Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (293)

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne sa jedná o kultovú záležitosť. Z filmu dýcha atmosféra 80. rokov, neonové farby nočnej Prahy, soundtrack so synth-popovými hitmi od Vaša Patejdla či Banketu a hlavne ukážka že organizovaný zločin mal svoje počiatky už za komunizmu. Karel Augusta a Andy Hryc ako dvaja ústrední záporáci nemajú chybu rovnako ako niektoré hlášky. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

A já bláhová jsem si doteď myslela, že "Dávej, ber" je další hitovka Michala Davida... tady už není Vaculík ten roztomilý lamač dívčích srdcí, s Tofim ale vytvořili sympatickou dvojku mladíků, kteří byli podvedeni a se svými protivníky dokázali parádně zatočit. Nejlepší byly scény kolem pana kunsthistorika a jeho nábytku :). ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík vytvořili na plátně nejednou skutečné raubířské přátelství, aby za znění písní Michala Davida, pod režijní taktovkou ještě svéprávného Soukupa doháněli davy socialistických diváků k smíchu i k pláči. První díl Kamaráda do deště nezestárl a i přes jisté úsměvné situace vyplývající spíše z nostalgie na dobu téměř před dvěma desítkama let minulou jde stále o skvělou zábavu. Porevoluční druhý díl již naopak trpí všemi „tesnoporevolučními„ nešvary. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jasně žádnej Godard to není a Tofi s Vaculkou si herecky DiCapriem taky nemůžou tykat, ale má to v sobě super atmosféru konce osmdesátek, tady zabodovala zejména noční Praha a hudba. Obsahový punc super naivity dokáže docela dobře přebít kamarádský vztah Toma s Michalem, protože když je člověk až po uši v hovnech samotnýmu se z nich kolikrát hrabe těžce. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Dávej, ber - dávej co máš, co můžeš ... dávej, ber - třeba se svlíkni z kůže ... " ----- Impulzivní a trochu provokativní záležitost, na kterou jsem znovu podívala po předlouhé řádce let - a musím konstatovat, že námět nezestárnul, svého času nerozlučná dvojka lamačů dívčích srdcí Tofi & Vaculík funguje pořád na jedničku ... a co se týká provedení - na svou dobu docela odvaz. Pochopitelně zůstaly na svém místě i stylové růžové brýle. Díky nim lehce nabudete dojmu, že sice můžete znenadání (a nikoli vlastní zásluhou) spadnout do pořádného průšvihu, leč pokud se ve vašem okolí vyskytují nezištní a obětaví přátelé, není třeba házet pomyslnou flintu do žita, neboť nic není předem ztraceno. No ... patrně se budete muset spokojit s tím, že výše popsaným způsobem věci fungují převážně ve světě filmu - možná i proto, že v reálu vy ani vaši případní kamarádi obvykle nemáte po ruce příhodné páky - a řekla bych, že ani proměna společensko-politických poměrů vaše šance na úspěch nikterak nezvyšuje ... 3,5* ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Scénář vznikl už v roce 1985 ale natáčení se zpozdilo, protože tehdy Lukáš Vaculík, který měl o roli velký zájem, absolvoval vojenskou službu v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého. (Stocki)
  • Scéna, kdy si jde Michal (Sagvan Tofi) do tehdejšího obchodního domu Máj vyzvednout peníze ze záchodové nádržky, byla napsána podle skutečné události. (Stocki)
  • Ako autori filmu spomínajú, diéty k filmu bývajú rôzne a Karel Augusta, ktorý si zahral zloducha Kadleca, ju mal veľmi špeciálnu – zahŕňala iba jednu fľašu bieleho vína denne. Bolo tak logické, že bez dostatočnej výživy nepodával stopercentný výkon. Keď už sa zdalo, že sa v ten deň nič nenatočí, poslal režisér Soukup Augustu do šatní, aby sa napil. A išlo sa ďalej. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama