Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer 3
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer 3

Recenze (141)

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Velkým problémem Rodu draka je fakt, že se rozhodl pro tentýž formát jako původní Hra o trůny. Vzhledem k častým časovým skokům to ale díky tomu nefunguje, jelikož se postavy nevyvíjí organicky. Původní seriál pochopitelně adaptoval knihy a kvůli věku herců zvolili přístup, že jedna série se odehrávala vždy během jednoho roku. Zde však došlo k tomu, že po jedné epizodě máme skok půl roku, pak další dva roky, deset let a šest let. Postavy stárnou, mění se představitelé (u některých ne) a díky tomu se z nich stávají akorát schematické figurky. Komplexita charakterů tak v Rodu draka bohužel chybí a časové skoky mohou také za to, že i jednotlivé pasáže v příběhů odpovídají nějakému schématu, kdy jsou navíc vyhrocené, aby se postavy bez vývoje mohly alespoň někam nasměřovat. Vlivy globalizace v podobě Velaryonů nebudu komentovat, to nebyl úplně zdařilý krok. Příští řada snad již bude fungovat bez většího skákání v čase, aby postavy i zápletky fungovaly, jak mají. Poslední tři díly ukázaly, že plynulá návaznost příběhu rozhodně sluší a seriál i víceméně zachránily. Hodnocení: 70 % ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prolog k Tanci draků není sice dokonalý, ale připomíná GoT v těch lepších letech. Až na někdy podivné panoramatické krajinky to vypadá skvěle i je to příjemně zrežírované. Opět je tu snaha o nečernobílý svět, ale jelikož to máme jen dvě strany, tak jedna poměrně jednoduše vyznívá jako ta dobrá a druhá jako ta špatná. Jen pár postav bylo vyobrazeno během seriálu pouze jedním hercem/ečkou, a tak se k nikomu nevytvoří úplně vztah, spíš jen lehké sympatie. Je to jen úvod a ten málokdy strhne, ale pokud tvůrci dostanou ještě větší rozpočet do budoucna, tak nás bezpochyby čekají úžasné věci. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Dobrá práce. Ani maličko mi nevadilo, že se nikam nespěchá - spíše naopak. Postavám jsme se dostali pod kůži a tohle je evidentně dlouhodobá zakázka, tudíž ta hromaděná atmosféra a vnitřní napětí, které byly v posledních epizodách nonstop hmatatelné, se určitě bohatě splatí. Znepokojuje mě vlastně jen to, že když už se tvůrci rozhoupali k větší akci, většinou to vyústilo v nedotažený a uspěchaný (Daemon vs Krabák), popřípadě jen hloupý zvrat (drak v předposlední epizodě). Sviňáků se tu ale schází dostatek, a byť mě zatím žádný nebaví tak jako Malíček (Hra o trůny byla celkově z pohledu charakterů jinde), na clash v druhé sezóně se moc těším. A vše navíc korunuje chvályhodný feministický tón, který tomu dodává dříve nepoznaný rozsah a dokonce i nějakou historickou hodnotu. 80 % ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rod Draka byl jedním z nejočekávanějších seriálů roku. A čekání se vyplatilo. Návrat do Západozemí se povedl na výbornou a divák, který byl zklamaný po závěrečné 8. sérii Hry o trůny bude u Rodu Draka s nadšením sledovat tuto show. Největší kritika padá na nudný děj, skoky v čase a na tmu v některých scénách. Osobně můžu říct, že mě tyto komentáře dokáží rozesmát, protože takhle skvěle napsané dialogy, výborně napsané postavy nemá ani náhodou takový Prsteny moci, které lidé s Rod Draka srovnávají. Ano skoky v čase možná jsou trochu na škodu, postavy jsou dalším a dalším dílem starší a tak se přeobsazují herci. Na tyhle věci si, ale divák bude muset zvyknout, protože 1. série slouží jako výstavba pro budoucí dění. Co se týče tmy v některých scénách můžu za sebe říct, že je to možná zbytečně tmavý, ale já, který seriál sledoval v noci jsem s tím neměl proto žádný problém, ale ve dne to bude horší koukání o tom žádná. Největší chválu si zaslouží herci. Každý podává přesvědčivé výkony. Matt Smith v roli Daemona Targaryena si dokáže seriál ukrást pro sebe aniž by promluvil. Mladá Milly Alcock jako Rhaenyra, dcera krále Viseryse odvedla skvělou práci. Můj největší respekt si, ale zaslouží Paddy Considine v roli Viseryse. V jedné epizodě předvede takový herecký výkon, že o budoucím vítězy Emmy je již rozhodnuto. Stanice HBO potvrdila, že jde o jednoznačného krále, co se týče televizní produkce. Kinematografie Rodu Draka je fantastická a vedle tohohle vypadá Hra o trůny jako levnější podívaná. Efekty jsou na vysoké úrovni a scény na dracích jsou každým dalším dílem lepší a lepší. Jedna sekvence s draky bere dech. No a nesměl bych zapomenout na skladatele Ramina Djawadiho, který po 8. sériích Hry o trůny předvedl, že ještě má co nabídnout. Djawadi je pro Hru o trůny stejně důležitý jako John Williams pro Star Wars. Rod Draka je pro mě osobně jeden z adeptů na seriál roku. 9/10 ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele

Vážně nerozumím místnímu nadšení. Do doby než Criston Cole rozdrtil hlavu milenci Laenora se příběh vyvíjel zajímavě, poté ale působyl pouze dojmem, jako by někdo náhodně vytahoval kartičky se scénami z latinskoamerické telenovely a skládal je za sebe, charaktery postav se měnily jako nálada osoby s bipolární poruchou a tak jako u nového LOTRa spousta z nich postrádala charisma. Do toho navíc mnohdy přetmavenené díly, tak jako u konce GOT, ze kterých mě upřímně boleli oči. No, druhou sérii asi nemusím vidět. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • Mnoho scén z ulic Králova přístaviště bylo natáčeno ve španělském městě Cáceres, které bylo již dříve využito pro natáčení Hry o trůny (od r. 2011), počínaje sedmou sérií. (Arigato)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama