Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Vítr si nechal tichej smích, barevní ptáci ve větvích, co to má společnýho s láskou…“ Kdo by si nevzpomněl na nádherný titulní song – Verunčinu píseň lásky – z kouzelné pohádky Jak si zasloužit princeznu, kterou natočil podle předlohy „Šternberk“ Boženy Němcové režisér J. Schmidt... Teď už si ale pojďme vyprávět o třech synech rybářových, zrozených z obřích vajec. Ten nejmladší, Miroslav (P. Řezníček), má i nejlaskavější a nejsoucitnější srdce. To on si vybere toho nejubožejšího koníčka, on zachrání život sokolu, rybě, a nakonec i samotnému králi (J. Dulava, kterého uvidíme ve filmu v dvojroli také jako černokněžníka). A je to právě Miroslav, kdo má přivést králi ztracenou nevěstu – princeznu Verunku (L. Jelínková). Bude ale potřebovat mnoho sil a hodně lásky, než si své štěstí zaslouží… (Česká televize)

(více)

Recenze (142)

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry scenar zpracovany podle predlohy Bozeny Nemcove. Skoda hereckych vykonu, ktere jsou nejvetsi kankou na teto pohadce (Jelinkova, Reznicek, Dobry a predevsim Dulava v roli krale byl hodne spatny). Jine obsazeni, zapracovat na vyprave a trochu plynulejsi dej, urcite by se jednalo o vybornou pohadku. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplná pohádka. V některých pohádkových postupech exceluje, zatímco v jiných selhává. Možná záměrně, možná je to kouzlo nechtěného. Německá produkce byla vždy taková jakási odlidštělá, chladná, strohá, tak snad proto... Nejvýrazněji ji totiž chybí vřelost. Možná je to špatným ripem, ale je natočená v chladných barvách a s vysokým kontrastem. Také lidské vztahy se nepovedlo převést na obrazovku. Ani ty záporné, ani ty kladné. Snad ještě tak vztah chůva (matka?) a král, možná Jaroslav (Miroslav? - to byla opravdu veliká chyba filmu, to se nedá odpustit) a Verunka, ale i tak, Miroslav hrál celou dobu jako robot. Nebyl vykreslen jako člověk. Možná proto, že se člověkem stal až po zkamenění svých pobratimů? Naopak jistá osudovost a fatalita, celkem jasné rozdělení dobra a zla, Mont Saint Michel, scéna se stádem koní či krásné lokace u rybníka, uvěřitelní rodiče a férovost jednání čaroděje, to jsou devízy. A krásná píseň Ivana Hlase, vedle Gottova Ptáčka možná nejikoničtější píseň české pohádky (byť má až příliš poetická nebo spíš nicneříkající a prázdná slova). Dětem se ale tato pohádka spíše líbit nebude. ()

Reklama

Finskej 

všechny recenze uživatele

Nedoceněná pohádka :-) Dulava má hrát krátkozrace opatrnického krále a hraje ho sakra dobře a Blanka Bohdanová v roli přehnaně opatrnicko-protektivní chůvy skvěle sekunduje. A že Jiří Langmajer, je-li mu dána role záporáka, dobře zahraje záporáka, to se taky dalo čekat - ovšem že bude mít do páru stejně slizkého Karla Dobrého, to je další bonus. Zkrátka, v této pohádce je hlavní záporák nikoli akční hrdina, ale jen pronajímatel záporáků druhých čili vezdejších - a všichni dotyční to zvládli. Je to sice poněkud neobvyklá stavba, ale funkční a míra nepochopení mě poněkud překvapuje :-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že je také nějaká princezna Verunka, ale jinak se bohužel jedná o pohádku, která je taková podivná. Je trochu bez nápadu, a i když se to snaží trochu ozvláštnit, nějak se nedostane nic, co byste očekávali. Hlavní krasavec a hrdina není nijak skvělý, na princeznu se příběh moc nesoustředí. Škoda, je docela hezká. Dulava ve dvojroli to nezachrání. Rozpaky, to je to, co ve vás po téhle pohádce zůstane. Některé věci by měl člověk vidět jako dítě, já jsem se bohužel k téhle pohádce nikdy dřív nedostal, aby mě mohla případně ovlivnit. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení je dnes velice shovívavé a to hned z několika důvodů, na Verunku a Miroslava se mi pěkně koukalo, bratři byli povedení vyčůránci, čaroděj se mi líbil (víc než král), Verunčina píseň lásky je půvabně melodická a za ten závěrečný záběr (fotka do NatGeo), který mi vykouzlil úsměv na rtu, přihazuji hvězdičku navíc. P.S. Rybář si přál syna. A měl tři. To mě přivádí k myšlence, že se zřejmě povede jeden chlap ze tří. Proč by jinak dostal tři vejce? ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • V němčině se film jmenuje "Die verschwundene Königstochter", což lze přeložit jako "ztracená princezna". (Janek2002)
  • Tvůrci pohádku natáčeli v nádherných exteriérech v Ploskovicích, u Koněprus, na Křivoklátě a také ve Francii, poblíž kláštera Mont Saint Michel. Dále se filmovalo i u Lysé nad Labem na rybníku Řehačka. (milaneg)
  • Při scéně, kdy ukazují pevnost, kde je princezna držena černokněžníkem, si lze v rohu všimnout, že před pevností vlají vlajky, konkrétně řecká a švýcarská. (korinek)

Reklama

Reklama