Málo známý ale docela zajímavý silně sugestivní příběh o jedné lidské tragédii a mstě, podle známé románové předlohy, nejspíš v době svého vzniku hodně okleštěné. Za výborného, na druhou stranu ale vyloženě hnusného Pivce, se kterého by si dnešní kaputalista mohl vzít příklad, dávám nakonec o jednu hvězdičku navíc, než původně. Zlý kapitalista a dělník-proletář. Aneb, jak nemáš peníze, nemáš naprosto žádného dovolání.(7.11.2010)

Co se týče filmových adaptací českého naturalismu, dopadl Čapkův-Chodův "Kašpar Lén,mstitel" určitě lépe než Šlejharovo "Kuře melancholik", rozhodně pokud jde o věrnost předloze. Tento snímek stojí především na hereckých výkonech R. Brzobohatého, I. Deváté a Jana Pivce, jehož Konopík je vydřidušská kreatura k pohledání.(28.6.2007)

na svou dobu celkem naturalistický snímek s působivou atmosférou, který se naštěstí vyhnul tendenčnosti, i když měl několikrát namále, uvítal bych delší stopáž, ale pro mě v každém případě dost výjimečná záležitost...(21.5.2007)

Velmi naléhavé a precizně natočené drama Kašpar Lén mstitel. Iracionální kroky Radka Brzobohatého zpočátku filmu jdou na vrub předloze Čapka Choda. Celým filmem se nese motto-Chudý nemá dovolání, no a tak je to prakticky dodnes. Jediný lék je být bohatý. Ovšem demokracie v našich zemích, byť špatná, určitý krůček již učinila. Bohu díky.(13.11.2011)

Poctivě natočena premiéra, skvěle hrajícího Radka Brzobohatého na filmovém plátně. Děj je celkem jednoduchý, což bych viděl jako plus na odpočinkový film. Je zde spousta známých herců ve vedlejších rolích (Filipovský, Růžek, Pivec, Skopeček...), kteří hrají také velmi dobře. Jediné co bych vytkl, je trochu "temnost" celého snímku. I když konec v podstatě vyznívá jako malý happy end. Jak jsem napsal, poctivá filmařina. U mně 70%.(7.11.2010)

Pochmurná atmosféra filmu a herecké výkony dokážou hned od začátku vtáhnout do děje a celou dobu držet, i když výsledná stopáž by mohla být delší a příběh ještě o něco napínavější. R.Brzobohatý hned ve svém první filmu naznačil, že bude patřit k osobnostem českého filmu. Z vedlejších postav mě zaujala role R.Jelínka jako slepého mladíka a hlavně M.Homoly jako pouťového vyvolávače, která silně připomíná jeho jinou roli vyvolávače lákajícího na předpověď budoucností pomocí počítače U.K. 120 ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), že by úmysl pánů Z.Svěráka a L.Smoljaka parafrázovat na tuhle roli?(18.1.2010)

Výborná řemeslná práce, co se týká dekorací, režie a kamery. Z některých scén mám z dětství trauma skoro doteď :). Film působí opravdu věrohodně a vzbuzuje ty správné emoce.(7.11.2010)

Moc hezký film pojednávající o realitě našeho světa.(10.11.2010)