Reklama

Reklama

Září 1971. Spojené státy prohrávají válku ve Vietnamu. Roland Bozz je odveden a nastupuje do armády. Je to však neukázněný voják, který nerespektuje žádnou autoritu. Spřátelí se s dalším rekrutem, Jimem Paxtonem, ctižádostivým spisovatelem, který si své vojenské zkušenosti zaznamenává do deníku. Na rozdíl od Bozze se Paxton přihlásil dobrovolně. Po nástupu na výcvik jim velitel roty, kapitán Saunders, vysvětlí, že každý voják, který projde výcvikem ve Fort Polk, bude následně poslán do Vietnamu a že jakékoli jejich politické názory na válku, jsou irelevantní. Bozz má dobré znalosti vojenských předpisů a najde způsob, jak by se někteří vojáci mohli dostat z armády – například vojín Cantwell, protože má děti a ke všemu také postiženou manželku nebo vojín Mitre, nastoupil do armády, aby dokázal okolí svou mužnost, ale ukáže se, že je nervově labilní. Bozzovo přirozené vedoucí schopnosti a otevřenost vůči velení mu nakonec vynesou titul velitele čety. Je zde však i vojín Wilson, rasový fanatik a rozeštvávač, který ostatní neustále ponižuje. Bozz se s ním dostane do rvačky a snadno ho porazí, čímž si však vyslouží Wilsonovu neutuchající nenávist... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

Shit 

všechny recenze uživatele

U mě se tento film rozhodně neřadí na první pozici mezi Sumachrovými filmy, u mě stále vládnou volný pád, telefonní budka a 8mm. Stejnětak se to nemůže rovnat s olovenou vestou, ale naštěstí Tábor tygrů je brán ještě z trochu jiného úhlu než právě zmiňovaná Olověná vesta a to je jen dobře, hlavně nedochází k žádnýmu napodobování. Tábor tygrů stojí sám na vlastních nohou a na celkem originálním příběhu, sice mě až zas tak moc nezaujal, ale mezi filmy se zaměřením na výcvikový tábor se řadí mezi ty nejlepší. Největší hvězdou filmu je bezesporu Colin Farrell, zastiňuje všechny ostatní a to i když tam rozhodně nejsou do počtu a hrajou na hranici svých možností, ale Colin je prostě ještě lepší. Jedná se určitě o kvalitní film, ale nakonec jsem se neubránil pocit, že se nevyvaroval několika klišé ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Drama vzdáleně připomínající Četu, což je možná jeho handicap, protože Četa to není. Nicméně postava Colin Farrella je sympatická, byť malinko neuvěřitelná a viditělně vykonstruovaná. Nicméně i tak je to nadmíru kvalitní film, který člověka jednak udržuje neustále v napětí, a jednak dává nehlédnout do zakulisí výcviku americké pěchoty, který je ve skutečnosti snad přece jen méně drsný, než se zde předvádí. ()

Reklama

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Takový válečný - neválečný film. Divná kamera a režie dávají filmu dokumentární nádech. Mě takové pojetí přišlo spíše na škodu. Extrémně roztřesené záběry, velmi tmavé nebo naopak přesvětlené scény. Co bych naopak vyzdvihl, je scénář a hlavně Colin Farrell, který svým výkonem kvalitu filmu o dost zvedá. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Bravurní scénář, který lze stáhnout i z jeho válečného zasazení a pracovat s ním jako studií o tom, jak jednoduše se lze postavit autoritě, která od určité úrovně vám již nic nemůže vzít. Mobilizovaný Roland Bozz nedělá vůbec nic, co se po něm chce, pokud ano, tak jenom proto, aby dokázal nesmyslnost rozkazu v jeho doslovnosti, okázale dává najevo svoje opovržení nad celým válečným koloběhem, demoralizuje jednotku a zesměšňuje velení na počkání. Není to ale švejkovská postava nebetyčného rozkladače. Z Colina Farrella zde sálá to zhnusení a opovržení vším, co se týká armády obecně, ačkoli má naprosto ideální výbavu pro to stát se kariérním vojákem. Aplikace Tigerlandu lidem zahnízděných v nenaplňujícím zaměstnání plným kreténských doktrín by mohlo dokázat nadčasovost prakticky všech argumentů zde řečených. "Co nám můžou udělat, poslat nás do Vietnamu?" ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti, ale uvědomělý rebel Bozz letitému rčení příliš nevěří. Má vojenská zkušenost s výcvikovou buzerací mu dává nesměle za pravdu a nemohu zcela vyloučit, že jakoukoli válku bych, místo pohodičky v první linii, také raději prosouložil v hotelu, proflákal v base nebo aktivně proležel doma u televize. Mé, v podstatě pacifistické, oko zahlédlo mnoho lepších snímků o bojovém výcviku, ale asi žádný z nich nenáboroval do řídnoucích řad US Army tak málo nových zájemců o "perspektivní povolání". ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Pro dosažení větší autenticity se režisér Schumacher rozhodl natáčet na 16mm film místo pro Hollywood typičtějšího 35mm. Snímek díky tomu také částečně působí, jakoby byl skutečně natočen v 70. letech, do kterých je situován jeho děj. (Teabag)
  • Kniha D. Trumba vyšla i v Československu jako "Johny si vzal pušku" na konci 70. let. Byla dokonce natočena i jako TV inscenace v hlavních rolích s M. Peškem a P. Soukupem. (Robbi)
  • Brožovaná kniha, kterou Bozz čte na začátku filmu je "Johnny Got His Gun" od Doltona Trumbose. Jedná se o protiválečný román o mladíkovi, který v první světové válce přišel o obě ruce, obě nohy, zrak, sluch a řeč. Mimochodem též zfilmován samotným autorem knihy. (Bakllazaan)

Reklama

Reklama