Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hudební komedie Jen ho nechte, ať se bojí, jejíž scénář byl napsán pro Luďka Sobotu a jeho spolupracovníky z divadla Semafor, je příběhem hudebního skladatele Aleše Brabce, který pro tvorbu zdánlivě potřebuje zvláštní atmosféru vyvolanou šokem... (Bontonfilm)

Recenze (169)

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Ten nepřemýšlí, ten čumí.“ Komedie se zpěvy, kde hraje geniálního muzikanta Sobota a partnerku mu dělá Vondráčková, no kdo tohle mohl vymyslet, to nechápu. A co už vůbec nechápu, proč dali tvůrci tak velký prostor milostnému tokání téhle nesourodé dvojce, když je to bez chemie, legrace, prostě beze všeho. Písničky jsou úplně mimo a jsou do příběhu vtlačeny trochu násilně. Zbytek příběhu tvoří mizerný Sobota, který je všechno, jen ne vtipný, a jeho přeříkávání jsem se přejedl už po deseti minutách, ale trpět jsem ho musel celých devadesát minut. Ale i ostatní postavy nejsou nic moc, Nárožný, Menšík, Vondráčková i Šimek jsou toporní a bez energie. Hlavní motiv příběhu se strašením nakonec vyzní do ztracena. Jen dobový Krumlov bez turistů se mi docela líbil, ač se vyskytuje jen v úvodu. ()

Potjoc 

všechny recenze uživatele

Ze starých českých komedií (pokud nepočítám ty bláznivé komedie typu "Slunce seno") je to absolutně jediný film, který se mi líbil a vůbec jsem pochopil pointě. Protože mělo zajímavou zápletku o tom, jak v napětí se dělá dobrá tvorba. Jinak je to ten typický český film, kvůli jejichž pomalém tempu a samých debat, mám s takovými filmy problém s pozorností už od dob, kdy jsem většinu hraných filmů pochopil, i když jsem se na ně nedíval a měl je jen jako kulisu. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Miluji semaforskou éru Miloslava Šimka, Luďka Soboty a Petra Nárožného... Doopravdy miluji. Tenhle film ale milovat nebudu. Je totiž velice znát, že Šimek ani Sobota (Nárožný moc nepřispíval ani do divadla) na scénáři nijak zvlášť nepracovali a nemohli mu vtisknout tu pravou osobitou drzost. A tak to smutně dopadlo. Humor občas je, ovšem pohříchu slabý, a to nejlepší přijde až v závěru s hořícím domem, kdy Helena Vondráčková zmizí z obrazu, Sobota v klidu piluje finální melodii a Šimek s Nárožným probíhají plameny s urvanou okapovou rourou. To jsou velmi divadelní a velmi "jejich" momenty. Kdybych měl vyzdvihnout ještě něco dalšího, pak snad jen hravý text druhé písně, který určitě napsal Jan Vodňanský ("Nemluvte za jízdy s řidičem, o ničem, o ničem, o ničem..."), a dialog ředitele Soukupa a jeho ženy pozorující skladatele Brabce: "Co vůbec dělá?" - "Sedí a čumí." - "Možná přemýšlí." - "Ten výraz tomu neodpovídá." ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Scénáristický nápad vytvořit příběh o hudebním skladateli, který píše hity jen v okamžiku, kdy je k smrti vyděšen, je zábavný a netradiční. Obsazení Luďka Soboty a Heleny Vondráčkové do hlavních rolí působí na první dojem dost nesourodě, ale nakonec nevadí, i proto, že Vondráčková je docela slušná herečka a Sobotovu sterilně koktavou nesmělost vyvažuje drsnost a vtipnost tria Nárožný, Šimek, Menšík. Co je však na hranici snesitelnosti, to jsou samotné písně, které hudebník pod nátlakem skládá. To se fakt nedá poslouchat a úsměv pobavený se rychle mění v útrpný. Samohrajková primitivní hudba je navíc doplněna ještě tupějšími texty (nejstrašnější je asi ta, v níž hnije chmel, či co). Scéna, která pobavila: Mydloch (Nárožný) si sype z okna uhlí do svého kabrioletu, poté, co ho strčil cvičící Sobota:-) ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

Ceska hudebni komedie rezisera L.Rychmana, vypravejici o mladem nesmelem a neprubojnem hudebnim skladateli a o trampotach na ceste za pisnickami.Hrdina se nahodnymi a pak i zamerne organizovanymi zapletkami dostava do situace , ze sve pisnicky sklada vzdy po proziti nejakeho soku. Ale jednou se toto "sokovani " prezenea pak maji vsichni kolem co delat, aby vyvazli se zdravou kuzi. Filmovy tyden ! 1977. Nelibilo se mi. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (26)

  • Brabec (Luděk Sobota) má v podnájmu, kde bydlí, na zdi podepsaný plakát české rockové skupiny Abraxas. (sator)
  • Scéna, kdy hoří dům, nebyla snadná. Museli být připraveny ústupové cesty pro štáb i herce. Scéna byla natáčena třemi kamerami najednou. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Název filmu Jen ho nechte,ať se bojí vysloví Petr Nárožný (Mydloch) ve 39. minutě filmu. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno