Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Vítr si nechal tichej smích, barevní ptáci ve větvích, co to má společnýho s láskou…“ Kdo by si nevzpomněl na nádherný titulní song – Verunčinu píseň lásky – z kouzelné pohádky Jak si zasloužit princeznu, kterou natočil podle předlohy „Šternberk“ Boženy Němcové režisér J. Schmidt... Teď už si ale pojďme vyprávět o třech synech rybářových, zrozených z obřích vajec. Ten nejmladší, Miroslav (P. Řezníček), má i nejlaskavější a nejsoucitnější srdce. To on si vybere toho nejubožejšího koníčka, on zachrání život sokolu, rybě, a nakonec i samotnému králi (J. Dulava, kterého uvidíme ve filmu v dvojroli také jako černokněžníka). A je to právě Miroslav, kdo má přivést králi ztracenou nevěstu – princeznu Verunku (L. Jelínková). Bude ale potřebovat mnoho sil a hodně lásky, než si své štěstí zaslouží… (Česká televize)

(více)

Recenze (142)

GIK 

všechny recenze uživatele

Hodně nepovedený málo strašidelný a zcela necharismatický černokněžník. Velice trapný malíř v podání Menzela. Z úcty ke známému režisérovi by to jeho "francouzsko" české koktání měli vystřihnout. Jinak se ale pohádka ubírá podle klasické šablony docela svižným tempem kupředu s několika vtipnými momenty, např. rostoucí vejce. Dobrý je závěr, kdy sice pomoc od zvířátek je už vyčerpána, ale kouzelník naštěstí dodrží své slovo. Povedla se rovněž hudba. Dulava by stačil jednou. ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Hej, lidi, vy nemáte rádi pohádky! Já osobně tuhle považuji za jednu z nejlepších. Ta písnička není to jediné, co je na té pohádce úžasné. Je to spletité a napínavé. Všichni jsme byli děti a pro mě jako pro dítě se to v porovnání s většinou ostatních pohádek jevilo jako úplná romantická dobrodružná fantasy. +teď jsem tu pohádku zas po nějaké době viděla a mám pocit, že se mi hned tak neokouká. A ta hudba je geniální. ()

Reklama

packa odpad!

všechny recenze uživatele

Pane režisére, jak mám rád vaše vynikající Vracenky, tak nesnáším tuhle příšernost. Proč jste proboha točil tak mizernej scénář? Jdete s kůží na trh, to vás ctí, ale já nicméně využiji svého svatého práva diváka a ten kožich vám řádně proklepu. Pohádka je hrubě nepovedená, absence byť i jen špetky humoru je sakra cítit. Režisér jste výborný, ale tento počin se vám hrubě nepoved. Vzhledem k historicky velmi vysoké úrovni české pohádkové tvorby vyžaduji, aby každý další počin byl obdobně kvalitní, jinak se jedná o .....a dost už s kritikou. Ovšem nemilostrdný být musím, proto ten odpad. ()

Nique 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, proč se mi ta pohádka vlastně líbí. Dulavův král je naprosto toporný, vůbec se princezně nedivím, že někoho tak nudného nechce. Ota Jirák sice hraje parukáře, ale zároveň mluví koně a orla, což mě vždycky dost mátlo. A také mě překvapovalo, že černokněžník nechal princeznu s Miroslavem z ostrova tak snadno uprchnout. Titulní písnička je nicméně úžasná, stejně tak i Jiří Menzel v roztomilé roli dvorního malíře. A velmi mě potěšil fakt, že princezna v této pohádce nenosí nesmyslně na hlavě korunku, tak jako v jiných pohádkách:-) ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Příběh o unesené princezně, držené někde neznámo kde černokněžníkem, má v sobě značný potenciál, ze kterého šlo podle mě vytěžit mnohem více. A tak je tato pohádka pouze lehce nadprůměrnou. Má velice jednoduchý, přímočarý děj, chytlavou písničku, pěkné záběry a moc se mi líbily ty tři vejce na začátku, ze kterých se vyklubali tři bratři. Naopak ji sráží herecké výkony všech herců, především dvojrole Jaromíra Dulavy. Jako král byl strašný, ale jako černokněžník ještě horší. Coby hlavní záporná postava by neměl hrát tak nevýrazně, bez emocí. Přišlo mi to, že přišel před kameru, odvykládal text a zase šel. [3329. hodnocení, 122. komentář, 52%] ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Při scéně, kdy ukazují pevnost, kde je princezna držena černokněžníkem, si lze v rohu všimnout, že před pevností vlají vlajky, konkrétně řecká a švýcarská. (korinek)
  • Tvůrci pohádku natáčeli v nádherných exteriérech v Ploskovicích, u Koněprus, na Křivoklátě a také ve Francii, poblíž kláštera Mont Saint Michel. Dále se filmovalo i u Lysé nad Labem na rybníku Řehačka. (milaneg)
  • Pavel Řezníček se v úvodu pohádky představí jako Jaroslav. Během filmu se ovšem jméno jeho postavy změní na Miroslav. (Nine)

Reklama

Reklama