Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

misterz 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood vo vrcholnej forme, hláškujúci a charizmatický Drsný Harry vlastne ťahá celý film. Tak nejak si predstavujem správneho policajta. Medzi riadkami je cítiť aj silnú kritiku spoločnosti, hlavne čo sa týka nefungujúceho právneho systému, to všetko pod maskou spravodlivosti a demokracie. Výborný snímok, môžem len odporučiť. 80/100 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Vytýkat tomuto filmu jeho fašizující sklony je hloupé. Vždyť je to sakra jen film. Řekl bych, že uctivého zacházení s násilníky je v reálném životě až až, tak proč neulevit fantazii, alespoň na filmovém plátně. Naopak mi ve filmu chybělo víc takového přímočarého jednání. Navíc, jak čas běží, je inspektor Callahan jen slabým odvarem následujících drsoňů. Když už bych chtěl filmu něco vytýkat, zaměřil bych se spíše na kvalitativní, než pseudomorální kritéria, třeba místy drhnoucí scénář, či ne úplně vychytanou kameru. Ale Callahan je v podání Eastwooda, tak zajímavá postava, že dokáže tyto drobné nedostatky překlenout. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stará klasika s C. Eastwoodom, ktorú som si po rokoch opäť rád pripomenul. San Francisco je nutné vyčistiť a k tomu je potrebný presne tento typ policajta-drsňáka s veľkou búchačkou. "Viem o čom premýšľaš..Vystrelil som päť či šesť krát. Vieš, v tom zmätku som spanikáril aj ja a úprimne neviem. Mal by si sa skôr spýtať, budem mať šťastie? ". 80% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý (až detinsky banálny) príbeh, ale skvelý Eastwood, geniálne hlášky (predovšetkým tá hlavná) a výborná hudba, ktorá dokresľuje atmosféru 70. rokov. Na Dirty Harrym je krásne vidieť, čím sa inšpirovali neskoršie akčné hity, ako Smrtonosná pasca, Smrtonosná zbraň či paródie s Leslie Nielsenom. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ta hromada masa dole na chodníku, to se moc těžko identifikuje, dokonce i když máte řidičák, tak vás nikdo nepozná." Harryho rozhovor se sebevrahem je naprosto vynikající, se starostou mu to taky jde a respekt k nadřízeným patří rozhodně mezi jeho silný stránky. Harry se svou největší ruční pistolí na světě zkrátka dělá ve správný čas, na správném místě díry do správnejch cílů, takže živnosti sklenářů, autoopravářů a psychologů v San Franciscu jen kvetou a mě to baví. Od chvíle, kdy poprvé nastoupil Harry do práce, prostě spím tak nějak líp. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Debralle Scott, která představovala mrtvou Ann Mary Deacon se v tomto ilmu objevila poprvé a odstartovala se její poměrně slušná filmová kariéra. Původně měl být záběr na její mrtvé tělo dosti blízký, ale v zimě se tolik chvěla, že musel být použitý vzdálený záběr. (Kulmon)
  • Město se filmem natolik nadchlo, že pro natočení scén se starostou dokonce dovolilo štábu používat skutečnou kancelář tehdejšího starosty Aliota. (ClintEastwood)
  • Umělou krev, kterou filmaři použili u první vrahovi oběti v bazénu, vytvořili specialisté ze studia SFX. Základem této směsi byl speciální olej, který bylo možné lehce odstranit, podobně jako vodní řasy. (Novalinda)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama