Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasický vánoční prefabrikát, u kterého negativně překvapí retardovanost většiny postav a pozitivně občasně fungující vtipy. Na českou tvorbu je relativně pozitivní i neurážející vizuální stránka. Herecké osazenstvo ale ve většině rolích předvádí svůj standard. Je až zarážející, že většina českých herců jako by stále hrála stále jen sama sebe. Předpokládal bych, že v dnešní době by mohla mít česká televize při natáčení svých filmů trochu větší ambice než jen do plytkého námětu nacpat postavy určené jedinou vlastností, která je založena na tom, do jaké pozice je tvůrci potřebují dostat. Nicméně ten nápad samotný rozhodně není úplně špatný a několik dílčích momentů se mi i v podstatě líbilo. Jako celek je to snesitelné, ale jen těžko zapamatovatelné. Lepší než o vtipnou hlášku by bylo usilovat o silnou scénu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Po posledních zkušenostech se štědrovečerními pohádkami jsem ke sledování přistupoval jednoznačně skepticky a očekával jsem totální slátaninu, už jen proto, že režíruje Karel Janák. Ale opakovala se stejná situace jako na vánoce 2014, kdy Janák natočil Princeznu a písaře a taktéž jsem byl vůdčí ní velmi opatrný a pohádka mě pak přitom překvapila. To samé platí i O vánoční hvězdě. Když to porovnám s minulými pěti lety a celkově nejen s pohádkami, které se točí k štědrovečerní večeři, ale i se všemi novými, tak tahle pohádka je na tom rozhodně mnohem lépe. Naštěstí ji nekazí žádné trapné počítačové efekty ani žádní moderní draci nebo jiné nestvůry. Překvapivě mě nevadil ani Vojtěch Kotek, na kterého jsem alergický, ani Tereza Ramba v roli Deničky, ta role mě docela bavila. Princeznu hrála německá herečka Leonie Brill, její předabování však působilo hodně rušivě, zato kukadla měla nádherný. Velkou práci udělala hudba Jana Březiny a celkově vzato se dohromady povedl solidní počin. Žádná zapamatováníhodná klasika z toho sice nikdy nebude, scénář by to chtělo více doladit a scény z nebe spíše ubrat, ale vzhledem k novodobé pohádkové tvorbě to není žádnej průser. Možná je to tím, že se na výrobě podílela i německá a slovenská televize. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Určite o dosť lepšia rozprávka než sa podarila na Slovensku (O liečivej vode). Dobrý príbeh, dobrí herci, Huba je v Čechách tak doma, že už ho ani neberiem ako Slováka. Žiadna "vtipná" postavička, čo je celkovo len dobre. Lepšie žiadny humor alebo jemný, než trápny. Hviezdna obloha mala dobrú výpravu i triky a za celú stopáž som sa ani raz nepozastavil nad niečím, čo by ma znechucovalo. To sa mi už dlho nestalo a aj preto môžem túto rozprávku zaradiť medzi to lepšie, čo za posledných cca 10 rokov vzniklo. 80%. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Nakonec slušná milá pohádka s parádním hereckým obsazením (né, že by některý z herců herecky exceloval, je to dost pasivní - nejlíp hraje asi Voříš..Ramba, na kterou se navíc krásně kouká a její postava má největší šmrnc, pohádkovost a je zábavná). Německá princezna, u které mě její lipsync přímo sral (Marika Šopovská má sice krásnej hlas, ale slyšet něco co absolutně neodpovídá pohybu rtů mi u české pohádky vážně pilo krev, zvlášť když těch detailních záběrů bylo až až). Chápu, že asi přitekla nějaká Eura a nějaká postava to teda odnést musela, ale že zrovna hezkou princeznu budeme hledat v Reichu a né u nás, to by mě nenapadlo. Tyhle eurodotace na druhou stranu zasponzorovaly obsazení Lucia Malfoye, který byl sice hrozně prkenný, ale dostat do české pohádky čistokrevného kouzelníka je úspěch a já si proto nemohu stěžovat. Nejvíce kvituji, že jde o vážně příjemnou pohádku. Není sice nijak extra originální nebo zvlášť vtipná (byť má ty a ty momenty), ale po delší době jsem si nechtěl vyškrábat oči a kupodivu jsem ani neohluchl, prostě vůbec neurazila! Takže vzhledem k novějším českým pohádkovým počinům posun k lepšímu. Navíc krásné kostýmy a okolí, které mi připomínají Josefa Ladu, se opravdu povedly a jsou milým plusem. Silný nadprůměr, který se sice asi nestane klasikou, ale hravě strčí do kapsy BraTři a podobné "pohádky nové generace". ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vymletá verze Hvězdného prachu. Fungují kusé vtipy, Ondřej Sokol je vtipný poprvé po letech, ale mentální narušenost všech postav a koncept lásky jak z psychohororu Larse von Triera to táhnou dolů. Jde v podstatě o film stalkingu se šťastným koncem, kde všichni jsou buď hloupí, zlí nebo obojí. Dokud budeme točit filmy pro děti s tím, že jsou záměrně tupé, nebudou to pořádné filmy. V zahraničí se už roky točí filmy pro děti s komplexními postavami a konflikty, my se v roce 2020 ještě nedostali přes princezniny vdavky jako hlavní motiv děje. A není jediný důvod, aby se na tom lpělo, protože české pohádky ničemu neslouží krom naplnění sebe sama jako pohádky. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Postprodukce filmu trvala 3 měsíce. (SONY_)
  • Film se natáčel v Západních Tatrách, konkrétně v Zuberci (skanzen). Dále se natáčelo na zámcích Karlova Koruna, Kačina a Žleby. (SONY_)
  • Leonie Brill nesnáší zimu. Též uvedla, že zima byla jedna z nejnáročnějších stránek tohoto projektu. (SONY_)

Reklama

Reklama