Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (369)

RHK 

všechny recenze uživatele

Obyčejný sportující student se dostává do soukolí smrtící partie tajných služeb a bohatého fašistického zubaře. Hodně pomalý rozjezd s příliš mnoha tématy, postupně však houstnoucí noir atmosféra a chápání souvislostí, výtečně vypointovaný konec a výjimečné herecké výkony Dustina Hoffmana a Roy Scheidera. "Je to bezpečné?" Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=OK26KtN99R4 ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film s Dustinem Hoffmanem. Ze začátku člověk moc neví, o co jde. Později ale vše začne dávat smysl a my se ponoříme do děje. Thomase navštíví jeh bratr v New Yorku. Ten je ale po chvíli zabit a Thomas neví, co se děje. Je zapleten do hry nacistického zubaře, který prahne po židovských diamantech. Začíná hra na život a na smrt. Povede se Thomasovi vyváznout ve zdraví? "Spolykej ty diamanty!" ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Neviem koľkí z komentujúcich čítali aj predlohu, ja som mal to šťastie si ju dať niekoľkokrát a je omnoho sugestívnejšia a brutálnejšia než film. Ten trestuhodne vynechal debatu Babe - Szell na tému "nie ste pre mňa tak celkom človek, milý Žid" a niektoré veci pozmenil preto, aby vyzerali dramatickejšie. Plusom je poctivo budovaná atmosféra štvanice a relatívna vernosť predlohe. 9/10 ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

0:00:00 - 00:30:15 - v klidu, v klidu, musím se trochu rozehřát, žádný spěch .... 00:30:15 - 01:30:15 -- tempo, kurva, tempo, jedeme, jedeme... 01:30:15 - 2:00:00 --- a teď všechno co ve mně je !! makeéééj ! jooo, já to dokázal ! ... nejlepší světový cílový čas na světě ! .. Maratónec skutečně svým pojetím připomíná maratónský běh, po rozehřívacím začátku nasadí skvělé tempo, které si udržuje až do samotného závěru a těch pár logických lapsů či zvláštních kliček scénáře se v tom úplně ztratí ( asi to byly občerstvovací stanice:) - pro mne tedy nakonec bezchybná klasika. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Docela fajn atmosféra New Yorku jako pekla na zemi ve kterém existují v podstatě jen zloději, vrazi, špioni, a přeživší holokaustu, a Roye Scheidera uvidím rád v čemkoli, ale ten příběh je zmatený a za vlasy přitažený nonsens. Zvlášť to finále je bolestivě debilní. Kvalitnějších sedmdesátkových thrillerů by se našly desítky. 5/10 ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Přestože hrál Dustin Hoffman doktoranda, bylo mu v době natáčení 38 let. (Kulmon)
  • Filmová hláška - "Je to bezpečné?" - byla zvolena jako 70. nejlepší filmová hláška přímo Americkým filmovým institutem. (Javert)
  • Hlavní roli měl hrát původně Al Pacino. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama