dobyté" územie. Pri sekvencii, kde televízny hlásateľ vysvetľuje príčinu chovania zombies s prestrihmi do obchodného domu, sa musel každý divák vynikajúco zabávať. Videl som DC, ktorý stráca možno trochu v určitých okamihoch tempo, takže potenciálnym divákom doporučujem skôr pôvodnú verziu. Už nikdy nebude pohľad na nakupujúcich v obchodných centrách rovnaký:). ()

MikeCool odpad!

všechny recenze uživatele

I když vezmu v potaz rok natočení, je to nehorázně kýčovitá kravina! V 70.letech se vrhnout na dvouhodinový zombie horor byla dost velká odvaha, která se v tomhle směru nevyplatila. Když přehlídnu směšnost snad každé druhé scény, přišlo mi trošku naivní, aby se přeživší, kteří se schovávají v budově před zombíky mezi sebou navzájem pozabíjeli (viz. motorkářský gang, či co to mělo znamenat). Remake Úsvitu mrtvých z roku 2004 je pravým opakem, tam šlape vše tak jak se mi to líbí, ale tento původní snímek z roku 1978 byl na mě trošku moc. Omlouvám se všem, kteří toto považují za kult. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Otevřeně řečeno, na to, že se jedná o uctívanou klasiku svého žánru, jsem na velkých rozpacích, i když bůhvíjak vysoká očekávání jsem věru neměl. Prvotním problémem je samotný námět, protože zombie mě jednoduše neberou - ani v literatuře ani ve filmu. Tím hůř v této podobě, protože Romerův film vůbec, a to ani v nejmenším, v mých očích nefunguje jako horor. Objevuje se v něm několik nechutných scén pojídání vnitřností, které snad působí i dnes odpudivě, ale určitě ne strašidelně. Pomalu, nemotorně se pohybující nemrtví ve mně jednoduše nevyvolávali pocit ohrožení a dost dobře jsem nechápal jejich vzrůstající převahu. Po celou dobu sledování mi přicházela na mysl scéna boje se strašlivým králíkem, který masakroval nebohé rytíře v parodickém snímku Monty Python a Svatý Grál. Vzbuzovalo to ve mě zkrátka tuto asociaci. Proto na mě snímek nemohl fungovat. Dobrému dojmu neprospěl ani mizerný dabing, který byl zvlášť odbytý ve scénách v televizním studiu. Pokud nepůsobí Úsvit mrtvých jako horor, je možné ho do jisté míry akceptovat jako podobenství postkatastrofického světa a kritiku konzumní společnosti. Film nastartoval tradici, kdy se děj odehrává v prostředí velkého supermarketu, na kterou později navázala řada dalších úspěšných snímků. Jenže i tady je problém s celkovou délkou, hluchými pasážemi a psychologií postav.. Celkový dojem: 40 %. Snyderův nedávný remake považuju za výrazně funkčnější a působivější filmový kousek. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Tom Savini si zahrál zombie, která rozbila okno náklaďáku ve scéně s Rogerem. (Chatterer)
  • George A. Romero několikrát řekl, že zombie chůze Davida Emgeho je jeho vůbec nejoblíbenější. (Chatterer)
  • Myšlenka na vznik filmu vyvstala Romerovi na mysli při návštěvě právě dokončeného obchodního domu Monroeville Mall, kam jej pozval jeho kamarád Mark Mason. Ten se mu při procházení komplexu mezi řečí zmínil, že by to bylo skvělé místo k přečkání katastrofy. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama