Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tragickým hrdinou příběhu je mladý biolog dr. Petr Gabriel, čestný, pracovitý a slušný vědec, který obětoval veškerý svůj čas výzkumu léku proti infekční žloutence. Cestou na svou chatu se seznámí s pohlednou stopařkou Olgou, ale společně strávený večer zcela nečekaně končí tragicky. Když se totiž podnapilý Petr vrací na chatu poté, co svou novou milenku vezl do Kladna, srazí autem malého chlapce. Odváží ho do nemocnice, ale když zjistí, že chlapec cestou zemřel, zpanikaří a s vidinou ztráty práce, kariéry i dosavadního života ukryje tělo v malé jeskyni. Vzápětí vše ještě zhorší, když se pokusí svalit vinu na dvojici nevinných mladíků, kteří se v době tragické nehody vloupali do jeho chaty. Zpočátku vypadá jeho verze událostí nejen pravděpodobná, ale také podložená řadou důkazů i svědectví. Nejen Olga však záhy pochopí, že chlapce zabil on, i když neúmyslně. Také vyšetřovatel major Válek z pražské kriminálky má pochybnosti a dr. Petr Gabriel začíná chybovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý psychologický kriminální film, v němž nešťastnou náhodou vedoucí výzkumného oddělení P. Gabriel srazí autem desetiletého chlapce. Pachatel, jehož ztvárnil J. Kanyza, nedokáže unést vlastní vinu, ukryje tedy nebohou oběť v lese, pokouší se zahladit stopy a své provinění se snaží hodit na dvojici trampů, které přistihl, když se mu vloupali do chaty. Nepříjemnou komplikaci pro Gabriela představuje stopařka Olga (J. Jurištová), která inkriminovanou noc strávila s Kanyzou a postřehla nepatrný detail, díky němuž pochopila, že pachatelem je právě její milenec. Snímek je vyprávěn způsobem, kdy je pachatel ponechám svým výčitkám a zoufalství a práce kriminalistů je skryta v pozadí, navenek vychází pouze výsledky pátrání, jež jsou konfrontovány s pachatelem. Rameno spravedlnosti zde představuje pouze major Válek v podání R. Lukavského, jenž svým navenek milým jednáním s Gabrielem uměle potlačuje podezření a snižuje tak jeho neklid, ovšem pouze do té doby, než ho psychologicky dotlačí k tomu, aby se sám usvědčil. Právě díky upozaděné práci kriminalistů, má tak film silný psychologický charakter a ukazuje vnitřní myšlenkové pochody pachatele. Ve vedlejších rolích se objevili V. Zavřel a T. Juřička v rolích trampů, S. Bartošová jako Gabrielova bývalá žena. Snímek s patřičným napětím podle scénáře všestranného P. Schulhoffa natočil O. Fuka a zabývá se psychologií pachatele trestného činu, který se marně snaží zmást kriminalisty, s ohledem na obsazení mého oblíbeného J. Kanyzy a zajímavý a poutavý příběh hodnotí nadprůměrně. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Sotva někdo z nás aspoň jednou nepřemýšlel, jak by se zachoval, pokud by se dostal do podobného maléru jako hlavní hrdina. Jeho psychologická studie a především způsob, jak se ve zkratové situaci zachoval je přímo děsivá a na ní stojí celý film, který je tím spíše filmem psychologickým, než detektivkou. Každopádně velice slušný film, kterým se táhne jak červená nit vtíravá písnička a výborný výkon Jana Kanyzy, možná jeden z jeho nejlepších. Pro mne má ještě jeden nostalgický význam. Točí se v exteriérech údolí Kačáku a v unhošťské restauraci Obecnice, kde si Kanyza kupuje cigarety jsem vypil nejednu číši a zapěl si z plných plic. V hospodě, před kterou odstaví auto, v Malých Kyšicích jsem těchto číší vypil ještě mnohem víc!! :-) ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama a kriminálka v jednom zdařilém balení, Jan Kanyza zvládnul hlavní postavu skvěle, příjemně mě překvapil.. Jedním dechem dodávám, že o příjemné pokoukání se nejedná, spíš je to takové mrazení v zádech.. Příběh pracovitého a v podstatě asi i férového doktora je v každém případě k zamyšlení a diváka v klidu nenechá, dostal se na životní křižovatku, prostě den blbec a vykročil špatným směrem, lépe řečeno mrknutím oka sjel po šikmé ploše.. Moc ráda jsem viděla Julii Jurištovou, slušelo jí to a Radovana Lukavského, ten mě potěší vždy.. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Keď sa vám v živote príliš darí - obzvlášť v prednovembrovom Československu - a nie ste ani príslušníkom strany a vlády a ani iným privilegovaným jedincom, je katastrofa na dosah ruky. Úspešný vyskumník sa to navyše snažil uhrať na "makiaveliho", bohužiaľ neustály rozpor s niečím čomu sa vraví svedomie sa stále hlásil o slovo. Nakoniec gordický uzol rozťal otcovsky sa tváriaci vyšetrovateľ a ja s ním plne môžem súhlasiť v tom, že som takisto čakal až sa výskumný pracovník zlomí, uzná svoje zlyhanie a sám sa udá. No ale také veci sa dejú iba v rozprávkach a nie v psychologických filmoch s atmosférou, ktorá by sa - nebyť príšernej Hapkovej pesničky - dala aj krájať. Takže za 4 rozbité okuliare. (22.3.2021) ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

"Bez těch brejlí Vám to sluší daleko víc" - tak to je pravda, Julie Jurištová je krásná. Ale bez brýlí a cigaret, které její krásu neúprosně bortí. A tomuhle filmu by to slušelo daleko víc i bez Hapkova vypitého a vykouřeného hlasu chrochtajícího nějakou italskou sentimentální píseň. Jinak se filmu nedá vytknout celkem nic. Kanyza v roli člověka, který zabloudil do slepé uličky, z níž není cesty zpět, je výborný, z hlediska psychologie dokázal tuto postavu zahrát naprosto s přehledem. 90% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Autor scenára Petr Schulhoff chcel film aj režírovať, ale kvôli veľkým bolestiam a postupujúcou rakovinou, ktorou trpel to nebolo možné. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama